Deși încă este nevoie de colectarea mai multor date, studii din Franța, Spania și Statele Unite ale Americii indică faptul că pe lângă problemele cu plămânii, coronavirusului cauzează și probleme la nivelul creierului (amnezie, delir). Cazul unui bărbat în vârstă de peste 50 de ani din SUA a demonstrat foarte clar afecțiunile pe care coronavirusul le cauzează la nivelul creierului: bărbatul nu manifesta nicio afecțiune de tip respirator la momentul prezentării la spital, însă acuza agitație, confuzie și incoerență (toate fiind semnele unei efecțiuni neurologice grave).
Bărbatul a fost suspect de meningtiă, nicidecum de coronavirus, însă a fost testat pozitiv la noul virus, spre surprinderea cadrelor medicale. La două zile după ce a fost spitalizat, bărbatul a început să sufere și de afecțiuni respiratorii, ca drept dovadă că acestea nu își fac debutul cu precădere înaintea altor simptome!
Mai multe țări (printre care China și Franța) au făcut serie de studii cu constatări similare, însă pe un număr destul de redus de cazuri. Cercetătorii confirmă că este nevoie de colectarea mai multor date pentru a ajunge la o concluzie cu adevărat validă.
Starea de confuzie pe care o manifestă unii pacienți cu coronavirus îi pune în încurcătură acum pe doctori. În aceeași măsură în care este posibil ca acesta să fie un rezultat direct al afectării creierului, există și șansa dezvoltării unui efect secundar în urma unui răspuns inflamator agresiv.
„Episoadele de delir în COVID-19 pot fi rezultatul unei acțiuni directe a virusului, care atacă meningele sau vasele de sânge. Pe de altă parte, delirul poate fi și rezultatul unei detrese respiratorii severe, care determină scăderea nivelului de oxigen în sânge”, declară dr. Beatriz Korc, șefa secției de geriatrie de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center.
O altă posibilă cauză ar putea consta într-o hiperreacție a sistemului imun, cunoscută sub denumirea de „furtună de citokine”, care poate cauza formarea de cheaguri de sânge în creier.
„Au o perioadă din viața lor de care nu-și aduc aminte și ultimul pacient care a fost detubat a fost extrem de agitat și încercăm să înțelegem de ce. După câteva ore în care am încercat să-l liniștim, un coleg a venit cu o idee genială: să îl punem în legătură cu familia lui. S-a liniștit incredibil de mult de cum a auzit vocea familiei. După 3 zile de la detubare l-am întrebat de ce a fost agitat și el își aducea aminte ultima scenă cu familia, care toată tușea și respira greu și îi era foarte frică că au decedat. Acesta a fost motivul agitației”, declară și doctorul Alin Suciu, care a plecat ca voluntar în Italia.
Sursa: digi24.ro
Surse foto: istockphoto.com