Prea multă anxietate
O doză de anxietate moderată ne poate semnala că ceva este în neregulă și ne poate ajuta să acționăm atunci când este nevoie.
În cazul părinților, anxietatea este mai mult decât normală. Însă dacă această emoție crește din ce în ce mai mult și împiedică părintele să funcționeze normal și să se bucure de timpul petrecut cu copilul, pentru că este mereu îngrijorat, atunci trebuie tras un semnal de alarmă.
Copilul meu pare sănătos. De ce continui să mă îngrijorez?
În primul rând, anxietatea nu ține cont de logică sau de rațiune, pentru că ea este o teamă irațională, care de cele mai multe ori, nu se bazează pe dovezi palpabile; ci mai degrabă se naște din diferite scenarii pe care ni le facem, sau din anumite experiențe din trecut care ne-au traumatizat și despre care ne este teamă că se vor repeta.
Deci, atunci când te simți anxioasă, nu încerca la nesfârșit să îți raționalizezi anxietatea, pentru că nu vei ajunge niciunde; nu te va ajuta să te simți mai bine.
În schimb, e important să o vezi și să o accepți și totodată, să îți dai seama că este o stare temporară care va trece. Încearcă să identifici cauzele, poate trebuie să te uiți mai atent la ceva din trecutul tău, care te-a marcat.
Ce pot să fac să mă simt mai bine?
Cum am menționat mai sus, conștientizarea și acceptarea faptului că simți anxietate sunt primii pași pe care poți să îl faci în această situație.
Proaspetele mămici simt, cel mai des, anxietate în legătură cu sănătatea bebelușilor lor. Așadar, pentru început, dacă suspectezi că cel mic are o problemă de sănătate, poți oricând să-l duci la medic.
Acum, dacă știi sigur că cel mic e sănătos și tot ești îngrijorată peste măsură, iată ce poți să faci ca să te simți mai bine:
- Asigură-te că mănânci, că te hidratezi și că dormi suficient;
- Scade consumul de cafeină și elimină consumul de alcool;
- Mergi la medic și fii transparentă în legătură cu simptomele pe care le ai, iar în acest timp, lasă bebelușul acasă cu cineva de încredere;
- Mergi la psihoterapie (s-ar putea să-ți recomande și medicul asta);
- Ia tratament medicamentos (este mai eficient dacă îl combini cu terapia - mai precis, cu terapia cognitiv-comportamentală).
Nu în ultimul rând, nu uita că anxietatea este ceva normal, mai ales printre părinți. În plus, ai toate resursele să o gestionezi, trebuie doar să înveți cum!
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: kidspot.com.au