Adormitul, un joc potential fatal
Se pare ca este la moda o noua farsa denumita "adormitul" ce implica acoperirea nasului si a gurii unui copil de catre un altul pana ce primul lesina din cauza lipsei de oxigen. Politia din Marea Britanie a emis un avertisment dupa ce un copil a fost spitalizat ca urmare a acestei practici de sufocare. Asa-zisul joc a intrat in atentia autoritatilor dupa un incident din data de 15 aprilie ce a implicat un copil din zona Collyhurst. Detaliile acestuia au fost prezentate pe pagina de facebook a departamentului de politie din North Manchester, la sesizarea unui profesor de la scoala locala. Autoritatile averizeaza in mesajul lor ca este un joc extrem de periculos, ca dovada copilul implicat in incidentul mentionat este internat in spital si primeste tratament; ii sfatuiesc de asemenea pe parinti sa isi atentioneze copiii cu privire la riscurile sale, ce includ comotie cerebrala si chiar deces.
Reactiile la mesajul fortelor de ordine de pe reteaua sociala nu au intarziat sa apara. Astfel Tasha Williams spune ca: "Acest lucru se intampla cand eram la scoala, insa cineva te apasa pe piept sau pe gat foarte tare, este un joc stupid." Linzi Walker completeaza: "nu este nou, se petrece de ani si ani". Karen Robb a confirmat: "Nu este un joc nou. Se facea si in anii 50 cand mergeam eu la scoala'", precum si Kevin Jarvis: "nu e diferit de cum era pe vremea mea la scoala, acum 20 ani."
Un caz similar
In anul 2005, un joc de asfixiere a devenit viral in SUA ce implica copii scolari care se sufocau singuri sau pe prietenii lor pentru a simti senzatia euforica atunci cand oxigenul revenea la creierele lor. Fie ca apelau la curele, funii si chiar antifurturi de bicicleta, a cauzat decesul a trei adolescenti in 2005, conform ziarului Today.Riscuri
Posibilele riscuri ale unui asemenea joc nechibzuit includ: ranire fizica in urma caderii, probleme cardiace (mai ales in cazurile nediagnosticate), potential de declansare a unei crize epileptice in urma nivelurilor reduse de oxigen, leziuni cerebrale imperceptibile, pericol in cazul prelungirii exagerate a privarii de oxigen ce poate cauza leziuni cerebrale si stop cardiac.Alte practici asemanatoare
Tinerea respiratiei este mai periculoasa decat va puteti imagina. Drept dovada s-au inregistrat decese (Seth Blackman si Jack MacMillan) ca urmare a tinerii respiratiei sub apa; este vorba de asa- numitul colaps/lesin in apa de mica adancime. Acesta apare in cazul tinerii in mod repetat, competitiv sau cotinuu a respiratiei sau cand se trage mai profund aer in piept, apare hiperventilatia chiar inainte de scufundarea in apa; se instaleaza lipsa de oxigen si nivele mai mici decat normale de dioxid de carbon.
O alta joaca cu acelasi risc consta in inghitirea unei lingurite de scortisoara macinata in 60 secunde fara apa. Apare o tuse urmata de o respiratie portocalie scuipata pe gura. Desi pare distractiv, scortisoara este caustica si poate cauza sufocare, iritatie a gatului/tuse, varsaturi, probleme cu respiratia si chiar colabare pulmonara. Unii pacienti necesita respiratie asistata, iar pneumonia este o complicatie comuna. In cazul celor astmatici/cu alte probleme respiratorii poate aparea detresa respiratorie (scurtarea respiratiei).
Surse:
www.kidspot.com.au; www.mirror.co.uk; www.dailymail.co.uk; www.manchestereveningnews.co.uk; www.businessinsider.com
Surse poze:
www.nickserna.com; www.bbc.co.uk; digitaldancefloor.wordpress.com; grandparents.about.com