Ideea medicului este mai veche de douăzeci de ani, din vremea când își făcea primele stagii de practică în pediatrie. Într-o noapte din anul 1996, sub ochii săi au murit 3 copii bolnavi de pneumonie. Atunci și-a spus că nu ar mai suporta să vadă și alții care au aceeași soartă și a început să se gândească la ce s-ar putea face pentru a-i salva pe copiii în stare gravă.
În Bangladesh, peste 28% dintre cazurile de mortalitate infantilă sunt provocate de pneumonie. Experții consideră că numărul mare de cazuri din această țară este determinat de rata ridicată a malnutriției (malnutriția slăbește sistemul imunitar, ușurând proliferarea infecțiilor periculoase).
O altă cauză a ratei mari a deceselor copiilor din cauza pneumoniei este că spitalele din Bangladesh nu își permit întotdeauna să achiziționeze ventilatoare cu flux redus de oxigen, indicate în tratarea acestei boli. Costurile aproximative pentru un asemenea dispozitiv se ridică la aproximativ 15.000 $.
După ce a fost într-o vizită în Australia, medicul pediatru din Bangladesh a văzut că acolo se utilizează și un ventilator care asigură o presiune continuă și pozitivă a fluxului de aer (acesta este utilizat mai ales în cazul bebelușilor prematuri).Principiul după care funcționează este: aerul expirat de copil este direcționat printr-un tub, care are capătul aflat în apă. Aerul iese din tub sub formă de bule, iar procesul prin care se formează bulele determină oscilații ale presiunii aerului în tub. Din acest motiv, aerul ajuns în corpul copilului favorizează un schimb mai bun la nivelul alveolelor pulmonare (un fel de săculeți din țesutul pulmonar, la nivelul cărora se realizează schimburile de gaze), iar plămânii își vor mări volumul, ușurându-se respirația.
Un ventilator precum acesta costă aproximativ 6000 de $. Medicul pediatru s-a gândit dacă nu s-ar putea crea un dispozitiv mult mai ieftin, care să funcționeze pe același principiu. În acest scop, el a făcut un experiment cu o sticlă de șampon în care mai rămăseseră bule. Ulterior, a folosit o sursă de oxigen ș un tub. A sesizat că experimentul a funcționat, în sensul în care constituia o alternativă pentru a-i asigura unui copil bolnav de pneumonie un flux de oxigen menit să-l ajute să respire.
Și-a prezentat invenția în anul 2015, după ce a testat-o în cadrul unui institut de cercetare din Spitalul din Dhaka (Bangladesh). Ulterior, s-a recurs din ce în ce mai mult la dispozitive de acest gen, rata mortalității din cauza pneumoniei reducându-se cu aproape 3/4 în rândul copiilor.Prin intermediul acestor dispozitive, cheltuielile spitalelor s-au redus cu aproape 90%, în condițiile în care o sticlă de plastic nu costă mai mult de 1,25 $.
Invenția medicului din Bangladesh a devenit cunoscută și în alte țări, după succesul din țara sa natală el angajându-se să introducă dispozitivul și în alte state.
Surse:
www.economist.com, www.bbc.com, www.globalcitizen.org
Surse foto: www.facebook.com, www.pixabay.com