Au hotărât să doneze organele băiețelului lor, care a decedat în anul 2016
Sina și Jay Patel (din Marea Britanie) au trecut prin cea mai grea încercare din viața lor după ce fiul lor de numai 3 ani, Aari, a decedat în urma unui accident foarte grav, petrecut acasă. Cu toate acestea, părinții îndurerați au luat decizia de a dona organele fiului lor. Datorită gestului lor, au fost salvați doi copii: un băiat și o fetiță.
Stând de vorbă cu „The Guardian”, Sina și Jay au povestit că au primit o scrisoare de mulțumire de la familia fetiței care fusese salvată după un transplant de inimă: „Cam la trei ani după ce am donat organele lui Aari, am primit o scrisoare din partea mamei copilului care avea inima fiului nostru. A fost extraordinar că am primit acea scrisoare și că aflasem că acea fetiță se simțea bine. Tocmai ce se întorsese la școală (fusese nevoită să stea departe de grădiniță și de școală pentru o perioadă îndelungată), iar această veste ne-a confirmat din nou faptul că făcusem ceea ce trebuia”.
Părinții au dezvăluit cum au ajuns să ia o astfel de hotărâre. Astfel, în noiembrie 2016, fiul lor, Aari, suferise un accident. Mama lui a relatat, pentru sursa citată, următoarele: „Am știut de la început că lucrurile nu se vor termina cu bine. Însă trăiești cu speranța. Speri că va fi cineva care va veni cu ceva, că va exista un nou medicament sau o nouă injecție”.
După două zile în care au stat la căpătâiul fiului lor, Sina și Jay au adus în discuție posibilitatea de a dona organele micuțului. Jay a insistat asupra ideii că nu le-a fost deloc greu să ia o asemenea decizie, gândindu-se în fiecare clipă și la suferința prin care treceau și alte familii.
În interviul pentru sursa citată anterior, mama lui Aari a precizat: „M-am gândit că poate era un alt copil, pe undeva, care aștepta cu disperare să primească un organ. Cine eram eu ca să îi refuz o asemenea șansă? Știam că fiul nostru nu va ajunge niciodată la școală. Cu toate acestea, organele lui puteau să îl ducă mai departe...Încă îl plângem, dar acum situația s-a schimbat puțin. De fapt, fiul nostru ne-a dat speranța că, prin faptul că mai multe părți din el au ajuns undeva, va putea să rămână în memorie prin „moștenirea” lăsată”.
Jay a venit și cu detalii legate de ziua în care organele fiului său au fost donate: „Aari a stat cinci ore în sala de operații, iar când a ieșit de acolo avea pe el doi plasturi, însă medicii recoltaseră șapte organe...Încă era fiul nostru”.
Părinții care au donat organele fiului lor s-au întâlnit cu alți părinți, care așteaptă un transplant pentru băiețelul lor
Sina și Jay s-au întâlnit cu Katie și cu Graham Tatham, părinții unui băiețel în vârstă de 3 ani (Ralph), care suferă de cancer la ficat și are nevoie de un triplu transplant: ficat, pancreas și intestine. Întâlnirea dintre acești părinți a avut loc în contextul susținerii campaniei NHS, „Consider this”. Campania are ca obiectiv să încurajeze cât mai multe persoane să urmeze exemplul familiei Patel.
Potrivit informațiilor furnizate de „Organ Donation”, din cadrul NHS, situația din Marea Britanie, în privința donării de organe, arată astfel:
- În 2021 și 2022, 52% dintre familiile din Marea Britanie și-au dat acordul pentru donarea organelor copiilor lor;
- În intervalul menționat, s-au strâns 40 de donatori cu vârsta sub 18 ani;
- În momentul de față, 243 de copii așteaptă un transplant.
Familia Tatham își pune mari speranțe în campania „Consider This”. Într-o intervenție pentru „The Guardian”, Katie Tatham a adus în prim-plan faptul că fiul ei, Ralph, nu a avut parte de bucuriile pe care le-au avut alți copii de vârsta lui: „Unul dintre lucrurile care mă întristează cel mai mult este că în primii lui doi ani de viață am fost aproape tot timpul în lockdown. Fiul nostru nu s-a putut duce la grădiniță când ne-am fi dorit noi. În majoritatea timpului, el a fost timid și foarte tăcut- abia în ultimul an a început să fie mai vorbăreț”.
Conform informațiilor oferite de „BBC”, familia Tatham a vorbit și despre momentele dificile trăite până acum: „Să afli că ai un copil cu cancer și să știi că trebuie să treacă prin tratamentele specifice este cel mai rău lucru pe care ți-l poți imagina. Să ai copilul pe o listă de așteptare pentru un transplant și în fiecare zi să speri că vei primi un telefon reprezintă un adevărat chin. În cazul nostru, pentru că Ralph are cancer, nu avem prea mult timp, așa că, fiecare zi care trece fără să primim o veste, ne determină să ne pierdem câte puțin speranța. Alt lucru foarte dificil este să știi că viața copilului tău poate fi salvată numai datorită organelor primite de la alt copil- este foarte greu să procesezi așa ceva”.
Până în momentul de față, Ralph a trecut prin 10 runde de chimioterapie. Pentru „The Guardian”, Katie a venit și cu aceste precizări: „Spre deosebire de perioada anterioară, când știam că medicii puteau să facă ceva pentru fiul nostru, acum ne aflăm într-o perioadă mult mai dificilă. Atunci urma un tratament. Acum ne aflăm într-o situație despre care nu știm cum va evolua. Așteptăm să vedem ce se va întâmpla, sperând să nu se extindă cancerul...”
La fel ca Sina și Jay Patel, Katie și Graham Tatham speră ca această campanie să convingă mai mulți părinți să doneze organele copiilor în cazul în care aceștia mor. În legătură cu motivele pentru care nu toți părinții acceptă să facă un asemenea gest, Katie a adus în discuție, în același interviu, următorul aspect: „Poate că nu este potrivit să întreb așa ceva, dar v-ați gândit până acum la faptul că anumiți părinți spun „nu” întrucât le este greu să renunțe? Părinții vor să facă tot ce pot pentru copiii lor și așteaptă miracole. Probabil că și din acest motiv, pentru că se agață de această speranță, refuză să doneze organele copiilor”.
Într-o intervenție pentru „BBC”, Angie Scales, asistent-șef în cadrul departamentului de „Donare de Sânge și Transplant” (NHS), a atras atenția asupra implicării celor două familii în campania „Consider This”, lansată luna aceasta: „Le-am cerut acestor familii să ne acorde un răgaz și să-și confirme susținerea pentru donarea de organe în cazul copiilor, în condițiile în care un asemenea subiect nu trebuie discutat și abordat pentru prima dată când s-ar întâmpla ceva la care nu ne-am fi gândit niciodată”.
În același timp, Angie Scales a menționat că speră că această campanie va convinge mai multe persoane să se înscrie în „Registrul Național al Donatorilor de Organe”.
Surse foto: facebook.com/nhsorgandonor/, facebook.com/sharingyourwishes, capturi youtube.com
Surse articol: bbc.com, mirror.co.uk, organdonation.nhs.uk, theguardian.com