O tânără însărcinată internată la maternitatea din Sibiu a fotografiat meniul primit în ziua de 15 august. Aceasta a reclamat conducerea spitalului, precizând că meniul a fost același la micul dejun și la cină: 5 biscuiți și două triunghiuri de brânză topită. Într-o altă caserolă se aflau puțină margarină și pate de ficat.
Contactați pentru a oferi explicații, reprezentanții Spitalului Clinic Județean Sibiu au precizat că imaginile primite de la tânăra din maternitate nu sunt complete și că, în realitate, meniul zilei de sâmbătă a fost următorul: micul dejun- pate, margarină, ceai, prânz- ciorbă de fasole verde, tocăniță de pui cu orez, cină-brânză topită, biscuiți, brânză de vaci, ceai. Ei au adăugat că „Pacienții primesc dimineața o jumătate de pâine pentru întreaga zi”.
Ulterior, aceștia au explicat faptul că se fac eforturi pentru diversificarea meniurilor pacienților, dar că în momentul de față finanțarea este redusă și din acest motiv meniurile nu pot fi modificate. O altă mențiune a lor a fost că problemele au apărut și din cauza faptului că la o licitație lansată pentru transformarea serviciului de preparare a hranei într-un serviciu de catering nu s-a înscris nimeni, din cauza valorii prea mici a alocației zilnice stabilite prin lege: „În cadrul SCJU Sibiu, serviciul de preparare a hranei este unul externalizat din anul 2003, de prepararea meniurilor ocupându-se o firmă privată. În urmă cu doi ani, în urma licitației organizate, a fost semnat un acord cadru valabil până în iunie 2021...Subliniem totodată că SCJU Sibiu a făcut demersuri pentru transformarea serviciului de preparare a hranei în serviciu de catering dar, datorită valorii mici a alocației zilnice stabilită prin lege, la licitația organizată nu s-a înscris nimeni. Prin urmare, soluția aleasă a fost serviciul externalizat de preparare a hranei în cadrul spitalului de către singura firmă care s-a înscris la licitația organizată, existând, așa cum am menționat, un acord cadru valabil până în iunie 2021”.
Altă explicație oferită de reprezentanții SCJU Sibiu a fost că: „Hrana pacienților este acordată diferențiat în funcție de regimurile alimentare stabilite de dieteticieni și aprobate de medicii nutriționiști.”
Problema hranei primite de către pacienții Spitalului Clinic Județean Sibiu nu este nouă. În prima jumătate a acestei luni, un pacient a făcut publică o fotografie cu meniul de la cină: puțină brânză dulce și patru biscuiți. Atunci reprezentanții spitalului au insistat că era vorba despre „masa de dinainte de somn a unui bolnav de ciroză hepatică”.
Surse: romaniatv.net, stiripescurt.ro, turnulsfatului.ro
Surse foto: Turnul Sfatului