UNICEF a lansat o campanie globală de susținere a vaccinării

UNICEF a lansat o campanie globală de susținere a vaccinării

Irina Olteanu - Redactor Senior

În contextul epidemiilor de boli prevenibile prin vaccinare, campania UNICEF utilizează rețelele de socializare pentru a arăta că majoritatea părinților au încredere că vaccinurile protejează copiii. UNICEF a lansat pe 24 aprilie 2019, o nouă campanie internațională pentru a evidenția, în rândul părinților și al publicului larg utilizator de rețele de socializare, eficiența și siguranța vaccinurilor.

Campania #VaccinesWork (#VaccinurileFuncționează) face parte din Săptămâna Mondială a Imunizării marcată în perioada 24-30 aprilie pentru a răspândi mesajul că împreună, comunitățile, inclusiv părinții, pot proteja toți copiii prin vaccinare.

Hastagul #VaccinesWork a fost folosit de-a lungul timpului pentru a-i reuni în mediul online pe susținătorii imunizării. În acest an, UNICEF în parteneriat cu Bill & Melinda Gates Foundation (Fundația Bill & Melinda Gates), Organizația Mondială a Sănătății (OMS)și Gavi, the Vaccine Alliance (Gavi, Alianța pentru Vaccinuri) întreprind demersuri pentru a crește rata imunizării. În luna aprilie Fundația Bill & Melinda Gates va dona câte 1 dolar pentru UNICEF pentru fiecare Like sau Share a postărilor care conțin hashtagul #VaccinesWork, până la 1 milion de dolari, pentru a se asigura că toți copiii pot beneficia de vaccinurile care le pot salva viața.

Vaccinurile salvează până la 3 milioane de vieți anual, protejând copiii de boli potențial mortale, foarte contagioase, precum rujeola, pneumonia, holera și difteria. Datorită vaccinurilor, numărul persoanelor care au decedat din cauza rujeolei între anii 2000 și 2017 a scazut, iar poliomielita este pe cale de a fi eradicată. Vaccinurile reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente medicale inventate vreodată din punct de vedere al costurilor. Luând în considerare valoarea economică și socială mai largă a prevenirii decesului și a dizabilităților, fiecare 1 dolar cheltuit în scopul imunizării copiilor aduce un profit de până la 44 de dolari.

"Ne dorim ca #VaccinesWork să devină o campanie virală", a spus Robin Nandy, Responsabilul de Imunizare al UNICEF. "Vaccinurile sunt sigure și salvează vieți. Această campanie este o șansă de a arăta lumii că rețelele de socializare pot reprezenta o forță majoră pentru schimbare, oferindu-le părinților informații de încredere privind vaccinurile."

Campania face parte dintr-o serie de evenimente internaționale desfășurate pe parcursul unei săptămâni cu tema Protejați împreună: Vaccinurile funcționează, care îi pune în valoare pe Eroii Vaccinurilor - de la părinți și membri ai comunității până la personalul medical și persoanele inovatoare.

"Mai mulți copii ca oricând beneficiază astăzi de vaccinuri," a spus Violaine Mitchell, Director Interimar al Vaccine Delivery din cadrul Fundației Bill & Melinda Gates. "Ne bucurăm că avem șansa de a colabora cu UNICEF și cu toți partenerii internaționali și naționali din întreaga lume, care lucrează neîncetat pentru a se asigura că toți copiii, în special cei din țările cele mai sărace ale lumii, pot fi protejați împotriva bolilor infecțioase mortale."

UNICEF

În 2017, aproximativ 1.5 milioane de copii au murit din cauza unor boli prevenibile prin vaccinare. Deși, adesea, acest lucru se datorează lipsei de acces la vaccinuri, în unele țări, familiile amână sau refuză vaccinarea copiilor lor pentru că, fie nu au acces la informații legate de vaccinuri, fie sunt sceptici. Această situație a dus la izbucnirea mai multor epidemii, inclusiv la creșterea alarmantă a cazurilor de rujeolă, în special în țările cu venituri mai mari. Neîncrederea privind vaccinurile manifestată pe platformele digitale și de socializare reprezintă unul dintre factorii care au dus la dezvoltarea acestei tendințe.

De aceea, piesa centrală a campaniei UNICEF, este un film animat de 60 de secunde numit "Dangers," (Pericole) care, împreună cu animații pentru postări și postere în mediul online, se bazează pe ideea că, prin natura lor, copiii sunt temerari și se pun mereu în pericol. Disponibil printre altele în arabă, chineză, filipineză, franceză, hindi, română, rusă și spaniolă, videoclipul arată că, deși părinții nu pot preveni toate pericolele peste care dau copiii, vaccinarea îi poate ocroti de cele care ajung în organismul lor.

În plus, experții UNICEF vor răspunde la întrebări despre vaccinare, inclusiv despre cum funcționează vaccinurile, despre cum sunt testate, de ce trebuie vaccinați copiii, precum și despre riscurile nevaccinării la timp a acestora.

Alte mesaje primite de la susținători ai campaniei:

Amitabh Bachchan, Ambasador al Bunăvoinței pentru UNICEF și susținător asiduu al vaccinurilor: "Milioane de lucrători medicali din prima linie călătoresc pe distanțe foarte mari: pe picioare, pe apă, prin zăpadă, chiar și cu căruțe, pentru a livra vaccinurile salvatoare de vieți. Chiar dacă sunt întâmpinați câteodată cu teamă și suspiciuni, ei știu că salvează vieți. Putem face și noi ceva pentru a lupta împotriva miturilor și le putem transmite tuturor că #VaccinurileFuncționează."

Maisa Silva, 16 ani, prezentatoare TV și actriță din Brazilia: "Am acceptat invitația de a participa la această campanie pentru că știu cât de importante sunt vaccinurile pentru sănătatea copiilor. Îi protejează pe copii împotriva mai multor pericole, pe care le cunoaștem. Sănătatea este un aspect extrem de important, iar noi nu trebuie să uităm că vaccinurile funcționează și sunt necesare."

 

Articolul urmator
Calendarul anului școlar 2023-2024, lansat în dezbatere de Ministerul Educației
Calendarul anului școlar 2023-2024, lansat în dezbatere de Ministerul Educației

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Apelul UNICEF către mamele din toată lumea: „Primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea lui”
    Apelul UNICEF către mamele din toată lumea: „Primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea lui”

    UNICEF transmite un semnal de alarmă tuturor mamelor din lume: primele 1000 de zile din viața copilului sunt extrem de importante pentru dezvoltarea sa armonioasă. La fel de importantă...

    Snoop Dogg a lansat un canal de YouTube pentru ... copii. Și este absolut fabulos!
    Snoop Dogg a lansat un canal de YouTube pentru ... copii. Și este absolut fabulos!

    Ați auzit de Bow Wizzle? Nu încă, dar sigur ați auzit de Snoop Dogg, unul dintre cei mai talentați și mai de succes rapperi din lume. Despre el de cele mai multe ori nu auzim...

    Cum influențează schimbarea climatică femeile însărcinate
    Cum influențează schimbarea climatică femeile însărcinate

    Multe femei care își doresc să rămână - sau sunt deja - însărcinate se tem de cum schimbările climatice le vor afecta sarcina și/sau copiii. Acestea schimbări aduc...

    Guvernul a decis: doar 7.000 de copii au fost afectați de pandemie! Aceștia vor primi consiliere psihologică
    Guvernul a decis: doar 7.000 de copii au fost afectați de pandemie! Aceștia vor primi consiliere psihologică

    Restricțiile impuse în ultimii doi ani, din cauza pandemiei de coronavius, ne-au afectat pe fiecare în parte. Brusc, a trebuit să ne adaptăm unei noi realități, lucru care...

    Mi s-a spus să nu îmi mai compar copilul cu al altora, dar așa am descoperit că are o boală rară
    Mi s-a spus să nu îmi mai compar copilul cu al altora, dar așa am descoperit că are o boală rară

    Odată ce devii mamă, te informezi cât mai mult pentru a fi la curent cu reperele care țin de dezvoltarea normală a copilului. În aceste condiții, în afară de...

    Medicii i-au spus ”păpușă de cârpă”. Cum a reușit fetița mea să învingă obstacolele bolii ei
    Medicii i-au spus ”păpușă de cârpă”. Cum a reușit fetița mea să învingă obstacolele bolii ei

    În timpul sarcinii, analizele au ieșit normale. Însă după naștere, la 3 luni, am observat că era ceva în neregulă cu fetița mea – stătea cu picioarele...

    Cum să faci pierogi ucrainene: rețeta tradițională
    Cum să faci pierogi ucrainene: rețeta tradițională

    În limba ucraineană, pierogile se numesc „varenyky” și sunt un fel de colțunași cu diverse umpluturi. Acestea din urmă pot fi sărate sau dulci, iar pierogile pot fi...

    Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice
    Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice

    În ultimii ani, părinții încep să realizeze că pedepsa fizică nu este o tehnică eficientă pentru a-și educa copiii, ci mai degrabă o formă prin care să impună teamă....

    © 2025 Qbebe