Explozie de cazuri Covid-19 la copii, în Israel, țara cu cea mai mare rată de imunizare
Israelul este țara cu cele mai multe vaccinari raportat la populație, însă chiar și așa înregistrează o creștere semnificativă a numărului de copii și adolescenți infectați cu noul coronavirus, potrivit The Jerusalem Post. Peste 50.000 de copii au fost diagnosticați cu Covid-19 de la începutul lunii ianuarie, mult mai mulți decât în timpul primului sau al doilea val al pandemiei.
Ministrul Sănătății, Yuli Edelstein, susține că a primit inclusiv o scrisoare de la Asociația israeliană de pediatrie, care spune că medicii sunt foarte îngrijorați de rata bolilor la studenții mai tineri. „Este ceva la care nu am asistat în valurile anterioare de coronavirus”, a explicat ministrul israelian, potrivit The Jerusalem Post.
Situația este atât de îngrijorătoare încât Centrul Medical Hadassah din Ierusalim a deschis, în urmă cu câteva zile, prima unitate de terapie intensivă de coronavirus din Israel pentru copii. Șapte pacienți minori sunt tratați, în prezent, la spital, doi dintre aceștia fiind intubați, în stare gravă.
Citește și: M-am vaccinat anti-Covid! Și am plecat în lacrimi de la Institutul Marius Nasta
Specialiștii în sănătate susțin că varianta britanică este mult mai infecțioasă decât virusul inițial, motiv pentru care nu sunt surprinși de numărul de infectari în rândul copiilor. Mai ales că în Israel aproximativ 80% din populația de peste 60 de ani este vaccinată, ceea ce înseamnă că vârstă medie a persoanelor care se vor infecta de acum înainte scade. Statistic, Israelul se așteaptă la mai mulți copii infectați și chiar dacă în mare parte aceștia încă fac forme ușoare de boală, creșterea cazurilor ridică semne de întrebare cu privire la redeschiderea școlilor.
Dacă săptămâna trecută, Ministrul Educației israelian făcea presiuni pentru deschiderea tuturor unităților de învățământ, fără excepție, recent, acesta a spus că nu vrea să fie responsabil pentru îmbolnăvirea copiilor. A precizat că se va consulta cu experți medicali înainte de a lua o decizie finală cu privire la redeschiderea școlilor.
Chiar dacă în Israel s-a început vaccinarea elevilor din ani terminali, nu se știe încă dacă persoanele care primesc vaccinul mai pot contracta virusul și îi mai pot infecta și pe alții - ceea ce ar pune în pericol cadrele didactice nevaccinate, copiii sau membrii familiei dacă se hotărăște redeschiderea școlilor.
Israelul a început vaccinarea adolescenților între 16 și 18 ani
Israelul a început vaccinarea copiilor între 16 și 18 ani, potrivit Digi24. Adolescenții care vor să se vaccineze au nevoie de acordul părinților sau al tutorilor și pot refuza vaccinarea dacă suferă de anumite alergii sau afecțiuni care ar putea crește riscul efectelor secundare. Însă cei mai mulți tineri vor să se vaccineze pentru a scăpa de izolare și pentru a se întoarce la viața de dinaintea pandemiei.
Israelul și-a propus că până în luna martie cel puțin 60% din populație să primească ambele doze de vaccin anti-COVID. De la debutul campaniei de vaccinare, au fost imunizați în jur de 150.000 de oameni pe zi, adică aproximativ un sfert din populaţie.
Citește și: Cum îți dai seama că un copil are o reacție alergică la vaccin
Potrivit protocolului Pfizer/BioNTech, durează patru săptămâni de la adminstrarea primei doze până când o persoană atinge protecție de 95%.
Se ia în calcul și vaccinarea copiilor de peste 12 ani
Tot în Israel, autoritățile au anunțat că iau în calcul și vaccinarea copiilor cu vârste mai mari de 12 ani, începând din luna martie. Acest lucru va fi posibil dacă cercetările aflate acum în curs de desfășurare vor dovedi că vaccinarea copiilor este sigură, potrivit Reuters.
Nachman Ash, coordonatorul național al eforturilor de combatere a pandemiei, susține că este o problema faptul că micuții sub 16 ani nu sunt vaccinați, în condițiile în care se dorește atingerea imunității de grup. Acesta este de părere că în cel mult două luni va exista o nouă categorie care va trebui să intre pe lista de vaccinare - a copiilor de peste 12 ani.
Când se deschid școlile în România, în contextul noului val de infectari cu tulpină britanică
În timp ce în Israel crește îngrijorarea și școlile rămân închise pentru evitarea unei raspandiri și mai accentuate a virusului, în România se menține decizia redeschiderii școlilor începând din 8 februarie. Nici măcar noua tulpină britanică nu sperie autoritățile, deși la momentul actual, în România, au fost raportate 5 cazuri.
Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, spune că în jur de 8.000 de cadre didactice s-au vaccinat deja anti-COVID și alte 80.000 sunt disponibile pentru vaccinare, potrivit Capital.ro. Problema este că nu sunt suficiente doze de vaccin pentru profesori, însă acest lucru se pare că nu va opri redeschiderea școlilor.
„Vaccinarea este importantă dar nu condiționează deschiderea școlilor. Evoluția epidemiologică este factorul care determina decizia privind deschiderea şcolilor. Pe 2 februarie va fi analizată evoluția ratei de infectare și pericolul noii tulpini, acestea sunt datele care vor fi puse pe masă. Noi ca minister pledăm pentru deschiderea pe 8 februarie, considerăm că riscul nu poate fi eliminat total, dar trebuie păstrat în zona în care poate fi controlat”, a explicat Cîmpeanu, conform Antena 3.
De altfel, președintele Klaus Iohannis a declarat că din data de 8 februarie, odată cu începutul semestrului al doilea, majoritatea școlilor se vor deschide, în funcție de scenariul în care se află. A precizat, însă, că acest lucru va fi posibil doar dacă lucrurile nu se schimbă grav până pe 2 februarie.
Citește și: Decizia finală: se deschid școlile din 8 februarie. Ce spune președintele
- Surse: The Jerusalem Post, Reuters, Capital.ro, SursaZilei.ro, Digi24.ro
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com