Organizarea unui astfel de eveniment vine pe fondul unei nevoi relevate de diverse studii privind starea de sanatate si de nutritie a copiilor. La nivel naţional, 59,3% dintre copiii cu varsta de 1 an manifesta anemie legata de deficienţa de fier , una dintre principalele cauze fiind aceea ca mamele nu cunosc principiile unei nutriţii echilibrate (50% in comparaţie cu ţarile vest-europene). Astfel, in Romania, in mediul rural, alaptatul la san se intrerupe inainte de 6 luni in peste 55% din cazuri, iar diversificarea alimentaţtiei se face in mod haotic. Situatia este cu atat mai grava in zonele rurale sarace, intrucat anemia si distrofia (copii cu greutate si inaltime sub cea normala varstei) sunt direct influentate de saracie şi nivelul redus de educaţie a mamei.
Pe langa organizarea atelierului de gatit, World Vision a dezvoltat si tiparit 5 brosuri cu retete pentru copiii cu varsta peste 6 luni, pentru a invata mamele cum pot folosi mai bine resursele existente si pentru a le incuraja sa foloseasca legumele autohtone in pregatirea mesei celor mici. Brosurile au fost oferite atat mamelor care au fost perezente la eveniment, cat si celorlalte mame care fac parte din programul World Vision. Totodata, World Vision a realizat pliante care promoveaza alimentatia exclusiva la san pana la varsta de 6 luni, furnizand informatii de baza despre alimentatia complementara si sfaturi utile celor care cresc si ingrijesc copii.
"Organizarea unui astfel de eveniment este mai mult decat binevenita, mai ales pentru mamicile din mediul rural care nu prea au acces la informatie. Pentru mine, aceasta a fost prima interactiune cu mamele din programul „Mame bune, copii sanatosi". Mi-a facut foarte mare placere sa fiu printre ele, sa vorbesc cu ele, sa le aflu problemele, nevoile. A fost o adevarata experienta care m-a incarcat si mi-a intarit dorinta de a le ajuta", a declarat Melania Medeleanu.
„Ma bucur ca am avut ocazia sa impartasesc din experienta mea de mama si altor mame care isi doresc sa invete pentru a putea sa isi creasca sanatos copiii. A gati sanatos nu este greu si nici nu trebuie sa coste foarte mult. Trebuie doar sa stim sa valorificam resursele pe care le avem" a declarat Monica Rosu, autoarea blogului culinar The Foodie Family.
Cercetari ştiinţifice recente au aratat ca nutriţia copiilor mici are consecinţe pe termen lung şi joaca un rol important in prevenirea anumitor boli cronice, odata ajunşi la maturitate. In plus, deficienţele de micronutrienţi, in special deficienţa de fier, sunt asociate cu o dezvoltare psihomotorie intarziata şi dificultaţi in abilitaţile de invaţare (afectarea funcţiei cognitive).
Prin organizarea atelierului de gatit, World Vision Romania face inca un pas pentru a putea ameliora viata de zi cu zi a mamicilor si copiilor din mediul rural. Seria evenimentelor de acest tip va continua, alaturi de sesiunile informative din cadrul Scolii Mamicilor de la Sat, unde mamele primesc informatii de baza privind cresterea si ingrijirea copilului mic. „Perioada in care vom reusi sa sustinem aceste sesiuni depinde foarte mult de sustinerea demersului nostru de catre donatorii de orice fel din Romania, individuali sau corporatisti. WV a pus pe picioare un proiect care se dovedeste a fi util si important pentru femeile gravide si mamele din mediu rural - acum dorim sa-l extindem ca durata si amploare, acest proiect trebuind sa ajunga in cat mai multe comunitati rurale posibile in Dolj, Valcea si in alte judete" a declarat Gabriela Paleru - Manager Programe Sanatate, World Vision Romania.
Alatura-te cauzei World Vision Romania si aboneaza-te la bunatate pe www.mamebunecopiisanatosi.ro! Cu doar 1 leu pe zi, poti ajuta bebelusii defavorizati sa aiba un start sanatos in viata!