- "Când dai...nu îi previi. Te uiţi, dai cât poţi şi îi spui: să nu mai strig la tine de două ori că îţi crăp capul. Nu stai să îl priveşti pe copil şi apoi dai", "De mâine pleacă şeful. Poţi să dai liniştită", "Dă-le să zacă. Să te ştie de frică"
- "Te obişnuieşti. Tot cu răutate în voce şi în uitătură. Şi nu toţi sunt răi. Codru ăla, restul îi ţin din vorbe. Cât l-am bătut eu pe ăla...dacă ar şti să spună"
O mare parte dintre copiii abandonați în maternitate ajung să fie plasați în centre de plasament. Printre aceștia se numără și copiii cu dizabilități severe, ce necesită îngrijiri atente, afecțiune și șansa unei vieți de calitate. Din păcate, în spatele ușilor de la Centrul de Servicii Comunitare "Sf Andrei" din Ploiești realitatea este cu totul alta, dovada clară fiind chiar mărturia unor angajare de la centrul de plasament. Conform istoricului din Whatsapp al conversației dintre cele două, maltratarea fizică, psihică și furtul de produse destinate copiilor sunt principalele lor activități.
"Când dai...nu îi previi. Te uiţi, dai cât poţi şi îi spui: să nu mai strig la tine de două ori că îţi crăp capul. Nu stai să îl priveşti pe copil şi apoi dai", "De mâine pleacă şeful. Poţi să dai liniştită", "Dă-le să zacă. Să te ştie de frică"
Conversația dintre cele două angajate a ajuns în posesia presei prin intermediul fostului soț al uneia dintre femei. "O sfătuia cum să se comporte, iar după acele sfaturi a şi pus în practică. Am tras concluzia asta când am citit că scria că l-a bătut şi ea pe unul şi spera să nu o spună şi să nu fi fost văzută pe camere, multe aspecte de genul acesta. Cam din două în două zile spunea că l-a bătut pe ălă, plus că dă şi atenţii ca să rămână pe această poziţie de educator sau ce e ea acolo", a spus bărbatul.
Scenariul pare unul foarte simplu. O angajată mai veche o inițiază pe colega nou-venită în tainele supraviețuirii în centrul de plasament. Aceasta o sfătuiește să lovească minorii ori de câte ori are ocazia pentru ca aceștia "să o știe de frică". De asemenea, o sfătuiește să sustragă produsele destinate copiilor și să nu aibă motive de îngrijorare pentru un eventual control.
"Te obişnuieşti. Tot cu răutate în voce şi în uitătură. Şi nu toţi sunt răi. Codru ăla, restul îi ţin din vorbe. Cât l-am bătut eu pe ăla...dacă ar şti să spună"
Conversația a ajuns și la reprezentanții Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova. "Până în prezent au fost primite două sesizări la nivelul instituţiei cu privire la o situaţie existentă la un Centru de plasament. Faţă de prima sesizare s-au făcut verificările de rigoare şi faptele consemnate nu au fost confirmate. Există şi o a doua sesizare la care au apărut elemente noi. Faţă de acestea s-a dispus insitutirea unei comisii de cercetare disciplianară care să verifice şi să analizeze toate aspectele sesizate. Se va verifica activitatea personalului, situaţia beneficiarilor, listele de alimente şi tot ce ţinte de activitatea centrului respectiv. Dacă se vor confirma aceste aspecte cu siguranţă să vor lua măsurile legale, vor fi sesizate organele de cercetare, dacă este cazul şi se va acţiona conform legii", a declarat Corina Nicola, purtător de cuvânt al DGASPC Prahova.
Nici directorul instituției, Viorel Călin, nu a rămas indiferent la acuzațiile aduce angajatelor sale. "Toate aceste lucruri pe care le-am citit şi eu sunt verificate de către o comisie disciplinară şi, dacă se vor adeveri, măsurile care vor fi luate vor fi dintre cele mai drastice. În primă fază, la prima sesizare, s-au verificat unele aspecte care nu s-au confirmat, dar asta nu înseamnă că ceea ce este în a doua sesizare nu poate fi adevărat, referitor la comportament. Trebuie probat pentru că aşa se spun multe lucruri şi noi nu putem să-i învinovăţim pe cei care sunt nevinovaţi, dar în acelaşi timp trebuie să luăm măsuri foarte dure faţă de cei care au greşit. Nu am discutat direct cu aceste persoane care sunt vizate, pentru că, dacă aş face aşa ceva, poate că aş denatura mersul acestei anchete. Am cules câteva date de la colegi şi de la şeful de Centru şi urmează ca acea comisie care a fost numită prin dispoziţie să-şi facă treaba. (...)
Nu aş vrea să învinovăţesc pe nimeni şi nici să iau apărarea cuiva. Este un Centru unde sunt copii cu dizabilităţi severe, este greu să lucrezi cu aceşti copii, este greu să nu fii impresionat de ei, dar în acelaşi timp trebuie să înţelegi că realitatea este una în care ai acceptat să lucrezi cu ei şi nu ai voie să faci niciun fel de abuz, să depăşeşti nişte limite, trebuie să fii aşa cum eşti cu copilul tău de acasă", a declarat directorul centrului de plasament.
Cazul șocant a ajuns și în mediul online, unde a devenit în scurt timp viral. Simplul gând că există persoane ce maltratează copiii cu dizabilități a stârnit râuri de reacții și comentarii din partea oamenilor activi pe platformele online.
Surse: adevarul.ro, ziarulincomod.ro.