”Copiii vin cu o poveste și cu ceea ce se întâmplă acasă la școală. Vin cu ceea ce-i obișnuiesc părinții și cu ceea ce văd acasă. La școală învățătorul este obișnuit să se uite doar la partea cognitivă, adică doar la faptul că elevul a învățat să scrie, să citească, să socotească. În anul în care trăim nu mai este suficientă această viziune doar a laturii cognitive și este musai să o avem în vedere și pe cea emoțională, dar și pe cea comportamentală.”, declara pentru Qbebe Clauda Chiru. Așa că este normal ca profesorul, mai ales la clasele primare, să acorde o deosebită atenție și laturei comportamentale a copiilor, formându-se o triadă părinte-profesor-elev, care să ajute în educația copilului, pe toate fronturile. Însă, se pare că la nivelul școlilor, în acest moment, din cauza situației pandemice, comportamentul copiilor și al părinților poate să ducă la conflicte și la situații dificile. Iată ce povestește Claudia pe contul ei de Facebook:
”Aș vrea sa fiu drăguță și diplomată, am tot încercat, nu obțin rezultatele sperate, acum voi fi nesuferită și francă.
”Nu mai pot cu părinții care știu mai bine decât mine cum se face la scoala, cum e cu legea nerespectată și cum merge și așa. Nu mai pot. Astăzi mi s-a atras atenția ca respect legea, ca le spun copiilor sa poarte masca, deci ii chinui, iar ca urmare a acestei atitudini doi elevi nu au respectat ceea ce i-am rugat deoarece părinții i-au învățat acasă exact opusul. Adică se uitau la mine, ma auzeau, dar nu făceau ceea ce le ceream. Mi-au spus ca oricum pleacă, așa ca nu-și mai pun masca. Ați înțeles, sunt parinti care acasă își invata copiii sa nu poarte masca.
Spun clar și sper sa fiu înțeleasă corect: atat timp cat sunt in exercițiul functiunii și îmi fac treaba cu seriozitate, voi respecta legea și nu voi accepta sa-mi atragă atenția niciun părinte. Eu nu încalc legea și la mine nu funcționează și nu se aplica “merge și așa” sau rebeliunea fără cauza. Dacă ai copilul in clasa mea, trebuie sa știi ca este pe mana unui profesionist care îl invata de bine, cu dragoste și implicare. Dacă nu mă poți respecta, mută-te la altă clasă sau ia-ți copilul și învață-l tu acasă. Ar mai fi o opțiune, însă trebuie sa studiezi înainte.
#iesidinlinie - Acest # nu înseamnă că nu respect legea, acest # este tocmai despre respectare și respect, într-o maniera contemporană, chiar futuristă.
P.S. Sper sa se sesizeze cine trebuie, nu toată lumea.”
As vrea sa fiu drăguța și diplomata, am tot încercat, nu obțin rezultatele sperate, acum voi fi nesuferită și francă....
Posted by Claudia Chiru on Wednesday, March 17, 2021
Mesajul profesoarei a avut imediat răsunet mai ales la nivelul cadrelor didactice, ca dovadă fiind numeroasele mesaje generate, care confirmă frustrările ei:
- ”Am scris și eu azi câteva rânduri, în care ating și acest aspect. Părinții ne sunt de ajutor în majoritate. Sunt sprijinul nostru și, atunci când colaborăm,putem face să fie dezvoltare la copil. Însă, există și acel procent, care este deosebit de important, alcătuit din părinți pentru care educația, în esență, nu contează și/sau nu au respect pentru profesorul de la clasă. Cei mai agresivi părinți sunt tolerați de către ceilalți, care, de obicei, nu iau atitudine pe față.”, scrie Violeta Daniela Nedelcu, profesoară de limba română.
- ”Spunea profesoara de pedagogie din liceu: Spun X să audă Y. Felicitări! Când văd oameni ca dumneavoastră văd și eu luminița de la capătul tunelului. O colegă care a ieșit la pensie când mă revoltam spunea: degeaba, cu o rândunică nu se face primavară! Acum cred cu tărie că vine primăvara!”, spune Oana Violeta, profesor pentru învățământul preșcolar la Grădinița cu Program Prelungit "Rază de Soare", Bistrița
Surse: Facebook
Sursă foto: facebook.com/claudia.chiru/