Există mulți părinți care și-au legănat măcar o dată copilul de mâini în parc. Cel mic este prins bine de încheieturi și distracția poate începe. Acest joc aparent inofensiv pune în pericol dezvoltarea copiilor prin solicitarea excesivă a articulațiilor.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 4 ani, care se dau în vând după legănat, nu au articulațiile complet dezvoltate iar ligamentele sunt mult mai flexibile. Astfel, osul radius situat în antebraț poate fi scos din articulație prin ridicarea sau răsucirea antebrațelor. Așa apare luxația la nivelul cotului, numită și subluxaţia capului radial, care poate fi foarte dureroasă.
Pe măsură ce copilul crește, oasele se fixează mult mai bine în articulații iar ligamentele se întăresc, prin urmare după vârsta de 6 ani traumatismul este mai rar întâlnit. Luxația se tratează fără intervenții chirurgicale, medicul fiind cel care va repoziționa osul în locul potrivit. Pentru a evita apariția acestei probleme, este indicat ca cei mici să fie ridicați întotdeauna de subsuori și nu de încheieturi, iar manevrarea antebrațelor să se facă fără mișcări bruște.
Surse: mirror.co.uk, aol.com.
Sursa foto: www.mirror.co.uk/lifestyle/family/you-should-never-swing-small-9021479?ICID=FB_mirror_main.