Despre efectul Dunning-Kruger, care îi face pe oamenii incompetenți să aprecieze eronat competența lor ca fiind mult mai mare decât în realitate
Potrivit Wikipedia, efectul Dunning-Kruger este o eroare de apreciere în care persoane incompetente apreciază eronat competența lor ca fiind mult mai mare decât în realitate. Acest comportament se datorează incapacității persoanelor respective de a-și recunoaște nivelul lor, tocmai din cauza lipsei lor de cunoștințe în domeniu.
Citește și: 13 semne că ai un copil care va fi mai inteligent ca tine
Într-un anumit domeniu, cei incompetenți:
- tind să-și supraestimeze propriul nivel de competență;
- nu recunosc înalta competență a celor competenți în realitate;
- nu-și dau seama de propria lor incompetență;
- recunosc propria incompetență anterioară abia după ce dobândesc un nivel înalt de cunoștințe în domeniul respectiv.
Citește și: Oamenii inteligenți se culcă târziu, sunt dezordonați și înjură, spun experții
Fenomenul a fost testat pentru prima oară într-o serie de experimente, ale căror rezultate au fost publicate în 1999 de David Dunning și Justin Kruger de la Departmentul de Psihologie al Universității Cornell. Acest tipar a fost observat în studii foarte diferite, privind, de exemplu, capacitatea de înțelegere a unui text citit, conducerea unui autovehicul sau în cazul practicării sporturilor, de exemplu șah sau tenis.
Tot în 1999, cei doi psihologi au publicat un document intitulat „Necalificați și inconștienți de acest lucru: Cum dificultățile de recunoaștere a propriei incompetențe duc la autoevaluări exagerate”, pentru care au testat un grup mare de persoane pentru abilitățile lor în domeniile precum gramatică, logică sau comedie. După care le-au cerut, apoi, participanților să își autoevalueze abilitățile. În mod remarcabil, cei care au obținut cele mai slabe rezultate la test au fost cei mai predispuși la supraestimarea performanțelor și abilităților lor. „Nu numai că aceste persoane ajung la concluzii eronate și fac alegeri nefericite, dar incompetența lor le răpește capacitatea metacognitivă de a-și da seama de acest lucru”, conchide studiul.
Citește și: Semnele care îți dezvăluie că ai un copil inteligent
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: wikipedia.org, iflscience.com