Libby si Rob Paglia au invatat acest lucru pe pielea propriei lor fetite, Lucia. Mama a observat ca fetita mergea putin diferit fata de ceilalti copii de varsta ei.
"Am observat ca merge putin schiopatat, dar m-am gandit ca este normal." a declarat mamica. Schiopatatul s-a transformat intr-o displazie de sold.
Fetita a avut nevoie de doua interventii chirurgicale pentru ca soldul sa poata creste intr-o forma normala. Medicii au fost de parere ca aceasta afectiune a fost provocata de infasatul prea strans, cand inca era un bebelus.
Displazia de sold sau dizlocarea de sold apare la un caz din 1000 de nasteri. In ultimii doi ani, a crescut de trei ori numarul cazurilor de copii afectati peste varsta de trei luni.
Displazia soldului poate fi observata in momentul in care copilul incepe sa mearga. Dupa varsta de doi ani, copilul poate acuza dureri si schiopatatul devine mult mai evident. Tratamentul este o necesitate si, in functie de gravitatea cazurilor, interventia chirurgicala devine o posibila optiune.
Cauzele displaziei inca nu sunt cunoscute. Unul dintre factorii care influenteaza aparitia ei este pozitia pe care bebelusul o are in uterul mamei. Un alt factor ar putea fi transmiterea genetica si nu in ultimul rand, tehnica incorecta de infasare.
"Infasatul copiilor cu picioarele strans lipite nu este cel mai bun lucru pentru dezvoltarea normala a soldurilor lor. Le recomand parintilor sa nu-si infese copiii cu picioarele strans lipite." spune chirurgul ortopedic Nicole Williams.
Tu ce parere ai despre infasat?
Surse: www.kidspot.com.au.