Salata verde
Este una dintre legumele pe care le poți consuma crude când alăptezi, cu condiția să nu faci excese și să ai grijă să fie cât mai bine spălată.Salata verde este un aliment sărac în calorii, dar bogat în vitamine și minerale ideale pentru o mamă care alăptează, precum: vitaminele A, B6, C, E și K, calciu, fier, magneziu, potasiu.
În plus, ea va fi benefică în alăptare întrucât este bogată în apă, ceea ce te va ajuta să te menții mai ușor hidratată pe timpul acestei perioade.
Chiar dacă ai auzit că salata verde poate contribui la apariția gazelor și colicilor la bebeluș, nu este neapărat necesar să se întâmple așa. Astfel, fibrele conținute în salată nu vor ajunge în laptele tău, deci nici la bebeluș.
Salata kale
Este binevenită în dieta unei mame ce alăptează, întrucât îi va oferi unii dintre cei mai importanți nutrienți: vitaminele A, B1, B2, B6, C, E, dar și minerale precum magneziu, calciu, fier, potasiu.
În plus, salata kale conține acizi grași Omega-3 și proteine, fapt care o transformă într-una dintre legumele ce nu trebuie să lipsească din meniul din timpul alăptării. Ideal este să fie consumată crudă, în salate sau în smoothie-uri.
Rucola
Este una dintre legumele crude ce merită incluse în alimentația unei mame care alăptează. Motivele sunt următoarele:
• Conține vitamine: B, A, C, PP, K, E
• Conține minerale: fier, potasiu, iod, seleniu, fosfor
• Are în componență acizi esențiali (precum linoleic și oleic)
• Este bogată în fibre
Toate acestea îi sunt foarte utile unei mame în alăptare, ajutând-o să se refacă mai bine după naștere și conferindu-i energie.
În același timp, se spune că rucola poate accelera metabolismul, ceea ce poate crește volumul lactației.
În unele cazuri, uleiurile esențiale din rucola pot provoca intoleranțe bebelușului. Acest lucru este destul de rar, de aceea este foarte important să nu consumăm în exces rucola.
Sfecla roșie
Această legumă poate fi și ea consumată crudă de către mamele ce alăptează.
Specialiștii ne sfătuiesc să nu ne temem de ușorul efect laxativ pe care-l poate avea sfecla roșie sau de faptul că pigmentul roșu îi poate declanșa reacții alergice bebelușului. Din primul punct de vedere, într-adevăr, sfecla are efect laxativ, dar acest fapt nu înseamnă că îi va provoca tulburări digestive bebelușului. Dimpotrivă, unele cercetări din domeniul nutriției au demonstrat faptul că o mare parte dintre mamele ce au consumat sfeclă proaspătă în perioada de alăptare s-au confruntat cu mai puține crize de colici ale bebelușilor prin comparație cu acelea care au evitat complet acest aliment.
Din perspectiva pigmentului roșu, acesta nu poate provoca alergii decât în foarte puține cazuri. Ca măsură de siguranță suplimentară, nu consuma sfeclă proaspătă în primele 2-3 luni de alăptare.
Sfecla roșie este un aliment indicat în timpul alăptării în condițiile în care este plină de vitamina C, dar conține și vitamina B 9 sau minerale importante precum fier sau potasiu.
Citește și: Sfecla roșie: beneficii pentru tine și copilul tău
Feniculul
Deși ai crezut probabil că acesta se consumă numai sotat sau fiert la aburi, trebuie să știi că îl poți consuma și crud (preferabil în salate).
Feniculul proaspăt este adecvat pentru o mamă ce alăptează datorită conținutului său de fitoestrogeni, ce-l transformă într-un galactogog minunat. În plus, conține substanțe ce te vor ajuta în procesul de digestie și care, odată ajunse în lapte, au rolul de a mai ameliora colicii bebelușului.
Morcovii
Se recomandă să facă și ei parte dintre legumele crude pe care ar trebui să le mănânce o mamă ce alăptează. Să vedem de ce:
• Morcovul este considerat un aliment galactogog, ce va stimula procesul natural de lactație datorită fitoestrogenilor
• Morcovul conține vitamina A, benefică și ea pentru sănătatea pielii și ochilor mamei, dar și a bebelușului
Înainte de a te hotărâ să crești consumul de morcov în alăptare, trebuie să ții cont și de următorul aspect: există riscul ca al tău bebeluș să aibă alergie la morcov. S-a estimat că aceasta apare cam la 6% dintre bebeluși și poate fi însoțită de simptome precum: tulburări digestive, apariția unor inflamații la nivelul buzelor sau limbii. Iată de ce este esențial să încerci întâi o cantitate mică de morcov și abia după ce te convingi că bebelușul este în regulă poți să crești consumul, dar fără să faci excese.
Ardeiul gras
Și el este potrivit pentru a fi consumat în alăptare, având nutrienți valoroși cum ar fi: vitamina A, C, minerale (precum potasiul) și fibre.
De asemenea, ardeiul gras conține multă apă, ideală pentru a-ți menține hidratarea la un nivel optim, astfel încât lactația să fie stimulată.
Dintre tipurile de ardei gras, specialiștii recomandă totuși să eviți ardeiul gras verde, despre care se spune că poate favoriza apariția gazelor la bebeluș. Mai bine va fi să te orientezi spre ardeiul gras proaspăt roșu sau galben.
Țelina tip Apio
Aceasta este și ea potrivită pentru o mamă care alăptează deoarece este plină de vitamina C. Rolul acestei vitamine este esențial în această perioadă specială nu numai pentru sănătatea mamei, dar și pentru cea a bebelușului, cu atât mai mult cu cât de ea va depinde absorbția optimă a altor minerale valoroase, precum fierul și calciul.
De asemenea, țelina Apio conține multe fibre, ce te vor ajuta în reglarea tranzitului intestinal, mai ales în primele 2 luni de după naștere. Nu ezita deci și alege să consumi această legumă, mai ales în cadrul gustărilor de peste zi.
Zucchini
Și ei pot fi consumați cruzi în perioada de alăptare, întrucât s-a constatat că prăjiți ar putea să le dăuneze bebelușilor (le pot provoca probleme cu pancreasul).
Ideal este să-i poți strecura în salate, întrucât au în compoziție vitamine (precum A, C sau vitamine din grupul B-urilor) și minerale (magneziu, calciu). În același timp, sunt bogați în fibre și au efect diuretic, facilitând eliminarea toxinelor din organism.
Nu în ultimul rând, s-a constatat că zucchini provoacă foarte rar alergii bebelușilor și nu alterează în niciun fel gustul laptelui matern.
Roșiile
Cercetările din domeniul nutriției au demonstrat de mai multe ori faptul că, pentru o mamă ce alăptează, este mai bine să consume roșii proaspete decât produse pe bază de roșii (precum sosuri, sucuri etc.). Explicația este următoarea: când sunt consumate în stare proaspătă sunt mai puține șanse ca roșiile să-i producă bebelușului tulburări digestive.
Dintre componentele roșiei despre care se spune că ar putea să-i dăuneze bebelușului cel mai adesea se menționează licopenul. Iată de ce este indicat ca o mamă ce alăptează să consume, inițial, roșii în cantități foarte mici și să urmărească reacțiile bebelușului. Dacă acesta se simte bine, poate crește gradual cantitatea de roșii, dar fără a face excese.
Roșiile sunt însă binevenite pentru o mamă care alăptează pentru că sunt pline de vitamina A și C, antioxidanți valoroși, ce se găsesc în roșii în cantități chiar și de 15 ori mai mari decât în alte alimente.
Totodată, roșiile conțin peste 90% apă, ceea ce le face numai bune pentru suplimentarea resurselor de apă pe care trebuie să le consumăm în alăptare.
Citește și: Roșii în timpul alăptării
Voi mai știți și alte legume, numai bune pentru a fi consumate crude de către mamele ce alăptează?
Surse:
www.childrensis.com; www.livestrong.com; www.mom365.com;www.romper.com; www.rowland98.com; www.seattleorganicrestaurants.com
Surse poze:
www.pixabay.com