Violența împotriva femeilor și a fetelor este un fenomen larg răspândit. Astfel, conform unei statistici la nivel mondial, în 2016, 70% dintre victimele traficului de persoane au fost femei, majoritatea fiind exploatate sexual. Sunt 13 milioane de adolescente care au fost victima unui viol în decursul vieții, potrivit acestui raport.
Aceste cifre dramatice ne uimesc în contextul în care numărul de fete care merg la școală este mai mare ca oricând, la nivel global. Astfel, numărul fetelor care nu sunt cuprinse în sistemul educațional a scăzut cu 79 de milioane în ultimele două decenii.
„În urmă cu 25 de ani, guvernele lumii și-au luat un angajament față de femei și fete, însă și-au respectat promisiunea doar parțial. Deși, la nivel mondial, s-a obținut sprijin politic pentru școlarizarea cât mai multor fete, acestora nu li s-au oferit competențele și susținerea de care au nevoie nu doar pentru a-și construi propriul destin, ci și pentru a putea trăi în siguranță și demnitate. Accesul la educație nu este suficient – trebuie să schimbăm și comportamentul și atitudinea oamenilor față de fete. Putem vorbi într-adevăr de egalitate doar în momentul în care toate fetele beneficiază de protecție împotriva violenței, își pot exercita drepturile în mod liber și se bucură de șanse egale în viață”, a spus directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore.
Raportul UNICEF, intitulat „A New Era for Girls: Taking stock on 25 years of progress“ (O nouă eră pentru fete: bilanțul a 25 de ani de progrese), marchează aniversarea a 25 de ani de la Declarația de la Beijing și Platforma de Acțiune, un plan ce are ca scop promovarea drepturilor femeilor și ale fetelor.
„Adolescentele, în mod special, se confruntă cu un nivel ridicat al discriminării pe criterii de vârstă și gen și continuă să fie ignorate în comunitățile lor și în forumurile decizionale, rămânând în mare parte invizibile la nivelul politicilor guvernamentale. Încurajarea și susținerea adolescentelor aduc un triplu beneficiu societății – pentru fetele de azi, United Nations Children’s Fund adultele care vor deveni și viitoarea generație de copii. Dacă nu reușim să înțelegem acest lucru și nu punem capăt discriminării ce afectează fetele din întreaga lume, ne va fi foarte greu să atingem țelurile ce țin de egalitatea de gen stabilite în cadrul Agendei 2030”, a declarat Anne-Birgitte Albrectsen, directorul general al Plan Internațional.
Alte statistici îngrijorătoare ne mai arată că în fiecare an, 12 milioane de fete se căsătoresc la vârste fragede, iar 4 milioane sunt expuse riscului de mutilare genitală.
Adolescentele prezintă și un risc crescut de contractare a bolilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV. Astfel, infecțiile cu HIV afectează în prezent 970.000 de adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani, față de 740.000 în 1995. Totodată, 3 din 4 cazuri noi de infecții detectate la adolescenți sunt reprezentate de fete.
Surse: Mediafax, Hotnews