OUG nr.147 din 27 august prevede acordarea de zile libere pentru părinţi în situaţiile în care unităţile de învăţământ vor fi închise ca urmare a pandemiei generate de noul coronavirus. Potrivit acesteia, părinţii ar fi trebuit să primească, pentru fiecare zi liberă, o indemnizaţie în cuantum care să reprezinte 75% din salariul de bază corespunzător fiecărei zile lucrătoare, dar valoarea acesteia nu va depăşi corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut folosit pentru stabilirea bugetului pentru asigurările sociale de stat.
Proiectul ce a vizat modificarea acestei ordonanţe de urgenţă a stabilit următoarele:
- Numărul zilelor libere, în cadrul perioadei marcate de starea de alertă, va fi fixat în funcţie de hotărârile luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă/Comitetul Municipiului Bucureşti cu privire la aplicarea a două posibile scenarii pentru unităţile de învăţământ: scenariul galben (cursurile se vor desfăşura mixt, atât faţă în faţă, cât şi în sistem online) sau scenariul roşu (unităţile de învăţământ sunt închise, cursurile desfăşurându-se exclusiv online)
- O altă prevedere precizează că "zilele libere se acordă numai după epuizarea opțiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfășurarea activității prin telemuncă sau munca la domiciliu"
Un Ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii a stabilit că unităţile de învăţământ vor ajunge în scenariul roşu dacă va exista "o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori". În acest caz, se va proceda astfel: "Direcțiile de Sănătate Publică Judeţene şi a Municipiului Bucureşti vor prezenta CJSU/CMBSU o analiză a situaţiei epidemiologice din localitate. În funcţie de existenţa transmiterii comunitare în localitate şi numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, precum şi alte criterii de risc, CJSU/CMBSU poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ (scenariul 3), cursurile desfăşurându-se online. În absenţa unei astfel de decizii, unităţile de învăţământ din localitatea respectivă vor funcţiona în scenariul 2".
Modificările aduse OUG se referă la:
Introducerea unui nou alineat (4) după alineatul (3) al articolului 6:
" (4) Listele prevăzute la alin.(1) lit.a) se transmit de către inspectoratele şcolare judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, prin Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România organizat în baza Ordinului ministrului educației naționale nr. 4371/2020, pe baza unui protocol încheiat între Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Ministerul Educației și Cercetării. "
După articolul 8 a fost introdus un nou articol, 81:
- "Art. 81 – (1) Prevederile prezentei ordonanțe de urgență se aplică și pentru scenariul 2 "Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi Revenirea parţială (prin rotaţie de 1 - 2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie", precum și pentru scenariul 3 " Participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online" prevăzute în Anexa 1 – GHIDUL privind măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar în perioada pandemiei COVID-19 la Ordinul comun al ministrului educației și cercetării și ministrului sănătății nr. 5487/1494/2020 din 31 august 2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităților/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare.
- (2) În situația prevăzută la alin.(1), zilele libere se acordă pe toată perioada prevăzută de hotărârea Comitetului județean pentru situații de urgență/Comitetului Municipiului București pentru situații de urgență
- (3) Acordarea zilelor libere în situația prevăzută la alin.(1) se face pe perioada stării de alertă instituită potrivit Legii nr.55/2020, cu modificările ulterioare
- (4) Pentru situația prevăzută la alin.(1) zilele libere se acordă numai după epuizarea opțiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfășurarea activității prin telemuncă sau munca la domiciliu."
Alte modificări de care trebuie să se ţină cont sunt:
După alineatul (5) din cel de-al şaselea articol al OUG a fost introdus un nou alineat, potrivit căruia: "Suma prevăzută la alin. (1) nu se acordă angajatorilor care au transmis în registrul general de evidenţă a salariaţilor după expirarea termenului legal de înregistrare a modificării, raportat la perioada stării de urgență, datele privind elementele raportului de muncă, prin care s-a stabilit desfășurarea activității în regim de telemuncă."
Citeşte şi: Părinţii care lucrează de acasă NU vor primi zile libere plătite să stea cu copiii, anunţă Guvernul
Surse: economiehotnews.ro, legislatie.just.ro, newsbuzau.ro, romaniatv.net
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com