Unul din cei mai mari actori români de teatru și de film, Victor Rebengiuc are o poveste de viață impresionantă. Fiind foarte cunoscut pentru rolurile sale în Moromeții, Conu Leonida față cu reacțiunea, Regele Lear, Eo Mircea voievod, Hamlet, actorul nu are numai o carieră impresionantă, ci și o poveste de viață personală demnă de un scenariu de film.
Cu Anca Verești, prima soție a actorului, Victor Rebengiuc a avut o căsnicie foarte scurtă care a durat din 1960 până în 1965, anul în care el însuși a depus actele de divorț după ce s-a îndrăgostit de Mariana Mihuț.
Actorul a pus capăt căsniciei cu „o fată extraordinar de frumoasă cu reale calități pentru teatru. A fost prima mea dragoste, amândoi eram tineri atunci. M-am despărțit de Anca pentru că am întâlnit o altă fată frumoasă, talentată, pe care o chema Mariana Mihuț. Oricum relațiile dintre mine și Anca se răciseră și intraseră într-o rutină. A fost o femeie pe care am iubit-o, o pasiune a vieții, însă nu pot să fac un roman de viață sau de dragoste”, a declarat marele actor.
Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț erau făcuți unul pentru celălalt
Actorii foarte talentați și cu un potențial uriaș s-au căsătorit civil în anul 1965, după ce au realizat că sunt făcuți unul pentru celălalt și au dorit să formeze o familie.
La 10 ani după ce au devenit soț și soție, Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț au devenit părinții unui bebeluș pe nume Tudor, care în prezent are vârsta de 48 de ani. Abia în anul 1992 s-au cununat religios de dragul fiului lor, iar nași au fost Paul Gherasim și soția sa Lica.
Împreună pe scenă și acasă
Cei doi au împărțit scena în numeroase piese de teatru și filme, ceea ce le-a întărit relația de cuplu. În ceea ce privește rolurile pe care le interpretau, Victor Rebengiuc mărturisește că amândoi au încercat să își păstreze propriile opinii.
„Am lucrat împreună tot timpul. Poți să rămâi împreună și peste jumătate de secol cu răbdare și înțelegere. Avem metode diferite de a ne apropia de rolurile pe care le avem. Nu discutăm prea mult asupra rolurilor, că intrăm în conflict. Fiecare își vede de treaba lui. Ne cunoaștem de mult și ne îngăduim”, declară actorul.
Cuplul și-a dedicat viața publicului
Atât Victor Rebengiuc, cât și Mariana Mihuț au iubit scena și și-au dedicat o mare parte din viață publicului pe care îl apreciază atât de mult. Cea mai recentă colaborare a lor a fost în anul 2020 pentru piesa de teatru „Regele moare”, la Teatrul Național București.
„Sunt cu adevărat fericită că a trecut atâta timp și îl am lângă mine pe Victor. O replică îmi place foarte tare din „Moartea unui comis voiajor” și mi se potrivește: „poate nu are caracterul cel mai minunat din lume, dar cu siguranță a meritat să rămân cu el”, declară Mariana Mihuț.
Premiul Gopo pentru întreaga carieră primit în anul 2022 de către Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc
Pe data de 3 mai 2022, în sala Ion Caramitru a Teatrului Național I.L. Caragiale din București, la Gala Premiilor Gopo, Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț au primit premiul pentru întreaga carieră.
Regizorul Andrei Șerban își exprimă părerea cu privire la munca depusă de-a lungul atâtor ani de către cei doi soți: „Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc, acești actori care au marcat teatrul românesc, dar și filmul, ar merita amândoi să fie numiți comori naționale, un titlu pe care multe țări îl dau celor mai de preț personalități. Dar la noi un astfel de titlu nu prea se poartă. Îi putem numi un adevărat cuplu regal!”
Cine este Mariana Mihuț, soția lui Victor Rebengiuc
Artista adorată de publicul român, Mariana Mihuț este originală din Republica Moldova, are 80 de ani și și aniversează ziua de naștere pe data de 7 noiembrie.
Mariana Mihuț a putut fi admirată de-a lungul timpului în numeroase piese de teatru, iar în ultimii ani a interpretat rolul Regina Margherit, prima soție a regelui Berenger Întâiul, în „Regele moare”.
Totodată, soția lui Victor Rebengiuc a colaborat cu Teatrul Burlandra, unde a jucat în „Moartea unui comis voiajor” alături de partenerul ei de cuplu.
Cum s-a întâlnit Mariana Mihuț cu Victor Rebengiuc
Mariana Mihuț s-a întâlnit cu Victor Rebengiuc pe platoul de filmare din Pădurea Spânzuraților. Regizorul Liviu Ciulei i-a cerut Marianei să se joace rolul soției lui Apostol Bolog. Ceea ce înseamnă că tânărul Victor Rebengiuc îi devenea partener de platou în anul 1964.
„Ea juca rolul logodnicei mele. Era tânără, încă studentă în ultimul an la Institut, drăguță, frumușică. Am avut o tresărire, un fior, mi-a plăcut când am cunoscut-o și am început să o curtez chiar în timpul filmărilor. Întâmplător am aflat că eram vecini de bloc și ne-am propus să ne întâlnim mai des și din chestia asta a ieșit ce a ieșit”, a declarat artistul.
Doi actori desăvârșiți, cu o copilărie grea
Niciunul dintre ei nu are o poveste de viață prea grozavă, Mariana Mihuț având o copilărie grea în Basarabia. Tatăl ei a căzut prizonier și a stat nouă ani în Siberia, iar mama n-a mai știut nimic de el, fata cunoscându-l abia când s-a întors din prizonierat. Familia s-a refugiat în Basarabia la Turnu Severin, iar economiile pe care le făceau erau foarte drastice.
„Bunica făcea cele mai delicioase plăcinte din apă și din făină și le cocea pe plită și în casă era o lumină minunată de la lemnele care ardeau, iar bunica spunea povești. Stăteam toate trei și mâncam plăcinta asta și mi se părea absolut minunat.
Da, era imediat după război, era foamete știu că o dată am mâncat numai morcov o perioadă, dar nu a fost o tragedie, mi se părea normal. Știu că mama se ducea mult kilometri să facă rost de gaz lampant ca să-mi încălzească mie laptele”, a povestit Mariana Mihuț.
„M-am născut și am crescut în mahalalele Bucureștiului. Nu au existat lucruri care să anticipeze apariția unui astru nemaiîntâlnit pe lume.
Aveam o familie modestă, ne mutam în fiecare an de la o adresă la alta, în case simple, de-abia apucam să ne obișnuim într-o casă, că după un an venea proprietarul, ne spunea chiria va costa mai mult și atunci bunicul, șeful familiei, umbla să găsească altceva. Urcam frumos mobilele în camion, ne așezăm deasupra și o luam din loc, de obicei în partea cealaltă a Bucureștiului”, povestește Victor Rebengiuc.
Actorul a fost orfan de tată, crescut de bunici, după ce părinții s-au despărțit când el avea numai trei ani. „De multe ori am simțit lipsa unui tată. Aș fi vrut să fiu apărat, să știu că am și eu un tată pentru că toți colegii mei vorbeau de tatăl lor. În toate cele trei patru întâlniri pe care le-am avut cu tata după ce a plecat de la noi, n-am putut să îmi fac o imagine clară despre el, să știu cum e. A decedat la Stalingrad, în 1942”, a mărturisit actorul.
Victor Rebengiuc susține că a ajuns din întâmplare pe scenă, fiind orfan de război a intrat la Liceul Militar din Predeal. După desființarea școlii a ajuns la București la o instituție de învățământ cu specializare electrotehnică, unde a început să fie actor amator. A jucat prima oară în piesa „Ce i s-a întâmplat Gherghinei?” în rolul unui chiabur care dorea să o omoare pe eroină, colaborând cu doftoroaia satului.
Ulterior i s-au oferit mai multe roluri pentru ca în 1952 să dea la teatru și să intre intre în Institut. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Vinematografică I.L Caragiale din București în 1956, a fost redactor al Academiei de Teatru și Film din București și a condus Teatrul Bulandra până în anul 1998.
Cariera actoricească și-a început-o pe scena Teatrului Național din Craiova, dar cel mai cunoscut rol al lui cu siguranță este Ilie Moromete, un rol pentru care va rămâne cu siguranță consacrat.
Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț sunt exemplul viu că poveștile de dragoste există chiar și între mare actori de film sau teatru. Cu un deosebit respect pe care îl purtăm actorului Victor Belciu și actriței Mariana Mihuț, ne înclinăm în fața modului în care au reușit să își îmbine viața lor personală cu viața lor profesională și să ne încânte inimile de fiecare dată când îi privim pe scenă, pe marile sau pe micile ecrane.
Surse foto: facebook.com, facebook.com
Surse articol: divahair.ro, fanatik.ro, newsweek.ro