Ministrul Educației a vorbit despre o nouă Lege a Educației
Într-o intervenție la un cunoscut post de televiziune de la noi, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a adus în discuție schimbări importante în educație, în condițiile în care se urmărește realizarea unei noi Legi a Educației. Pentru „Digi24”, ministrul a precizat că Legea Educației vizează modificări în privința burselor acordate elevilor, a transportului gratuit, a materiilor studiate, dar și măsuri destinate prevenirii abandonului școlar:
„Va fi o nouă Lege a Educaţiei în care vom clarifica foarte multe lucruri pe care societatea le aşteaptă. Inclusiv sistemul de burse, despre care s-a vorbit foarte mult. Prin consultare, vom avea o serie de burse foarte clar destinate celor cu merite adevărate şi celor cu nevoi sociale sau medicale adevărate, într-un cuantum care să fie atât de atractiv, încât să merite să lupţi pentru acea bursă, şi pe nişte criterii foarte clar stabilite şi trecute în lege, ca să nu se mai schimbe an de an acele criterii, şi să existe o predictibilitate şi un obiectiv fixat pentru un elev care intră în liceu în clasa a IX-a şi îşi propune să ia o bursă de un anumit fel. Am dat un exemplu. Noua lege trebuie să fie gata anul acesta.”
Una dintre schimbările care ar putea face parte din noua Lege a Educației ar putea fi legată, așa cum a explicat Ministrul Educației, de introducerea unei „săptămâni verzi”. Scopul acesteia este ca elevii să aibă ocazia să dobândească noi cunoștințe care țin de educația pentru mediu prin implicarea în activități desfășurate în afara școlii, în natură.
De asemenea, ministrul a adus în discuție și programul „România educată”. Conform „adevarul.ro”, a venit cu aceste precizări:
„Avem planurile-cadru pentru care ne-am angajat, pentru liceu să fie disponibile în septembrie 2023. În aceste planuri-cadru vor fi cuprinse toate acele solicitări ale societăţii, inclusiv educaţie pentru mediu. Educaţie pentru mediu care avea componente în ora de geografie, în ora de biologie, în ora de economie, în ora de educaţie tehnologică, nu neapărat o disciplină nouă. Educaţia pentru mediu este extrem de importantă.”
Va fi implementat „Programul național de abandon școlar”
Alături de noua Lege a Educației, în cadrul aceleiași intervenții Sorin Cîmpeanu a adus în atenție o altă schimbare în educație: implementarea „Programului național de abandon școlar”. Despre acest program a venit cu următoarele detalii:
„...în paralel cu noua lege avem Programul național de abandon școlar, care este un program unic, în care cred foarte mult, pentru că alături de ceea ce se poate face cu acești 543 de milioane de euro, 2.500 de școli, grant de 200.000 de euro per școală, școli de 80, 90, 100, 120 de elevi, pentru că mediul rural unde abandonul școlar este cel mai mare, și acolo sunt școlile cu cea mai mare vulnerabilitate, sunt școli mici. Înseamnă o alocare de 2.000 de euro în medie per elev.
Cheltuielile eligibile sunt extrem de importante, nu sunt eligibile doar orele de meditații, sunt eligibile și orele de consiliere, angajarea de mediatori școlari în aceste zone, sunt eligibile plăți pentru tabere și pentru excursii pentru acești copii care de cele mai multe ori n-au văzut nici locurile de referință din România...Sunt 2.500 de școli care sunt identificate ca fiind cele mai vulnerabile. Deja am pus pe site-ul ministerului o listă de 3.235 de școli. Am invitat și alte școli care se consideră vulnerabile să completeze această listă.”
Obiectivul „Programului național de abandon școlar” este ca elevii și părinții să fie motivați să renunțe la ideea de a se abandona școala. Din acest punct de vedere, Sorin Cîmpeanu a ținut să precizeze, pentru sursa menționată anterior, că există mai mulți factori ce pot contribui la asigurarea unei asemenea motivații:
„....mediere școlară, consiliere, meditații, excursii, tabere, lucruri care pot fi cu adevărat atractive pentru acești copii, și până la achiziție de echipamente sportive, până la subvenții pe care le poți da acelora care au nevoie de această subvenție, alături de celelalte 6 tipuri de burse, aceste subvenții – plată unică sau plată lunară, se vor constitui avantaje atât de multe, încât familia se va gândi că trimițându-și copilul la școală, s-ar putea ca acel copil să aducă un venit mai mare decât venitul părintelui, sau părinților.
Când va primi bani, va înțelege. Când va avea transport cu adevărat gratuit, va înțelege, când va avea un sistem de burse – bursa socială putând fi cumulată cu celelalte tipuri de burse. Deja, acum, poate avea un venit de 700 de lei pe copil. Dacă ai 3, 4 copii, înmulțești și vezi că obții un venit mai mare decât venitul tău, dacă îți trimiți copiii la școală...”
Un alt factor considerat foarte important pentru diminuarea riscului de abandon școlar este și oferirea unei mese calde. Despre programul „Masă caldă” s-a vorbit tot în intervenția la „Digi24”:
„Avem acum masă caldă pentru 150 de școli, 116 milioane de lei buget, dar mai avem 500 de milioane de lei doar la Ministerul Agriculturii pentru masă. Masa de anul acesta poate fi livrată și prin catering, unde nu sunt cantine, iar în zonele care sunt atât de izolate, încât nu vin firme de catering, este posibil să dai pachet alimentar.
Am luat decizia în guvern să extindem acest program. Să cuplăm programul pentru școli al Ministerului Agriculturii – 500 de milioane, cu programul „Masă caldă” - 116 milioane, cu alte programe, și să avem un program generalizat și coerent prin care să putem oferi și o masă alături de transport, de burse, alături de toate celelalte. Și atunci vom reduce abandonul.”
S-a vorbit despre posibilitatea extinderii duratei anului școlar
Printre schimbările în educație la care s-a referit Sorin Cîmpeanu este și cea care vizează extinderea duratei cursurilor în anul școlar următor: școala să înceapă mai devreme și să se termine mai târziu decât în prezent.
Potrivit „AGERPRES”, Ministrul Educației a anunțat că propunerea sa va fi discutată cu reprezentanții profesorilor, părinților și elevilor:
„Am precizat că îmi doresc o perioadă de cursuri mai lungă. Vom avea discuţii cu reprezentanţii profesorilor, elevilor şi părinţilor şi propunerea mea va fi o perioadă de cursuri mai lungă. Anul şcolar nu va începe mai devreme de 1 septembrie, dar se poate mai devreme de 15 septembrie, şi nu este obligatoriu să terminăm pe 3 iunie sau pe 10 iunie. Vom vedea cât rezultă din discuţii. Voi prezenta perioada de cursuri din alte state care au rezultate remarcabile în sistemele de educaţie. Voi prezenta toate aceste argumente care se vor constitui într-o pledoarie pentru o perioadă de cursuri mai lungă.”
Va fi introdusă o nouă materie
Luni, 10 ianuarie, a intrat în vigoare legea care prevede introducerea unei noi materii în școli: educația pentru mediu. Proiectul legislativ care a stat la baza adoptării acestei legi a fost inițiat în luna martie a anului trecut de un grup de parlamentari printre care s-a aflat și fostul Ministru al Educației, Monica Anisie.
În Legea Educației s-a precizat că prin colaborarea dintre Ministerul Educației și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, până la 31 decembrie 2022, se va elabora o strategie legată de educația pentru mediu. Despre noua materie ce va introdusă în școli, inițiatorii legii au vorbit, potrivit „Mediafax”, despre importanța acesteia:
„...învățământul primar (clasele 1-4) este locul potrivit pentru a introduce educația pentru mediu...Generațiile actuale trebuie formate ca prieteni ai naturii.
Această completare este în concordanță cu implementarea Pactului Verde European („Green Deal”), adoptat de Comisia Europeană.”
Surse: adevarul.ro, agerpres.ro, antena3.ro, botosaninews.ro, digi24.ro, mediafax.ro, wowbiz.ro
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, youtube.com