Țânțarul cu pete albe, numit țânțarul-tigru (Aedes albopictus) este originar din zonele tropicale și sub-tropicale din Asia. Însă, conform specialiștilor, această specie a fost descoperită și în România. Aceștia sunt atrași de umiditate și temperaturi caniculare, tocmai de aceea și-au făcut apariția în această perioadă a anului.
Spre deosebire de celelalte specii de țânțari, aceștia se hrănesc îndeosebi în timpul zilei, fiind atrași de căldură și lumină. Conform specialiștilor, acesta poate fi purtătorul a 20 de boli, printre care se numără meningita West Nile și virusul Denga, ce sunt periculoase pentru oameni. Boala Denga se declașează abia după cinci zile de la înțepătura țânțarului. În cea de-a opta zi, apare febra foarte mare, care netratată la timp poate aduce decesul.
"Am văzut că înțepăturile acestor țânțari sunt mai diferite. Mi se par că sunt mai mici, dar mai adânci și se formează ca un fel de bășică. Nici nu-ți dai seama și te trezești cu ciupitura care la început nu te mănâncă, dar e suficient să o atingi ca apoi să nu te mai poți opri din scărpinat", a declarat o mămică.
Pentru a ține la distanță țânțarii cu pete albe nu trebuie să lipsească spray-urile împotriva țânțarilor în timpul zilei. Astfel, este de preferat ca înainte de ieșirile cu cei mici în parc, părinții să le aplice loțiuni sau spray-uri cu protecție împotriva insectelor. La fel de importantă este și igienizarea și dezinfectarea cu atenție a grupurilor sanitare din interiorul locuințelor. Iar pentru aceia care locuiesc lângă surse de apă și nu au plasă de protecție cu găuri foarte mici, trebuie să țină ferestrele și geamurile închise.