Un studiu realizat în anul 2015 în cadrul „Universității din Essex" (Marea Britanie) a analizat, între anii 2004 și 2010, un grup de 15.500 adolescente cu vârsta cuprinsă între 13 și 14 ani. După ce s-a încheiat perioada vizată, coordonatoarea studiului a formulat următoarele puncte de vedere:
• Fetele ce aveau mame severe erau mai încrezătoare și se simțeau mai în siguranță decât acelea ale căror mame nu erau astfel
• Procentul fetelor rămase însărcinate în adolescență era mai scăzut în rândul celor cu mame severe
Concluzia finală a specialiștilor britanici a fost că acele fete care au alături mame severe sunt mai capabile să obțină succesul în viața de adult, întrucât vor reuși să-și finalizeze studiile și să aibă un loc de muncă bun.
Alte cercetări au arătat că prea multă presiune a părinților îi pot face pe copii mai tentați să mintă pentru a-și masca greșelile, nesiguranțele. Psihologii implicați în acestea le recomandă părinților găsirea unui echilibru în stilul de parenting, cu evitarea celor două extreme: stilul autoritar (acesta vizează disciplinarea copilului prin pedepse, impunerea unor reguli stricte și hotărâri luate numai de părinte) și cel permisiv (copilului i se îndeplinesc toate dorințele, i se permite orice, copilului nu i se validează emoții precum teama sau tristețea, părinții încercând să-l țină la distanță de acestea).
Recomandarea psihoterapeuților este ca părinții să fie fermi în impunerea limitelor, păstrând afecțiunea și o comunicare deschisă cu copiii, lăsându-le libertatea de a face alegeri în cadrul limitelor stabilite.
Surse:
www.healthy-holistic-living.com, www.linkedin.com, www.wakeupyourmind.net