Mofturile, deliciul copiilor și deranjul părinților
Dacă îți dorești să îți convingi copilul să mănânce alimente sănătoase nu are niciun rost să îi oferi informații despre nutriție. Nu va ajuta în niciun fel. De fapt, dacă privești în jur vei observa câte lucruri se cunosc și cu toate acestea la nivelul întregii lumi alimentația nu este tocmai echilibrată...
Copiii știu ce alimente sunt sănătoase, însă nu înseamnă că vor să le și mănânce. Același lucru se întâmplă și în cazul adulților. Nu are sens să te obosești vorbind despre nutriție sau sănătate, pentru că nu vei avea niciun rezultat. Ba din contră, poți face mai mult rău, întărind ideea că un aliment rău este bun și unul bun este rău.
De asemenea, se pare că dacă tu ca părinte nu mănânci sănătos nu vei oferi un exemplu greșit copilului tău. În acest sens un studiu recent din Irlanda a descoperit că, indiferent cât de bine au mâncat părinții acasă, copiii cu vârsta 3-5 ani pot identifica alimentele sănătoase când le sunt prezentate în poze. Deci un mediu cu alimentație nesănătoasă nu va compromite înțelegerea copilului și nici calitatea alimentație sale.
Cum să convingi un copil mofturos
Cum poți modifica totuși modul în care copilul mănâncă? Învățându-l direct obiceiurile alimentare. Copiii mici în special nu trebuie să cunoască motivul pentru care mănâncă într-un anumit fel. Odată ce se obișnuiesc cu anumite alimente, consumându-le mai des, vor continua să le mănânce. Practic, este o problem de matematică: alimentele de care suntem atrași să le consumăm sunt alimentele pe care le mâncăm frecvent. Oferă copilului tău fructe și legume din abundență și va mânca fructe și legume din abundență. Alimentele nu doar modelează papilele sale gustative, ci și modul său de gândire cu privire la alimente.
Un aspect interesant care a reieșit din studiul irlandez a fost că atunci când copiii de trei ani au fost întrebați ce alimente ar trebui să consume mai des, au reușit să le aleagă pe cele sănătoase. Surprinzător, când li s-a cerut să identifice alimentele care trebuie consumate mai rar, s-au străduit să aleagă dulciurile și snacks-urile. Concluzia a persistat și în rândul copiilor de 5 ani - au putut identifica doar jumătate din alimentele nesănătoase pe care ar trebui să le consume rar.
În concluzie, dacă știi diverse lucruri despre nutriție contează mai puțin decât contează obiceiurile pe care le adopți. Copiii au nevoie să știe cum să se comporte față de mâncare. Iar cei care sunt mofturoși știu asta, inteligența lor emoțională este mai ridicată, pentru că își exercită dreptul de a alege, exact cum facem și noi, adulții. Președintele SUA, Bill Clinton, afirma în timpul mandatului său, după ce a interzis ca bucătarii de la Casa Albă să mai gătească broccoli, că "acum sunt președintele SUA și refuz să mai mănânc broccoli". Copiii, ca și noi, sunt conștienți de alegerile sănătoase, dar sunt conștienți și că sunt o mulțime de variante sănătoase din care să aleagă, că moderația este cheia și că refuzul de a mânca ceva anume nu înseamnă că o să moară de foame, cum amenințăm de multe ori noi, părinții. Prin urmare, nu insista și nu te panica, deloc. Copilul tău mofturos va mânca sănătos, dar va mânca legumele care îi plac lui, nu cele pe care i le forțezi tu. Tot el va știi să facă alegeri inteligente și să înțeleagă principii alimentare care să îi ajute organismul să fie sănătos și echilibrat. Pentru că, uneori, mofturile nu înseamnă decât o alegere inteligentă a alimentației.
Sursă: www.psychologytoday.com