Recompensele constituie stimuli care se utilizeaza si se aplica pentru a imbunatati comportamentul copiilor. Acestea sunt mai degraba tehnici care servesc drept scop in a obtine efecte pozitive. In viata de zi cu zi, toti oamenii tind sa faca acele lucruri pentru care sunt recompensati. Orice recompensa ajuta copilul sa-si realizeze propriile obiective intr-un cadru placut si motivant.
Intr-un proces educational complex, recompensa reprezinta principalul factor pozitiv. Educatia prescolara are nevoie de tehnici noi pentru a stimula copiii si pentru a favoriza derularea cu succes a procesului. Recompensa reprezinta una dintre tehnici, poate chiar cea mai importanta.
Educatoarele impartasesc din experienta lor, deoarece zilnic recurg la aceasta metoda pentru a-si atinge obiectivele operationale din procesul instruirii. Pe langa efectele pozitive de natura educationala, recompensa constituie un element care ajuta la o crestere sanatoasa si fara carente in dezvoltarea personalitatii. Ne dorim copii sanatosi, puternici si pozitivi. Trebuie sa mizam pe acele "fete vesele" de la panoul clasei si sa-i stimulam indiferent de natura actiunilor desfasurate. Trebuie sa fim mandri de orice realizare a copilului nostru, sa-i amintim acest lucru, pentru a-i da increderea necesara si pentru a-l motiva. O dezvoltare sanatoasa necesita rabdare, efort, recompense si nu pedepse. Eliminarea pedepselor si introducerea discutiilor motivationale va aduce efecte benefice in viata copilului.
Dragi parinti, indiferent ca este in mediul familial sau la gradinita, acest sistem al recompenselor trebuie continuat. Trebuie recompensat orice progres, oricat de mic ar fi, pentru a stimula copilul pe viitor. Recompensa nu trebuie sa fie numai de natura materiala si este nevoie de o politica adecvata de acordare a acestora.
Iata ce ne recomanda o educatoare: „Eu, ca educator, si dumneavoastra, ca parinti, trebuie sa promovam sistemul recompenselor intr-o forma cat mai variata, tocmai pentru a nu se pierde din interes. Acestea trebuie sa fie un lucru atractiv, iar noi, ca adulti, trebuie sa nu pierdem din vedere acest element. Asa cum recomanda numerosi psihologi, trebuie sa tinem cont ca motivatia pentru realizarea unui lucru are nevoie de stimuli. Stimularea prin recompense este una dintre cele mai adecvate tehnici."
Contact: www.gradinitaluidavid.ro