De-a lungul timpului s-au realizat diverse studii pentru a vedea dacă inteligența poate fi moștenită și de curând, cercetătorii au ajuns la concluzia că gena maternă este cea care transmite copilului inteligența. Se pare că aceasta este strâns legată de cei doi cromozomi x pe care îi deține gena maternă.
Mai mult decât atât, cercetătorii de la Universitatea din Minnnesota au descoperit că acei copii care sunt foarte apropiați de mamele lor sunt capabili să rezolve jocuri cu simboluri complexe la vârsta de doi ani. Aparent, aceștia sunt perseverenți și nu devin frustrați când întâmpină probleme.
Influența relațiilor emoționale asupra dezvoltării creierului a fost pusă sub lupă și de cercetătorii de la Universitatea din Washington. Aceștia au descoperit că o legătură sigură și dragostea mamei pot dezvolta anumite părți ale creierului. Timp de șapte ani, oamenii de știință au urmărit modul în care mamele creează conexiunea cu copiii lor. Astfel, au ajuns la concluzia că minorii care au primit suport emoțional din partea mamelor și valorificarea nevoilor, au ajuns la vârsta de 13 ani cu 10% mai inteligenți decât copiii cu mame distante emoțional.
Conform studiilor, inteligența se moștenește în proporție de 40-60%, restul procentajului fiind legat de mediul înconjurător, stimulare și caracteristici personale. Astfel, specialiștii au ajuns la concluzia că inteligența este de fapt abilitatea de a rezolva problemele prin intermediul gândirii raționale, a intuiției și a emoțiilor.
Surse: psychology-spot.blogspot.ro, sott.net, familyfriendlyhq.ie.