Probabil că dacă ai trecut deja de o anumită vârstă și ție ți s-a înrădăcinat cu vehemență faptul că este necesar ca o dată pe an să faci testul Papanicolau. În vreme ce acest lucru poate fi cu adevărat benefic, oamenii de știință aduc în discuție și o altă latură: fetele cu vârste cuprinse între 15-20 de ani sunt cel mai adesea supuse în mod total inutil la aceste testări.
Conform statisticilor, se pare că peste 50% dintre fetele care se supun testului Papanicolau îl percep ca pe o experiență traumatizantă, dureroasă și rușinoasă și 3 din 4 teste exercitate pe fetele cu vârste cuprinse între 15-20 de ani s-au dovedit a fi complet inutile. Inutilitatea lor este cuantificată prin intermediul faptului că acestora nu li s-a găsit nicio sarcină, nicio boală cu transmitere sexuală sau orice altă afecțiune. Cu alte cuvinte, declară specialiștii, foarte multe femei sunt supuse unei practici fără voia lor, doar pentru că „așa trebuie”, însă fără niciun fel de utilitate. Din păcate, nu se ia în considerare faptul că aceste teste pot fi cu adevărat traumatizante pentru o fată în vârstă de 15-17 ani.
Citește mai multe AICI
Ca urmare a acestei frici răspândite în rândul adolescentelor, foarte multe dintre ele pot ajunge să refuze utilizarea pilulelor contraceptive, doar din teama de a nu fi nevoie de examinare sau pot pur și simplu să ajungă să ignore complet o problematică de sănătate de care ar trebui să se ocupe, tot din teama de a nu ajunge „pe mâna ginecologului”.
Este necesar ca testul să fie făcut după vârsta de 21 de ani, ca urmare a schimbărilor care ajung să se producă în organism, însă astfel de examinări trebuie realizate cu delicatețe atunci când vorbim despre fete cu vârstele mai mici de 20 de ani și doar la cererea medicului sau în cazul unor probleme reale.
Sursa: medscape.com
Surse foto: istockphoto.com