Aparent, incendiul a pornit în data de 4 aprilie, iar autoritățile încă nu au reușit să-l controleze. Acesta a fost provocat de un tânăr care a vrut să ardă niște deșeuri, dar situația a scăpat de sub control. Incendiul a ajuns în zona contaminată de excludere de la Cernobîl; aceasta a fost creată de teamă radiațiilor pe o distanță de 30 de km, după explozia reactorului 4 al centralei nucleare în 1986.
Experții de mediu sunt îngrijorați cu privire la posibila apariție a unui nor reactiv, dat fiind faptul că zona de excludere încă depozitează urme de cenușa radioactivă. Totuși, serviciul de stat din Ucraina a declarat că nivelurile de radiații sunt încă în standarde acceptabile.
Două incendiii au format un nor nuclear care se îndreaptă spre Europa
Conform autorităților, există un incendiu principal, întins pe o suprafață de mai bine de 34.000 de hectare și unul mai mic, ce cuprinde 12.000 de hectare. Norul de fum se îndreaptă spre Kiev, dar experții cred că mai multe state europene pot fi afectate, printre care se numără și România., Bulgaria, Polonia, Ungaria și Republica Moldova.
Peste 300 de pompieri, zeci de autospeciale și aeronave încearcă să stingă focul. Riscul ca incendiul să curprindă orașul Prîpeat este din ce în ce mai mare, ceea ce va însemna un dezastru economic. În anul 2018 zona a fost vizitată de mai bine de 70.000 de turiști, iar anul trecut numărul a fost și mai mare, datorită succesului înregistrat de miniseria documentar.
Accidentul de la Cernobîl din 1986 este considerat cel mai mare dezastru nuclear din istorie. După explozia reactorului 4 zona a fost eliberată pe o rază de 30 de km. Precipitațiile radioactive au ajuns în Europa și în statele estice din America de Nord. Au fost evacuate peste 330.000 de persoane după ce teritoriul Ucrainei, Belarusului și Rusiei a fost puternic contaminat.
Surse: mediafax.ro, digi24.ro, bbc.com, theguardian.com.