Cadrele didactice sunt revoltate din cauza unei modificări la legea concediilor care îi vizează. Ministerul Eudcației a anuțat că indemnizația de concediu se va acorda numai înainte de plecarea în vacanță, doar cu o cerere făcută cu 30 de zile înainte. Vacanța propriu-zisă pentru profesori este în lunile iulie-august. Însă potrivit Ordinului 4.050 din 29 iunie 2021, publicat, la două săptămâni de la aprobare, în Monitorul Oficial, indemnizația de concediu nu se mai plătește automat, conform Edupedu.ro.
Astfel, profesorii primesc indemnizația doar ca efect al depunerii unei cereri de concediu care trebuie depusă cu 30 de zile înainte de plecarea în vacanță. Ordinul Ministerului Educației a intrat în vigoare pe 13 iulie și schimbă metodologia de acordare a concediilor care era stabilită în 2011. Ministrul Educației a făcut apeluri repetate pentru a lăsa perioadă de odihnă a cadrelor didactice pentru toată luna august.
”Indemnizația de concediu se poate acorda salariatului înainte de plecarea în concediul de odihnă, la solicitarea scrisă a acestuia, înregistrată la secretariatul unității de învățământ, cu cel puțin 30 de zile înainte de data plecării în concediu”, prevede ordinul.
Profesorii declară că ordinul vine ca urmare a incapacității ”de plată a drepturilor legale de concediu, potrivit Codului Muncii. În primul rând, formularea cu “se poate” lasă loc de interpretare! În al doilea rând profesorii au intrat deja în concediu, în afara celor de la liceele tehnologice, școlile profesionale sau postliceale, care vor intra, majoritatea, la sfârșitul acestei săptămâni! Deci dau un ordin prin care acoperă de fapt incapacitatea de plată a drepturilor legale de concediu, potrivit Codului Muncii! Concluzie: Regulile jocului nu se schimbă în timpul jocului! Legea prevalează și nu se aplica retroactiv (cu excepția legii penale mai favorabile)…”
Citește și:
- S-a votat! Iată cele mai frumoase plaje din Europa unde să îți faci concediul în 2021
- Vacanţa în Maroc: ce trebuie să ştii dacă plănuieşti un concediu în această destinaţie
Iată cele mai importante schimbări:
- Indemnizația de concediu se poate acorda salariatului înainte de plecarea în concediul de odihnă, la solicitarea scrisă a acestuia, înregistrată la secretariatul unității de învățământ, cu cel puțin 30 de zile înainte de data plecării în concediu.
- Perioadele de concedii de odihnă sunt stabilite de consiliul de administrație al unității de învățământ, astfel încât concediul de odihnă să fie efectuat integral în anul școlar respectiv, cu asigurarea personalului didactic de predare necesar pentru organizarea și desfășurarea examenelor naționale.
- Perioadele de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare cadru didactic din învățământul preuniversitar se înregistrează obligatoriu în programul EduSal.
- Personalul didactic de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar și din casele corpului didactic, precum și personalul didactic de conducere, de îndrumare și control din inspectoratele școlare beneficiază de 25 de zile lucrătoare de concediu de odihnă anual. (față de vechea metodologie, unde se preciza că are o durată minimă de 20 de zile lucrătoare)
- Durata concediului de odihnă aferent anului școlar 2020—2021, pentru personalul didactic prevăzut la alin. (1), se stabilește raportat la prevederile art. 2 alin. (1) pentru perioada de la 1 septembrie 2020 până la data intrării în vigoare a Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2021, respectiv la prevederile art. 2 alin. (5) pentru perioada de la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/2021 până la 31 august 2021.
- Zilele de concediu programate în perioada septembrie—decembrie 2021 pentru personalul didactic de conducere, de îndrumare și control din inspectoratele școlare și casele corpului didactic se eșalonează, în perioada vacanțelor școlare, pe parcursul anului școlar 2021—2022.
Surse: Digi24, Realitatea, Edupedu