Copii sănătoși în sezonul rece – care sunt provocările și cum le gestionăm?

Copii sănătoși în sezonul rece – care sunt provocările și cum le gestionăm?

Corina Naftanaila

Conferinţa Social Moms - „Copii sănătoşi în sezonul rece" - a avut ca temă provocările sezonului rece asupra sănătăţii copiilor şi felul în care gestionam aceste provocări. Evenimentul a fost susţinut de Nasalkid, Livacare și Sanytol, iar la el au participat mai mult de 150 de părinţi în sală și 20.000 de părinţi în online.

corina cilcicDr. Corina Cîlcic, medic primar pediatru, a făcut o prezentare a afecţiunilor specifice sezonului rece, de la simpla răceală cu care toţii copii se confruntă de 6-8 ori pe an, la pneumonie: cum se manifestă fiecare dintre ele, care sunt cauzele şi tratamentul potrivit.

Febra este o constanță în simptomele afecţiunilor de sezon şi sfatul medicului pentru primul pas în combaterea ei este să hidratăm copilulul corespunzător. De multe or, bolile sunt însoţite de lipsa poftei de mâncare, ceea ce este acceptabil, însă hidratarea este esenţială. Uneori, o hidratare bună este suficientă, fără să fie nevoie de produse antitermice. Atenţie la temperatura din camera copilului care trebuie să fie mai joasă, astfel încât să nu accentuăm deshidratarea. Dacă starea copilului este alterată, administrăm ibuprofen, respectiv paracetamol, adaptat greutăţii şi vârstei copilului.

Când sunt necesare antibioticele? Atunci când este vorba de o infecţie virală nu administrăm antibiotice: răceală, bronşită, bronşiolită, doar dacă aceste infecţii se complică, se suprainfectează şi atunci solicităm o consultaţie, iar medicul va stabili tratamentul potrivit.

Antibioticele se administrează în afecţiuni bacteriene, cum este penumonia, iar tratamentul trebuie să dureze cel puţin 7 zile. La copiii mici, pneumonia presupune spitalizare după care tratamentul se continuă acasă.
Aerosolii se administrează la sfatul medicului. Dacă sunt folosiţi necorespunzător, ei pot agrava simptomele, aşa cum se întâmplă în cazul bronşitei când accentuează secreţiile şi de aici tusea accentuată.

Concluzia este că părinţii trebuie să fie atenţi la simptomele copiiilor, să se adreseze medicului pentru consultație şi recomandări şi să evite automedicaţia.

mirela pavelescuDr. Mirela Pavelescu, medic primar pediatru, a vorbit despre infecţiile respiratorii în sezonul rece, despre complicaţiile care pot apărea şi cum le tratăm.

Natura infecţiilor respiratorii poate fi virală sau bacteriană, iar localizarea lor poate fi la nivelul superior (rinite, rino-faringite, faringite, amigdalite, adenoidite, otite, sinuzite, laringite) sau inferior (traheite, bronşite / bronşiolite pneumonii) al aparatului respirator.

De ce este sezonul rece "inamicul" sănătăţii copiilor? Pentru că acum apar factorii favorizanti precum frigul, umezeala, schimbările bruşte de temperatură, aerul poluat, alergiile şi scăderea rezistenței organismului. Rinitele sunt cele mai frecvente afecţiuni ale copiilor, constau în inflamarea mucoasei nazale şi se manifestă prin congestie nazală şi secreţii, senzaţie de mâncărime şi durere.

Tratamentul rinitelor înseamnă decongestionante nazale, însă mare atenţie la alegerea acestora, deoarece anumite substanţe cu efect vasoconstrictor pot provoca dependență la utilizarea mai mult de 3 zile (efedrină) şi 5-7 (xilometazolina , fenilefrina). Este nevoie să acordăm atenţie la indicaţia de vârstă de pe ambalaj, doze şi perioada de administrare. Medicaţia o administrează doar adultul.

O alternativă la decongestionantele nazale cu efect vasoconstrictor sunt soluţiile saline isotone (de tip ser fiziologic) sau hipertone, care facilitează curăţarea şi eliminarea secrețiilor, hidratează mucoasa şi scad congestia nazală prin efect osmotic .

Cum prevenim rinitele? Prin alimentaţie echilibrată, bogată în vitamine şi minerale, prin igienă şi prin evitarea spaţiilor aglomerate şi neaerisite. O substanţă care ajută în cazul afecţiunilor căilor respiratorii este acidul hialuronic care are mai multe roluri:

- este antiinflamator şi participă la procesul de apărare a organismului împotriva microbilor
- reglează tonusul vaselor de sânge, ajutând la scăderea congestiei mucoasei
- susţine funcţionarea normală a mucoasei, fiind implicată în funcţia glandelor ce produc mucusul
- ajută la refacerea şi hidratarea mucoasei nazale.

Studiile arată că acidul hialuronic în soluţie salina reduce cu 45% numărul de episoade de rinită faţă de soluţia salina simplă*.

Un produs care conţine acid hialuronic (0,2%) este Nasalkid, indicat copiilor cu vârsta peste 1 an şi pentru adulţi. Ajută în cazul rinitei gripale, alergii, uscăciunea nărilor după intervenţii chirugicale, aer conditionat şi tratamente medicamentoase.

Atunci când infecţiile respiratorii se suprainfecteaza bacterian, tratamentul va conţine şi antibiotic şi, neapărat, probiotic. Flora intestinală echilibrată şi sănătoasă contribuie la imunitatea organismului, ceea ce înseamnă o recuperare mai uşoară.

Este recomandat să alegem probioticul a cărui eficiență este susţinută de studii semnificative statistic. Livacare este un probiotic care conţine Lactobacillus rhamnosus GG ce previne diareea asociată cu antibiotic şi reduce incidenţa diareei asociată cu antibiotic.

cristina otelMit sau realitate a fost topical de discuţie susţinut de Cristina Oţel, blogger @cristinaotel.ro împreună cu cei doi medici invitaţi. Aşa zisele tratamente moştenite de la mamele noastre şi bunicile noastre sunt cu adevărat eficiente sau sunt doar mituri? Am aflat că ceapă nu ajută la desfundarea nasului, poate doar dacă este făcută ceai, şosetele îmbibate în oţet nu vor scădea temperatura mai eficient decât şosetele îmbibate cu apă la temperatura camerei, gargară cu apă caldă şi sare nu are o eficientă dovedită şi este şi neplăcută pentru copii.

Pentru mai multe informații și răspunsuri puteți urmări înregistrarea evenimentului pe Facebook Social Moms și în pagina evenimentului socialmoms.ro.

Pe perioada evenimentului, copiii au fost foarte ocupați cu ateliere de joacă și ateliere creative organizate de partenerii Trupa Pam Pam și Playouth.

Moderatorul evenimentului a fost Cristina Oțel, blogger @cristinaotel.ro.

Evenimentul a fost organizat de Social Moms în parteneriat cu blogul cristinaotel.ro.

Articolul urmator
Laura Cosoi, cea mai sinceră postare din online. „Nu reușim să gestionăm situații, suntem nervoși, dezechilibrați"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție
    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție

    Ca părinți, ne temem adesea să nu fim mult prea protectori, să nu îl închidem pe bebe într-o închisoare de sticlă, minimizându-i astfel expunerea necesară...

    5 sfaturi pentru un sistem imunitar puternic în sezonul rece pentru întreaga familie
    5 sfaturi pentru un sistem imunitar puternic în sezonul rece pentru întreaga familie

    Sănătatea organismului este pusă la încercare în sezonul rece. Schimbările bruște de temperatură, ploile și vântul răcoros pot destabiliza sistemul nostru imunitar,...

    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?
    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?

    Copilul tău preșcolar are dificultăți în a sta departe de tine? Sarah Rosensweet, expert în parenting, dezvăluie trei metode prin care poți gestiona anxietatea de separare...

    Cum gestionăm prima dezamăgire a copilului cu privire la relațiile de prietenie
    Cum gestionăm prima dezamăgire a copilului cu privire la relațiile de prietenie

    Atunci când vine vorba de copiii lor, mamele se transformă în supereroine, dispuse să lupte până în pânzele albe pentru copiii lor. Așa se face că această...

    Când copilul este internat la spital - cum gestionăm situația?
    Când copilul este internat la spital - cum gestionăm situația?

    Niciun părinte nu vrea să-și vadă copilul bolnav, cu atât mai puțin în spital. Doar că uneori, această situație este inevitabilă și poate scoate la suprafață...

    Traume din copilărie sau cum să ne înțelegem pe noi, ca să creștem copii sănătoși emoțional
    Traume din copilărie sau cum să ne înțelegem pe noi, ca să creștem copii sănătoși emoțional

    Când vine vorba de traume, cu toții știm în mare ce sunt sau măcar am auzit de ele. Sau chiar dacă nu am auzit de ele, cu siguranță le-am trăit într-o formă sau...

    Provocările pe care mama însărcinată le are la locul de muncă
    Provocările pe care mama însărcinată le are la locul de muncă

    În ciuda bucuriei enorme, a entuziasmului și a sentimentului de satisfacție și împlinire, sarcina reprezintă o perioadă marcată de provocări în plan fizic și...

    Provocările financiare ale unei familii cu 4 copii la școală. „Avem credite făcute pentru a le cumpăra copiilor rechizite, calculatoare și cele necesare educației”
    Provocările financiare ale unei familii cu 4 copii la școală. „Avem credite făcute pentru a le cumpăra copiilor rechizite, calculatoare și cele necesare educației”

    O mamă cu patru copii povestește provocările financiare prin care trece la fiecare început de an școlar și nu numai. Familia se împrumută la bănci pentru a le asigura...

    © 2025 Qbebe