Cum se va adapta bucataria si ustensilele din ea la viitor? Prin proiectul de bucatarie 2025 cei de la Ikea spera sa va lamureasca. Dezvoltata in colaborare cu compania de design IDEO Londra si studentii de la universitatile Lund si Eindhoven, bucataria concept este menita sa faca oamenii mai creativi cu mancarea in timp ce ii impulsioneaza sa adopte un stil de viata mai prietenos cu mediul. Bucataria este expusa in cadrul Expozitiei Mila din Milano deschisa luna aceasta.
Proiectul are la baza o serie de peresupuneri cu privire la modul in care va arata lumea peste 10 ani; studentii au luat o considerare o lume cu resurse diminuate si cu mai putina energie disponibila decat astazi si cu o populatie imbatranita, cu putini copii. Este o lume unde oamenii locuiesc in orare in apartamente mici, iar bucataria serveste in acelasi timp si drept camera de zi si spatiu de lucru (majoritatea lucreaza de acasa). Reciclarea este incurajata iar cumparaturile sunt livrate imediat la cerere (de drone in interval de cateva minute); computerele sunt prezente pretutindeni, dar invizibile.
Studentii care au participat la proiect au luat in considerare o serie de factori de mediu pentru a intelege cum va evolua relatia oamenilor cu mancarea; au apelat la experimente, anchete si idei timp de 18 luni. Cu toate acestea, bucataria concept seamana cu una obisnuita, iar dispozitivele high-tech sunt bine ascunse pentru a conferi incredere celor care gatesc si a utiliza cat mai putina materie prima.
Astfel, conceptul include o masa care pare obisnuita, oarecum rustica, care se presupune ca reprezinta centrul de gatire, mancare, munca, joaca si socializare; in acelasi timp ajuta la utilizarea rationala a resurselor. Deasupra mesei se afla o camera si un proiector care functioneaza ca un centru de control: mancarea amplasata pe masa/ingredientele este scanata/identificata si se ofera sugestii pentru preparare, retete si un cronometru (in functie de care sunt filtrate retetele). In acelasi timp, sub blatul de lemn se afla bobine de inductie care incalzesc suprafata de gatit (si diverse produse alimentare) si incarca dispozitivele portabile pentru ca activitatile si creatiile copiilor sa prinda viata.
O alta trasatura a bucatariei este o unitate de depozitare care nu pare iesita din comun. Aici vor fi pastrate alimentele livrate, insa in loc de frigider si dulapuri, se folosesc rafturi care se deschid ca un fel de standuri din piata. Rafturile de lemn contin senzori ascunsi si tehnologie de inductie, iar alimentele perisabile sunt vizibile imediat si amplasate in fata pentru a nu le uita in spatele frigiderului. De asemenea, alimentele sunt depozitate in recipiente transparente cu etichete ce specifica temperatura indicata fiecaruia (aceste recipiente pot fi atat racite cat si incalzite; exista si unele din teracota pentru usturoi, cartofi si morcovi).
Dupa cina, sistemul de eliminare a reziduurilor preia controlul, sortand gunoiul intr-un recipient special care este apoi zdrobit, vidat intr-un tub si etichetat pentru ridicare in functie de inutilitatea sa. Suplimentar, chiuveta se goleste intr-un sistem de compost unde apa este indepartata si alimentele solide sunt presate intr-un disc fara miros colectat de administratie. Apa este utilizata pentru plantele de interior (apa gri), iar cea care nu e potrivita (apa neagra) pentru acestea e drenata in tevi de canalizare.
Rezultatele studiului datorate bucatariei IKEA vor fi folosite in dezvoltarea ulterioara a produselor, conform directorului gamei de cina Gerry Dufresne.
Surse:
www.babble.com; www.gizmag.com; www.psfk.com