Cercetătorii de la „Universitatea Riverside" (California, SUA) au analizat 18.000 de persoane (femei și bărbați) în cadrul a trei studii . Primele două studii au comparat starea femeilor și bărbaților care erau părinți (Din punct de vedere al fericirii, stării de bine, nivelului de satisfacție, manifestărilor ce țineau de gestionarea stresului sau celor care aveau legătura cu depresia) cu a celor care nu erau. Concluziile formulate după aceste studii au fost:
• Tații se bucurau de mai multă stare de bine decât mamele
• Spre deosebire de prietenii lor care nu aveau copii, bărbații cu copii erau mai satisfăcuți de viața pe care o duceau
• Bărbații care erau tați se confruntau mai puțin cu simptome ale depresiei și își gestionau mai bine stresul decât aceia care nu aveau copii
• Femeile cu copii nu aveau aceeași stare de bine ca acelea fără copii și aveau mai multe probleme legate de manifestări ale depresiei
Cel de-al treilea studiu s-a bazat pe urmărirea modului în care părinții sunt angajați în îngrijirea copiilor și în interacțiunile cu aceștia. La fel, s-au avut în vedere aceiași indicatori ai stării de bine ca în primele două studii.
Din punct de vedere al interacțiunii zilnice pe care o aveau cu copiii, atât mamele, cât și tații erau satisfăcuți de faptul că pot fi alături de aceștia. Specialiștii au sesizat că tații erau mai fericiți decât mamele din acest punct de vedere, fiind mai puțin stresați și mai puțin expuși stărilor de anxietate în raport cu mamele.
Ținând cont de aceste observații, coordonatorii studiului au atras atenția următoarelor aspecte:
• Tații petrec mai mult timp jucându-se cu copiii decât mamele
• Chiar dacă tații se străduiesc să se implice în îngrijirea copiilor, mamele sunt cele care rămân cu cele mai multe griji, care au cele mai multe sarcini de îndeplinit și care veghează modul în care se vor desfășura lucrurile în casă
Cu cât mamele sunt mai copleșite de grija față de copii și de casă, cu atât ele vor fi mai nefericite și mai predispuse apariției stărilor depresive, consideră psihologii.
Având în vedere rezultatele studiului, coordonatorii acestuia îndeamnă, în vederea creșterii nivelului de satisfacție și de fericire, ca mamele să se implice mai mult în activitățile ludice alături de copii, iar tații să le fie mai mult alături în privința distribuirii treburilor.
Surse:
www.mother.ly, www.mothermag.com, www.parents.com