Roberta avea 14 ani și locuia împreună cu fratele ei cu unchiul său în satul Cotu Miculinţi, comuna Coţuşca din Botoșani, părinții celor doi fiind plecați în străinătate. Adolescenta s-a sinucis prin spânzurare, fiind găsită în anexa casei fără suflare chiar de fratele său. Echipajele medicale ajunse la fața locului nu au mai putut face nimic pentru fată.
"Eu aseară am fost anunţat, însă nu am avut puterea să mă duc acolo să văd cum stau lucrurile, pentru că e anchetă în derulare. Se pare că Procuratura a luat telefonul şi a constatat lucrul acesta. Din ce am înțeles, juca un joc pe internet în care i se cerea până la sacrificiul suprem. Nu este oficial, dar cei care au fost acolo mi-au transmis lucrul acesta. Familiile, şi părinţii, şi unchii, sunt oameni cu bunăstare, nu oameni dintr-o categorie socială mai scăzută. E destul de neplăcut. Am înțeles că a mai fost un copilc are se juca jocul acesta, dar el nu a făcut sacrificiul suprem", a declarat primarul comunei Coţuşca, Constantin Viorel Ciobanu.
″În acest caz s-a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi a fost dispusă necropsia”, a afirmat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Valeriu Chihaia.
Poliția a deschis o anchetă pentru a exclude sau a confirma faptul că fata ar fi jucat un joc online care a determinat-o să facă acest gest. Cercetează toate dispozitivele electronice la care fata a avut acces online. "Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public conform cărora minora de 14 ani ar fi jucat un joc pe internet, care ar fi influenţat-o într-un mod negativ şi ar avea legătură cu împrejurările în care a survenit decesul, a fost dispusă ridicarea echipamentelor electronice la care avea acces minora, în vederea verificării acestora", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Delia Nenişcu.
Citește și: "Balena albastră": Noua provocare din mediul online ce pune în pericol viața copiilor
Jocul ”Balena Albastră”, mai periculos decât drogurile
Specialiștii Centrului Internațional Antidrog și drepturile Omului (CIADO) spun că jocul online Balena Albastră este la fel de periculos ca și drogurile pentru tineri, poate chiar mai periculos. Tinerii care sunt angrenați în astfel de provocări online periculoase au același profil psihologic precum cei care se apucă de droguri. Sunt teribiliști, mereu în goană dupa adrenalină și au impresia că activitățile de acest gen le oferă libertate, ceea ce este o iluzie. Se revoltă împotriva societății, iar acest detaliu este speculat la maximum de creatorii jocului, care l-au gândit astfel încât să atragă utilizatorii într-un cerc vicios din care nu mai ies.
Copiii care sunt prinși în astfel de jocuri su frustrări acasă sau la școală, nu au autonomie și se simt neînțeleși de adulți, care nu îi ascultă, nu îi văd că se luptă cu astfel de frustrări, ceea ce duce la dependența de joc, singurul mediu care le oferă ceea ce nu au. ”Cei mai mulţi dintre jucători nu au aceste lucruri nici acasă şi nici la şcoală. Jocurile care dau dependenţă le conferă toate aceste aspecte, mai precis iluzia acestor elemente. Iluzia independenţei”, a precizat Gigle Lazăr, directorul executiv al CIADO. Jocul a făcut primele victime în Rusia, răspândindu-se ulterior peste tot în lume. S-au descoperit aproximativ 130 de victime ale acestui joc și iată, că, din nefericire, numărul acestora este într-o continuă creștere.
Surse: Digi24, Botosaninews.ro, Realitatea, Antena3