Un copil de 10 ani din Sălaj a murit electrocutat
Un copil de 10 ani din localitatea Popeni, comună Mirșid, județul Sălaj, a murit electrocutat după ce s-ar fi jucat la o priză, potrivit stiripesurse.ro. Băiatul se afla în casă împreună cu frații săi, în timp ce tatăl lor era la serviciu, iar mama în municipiul Zalău, pentru a rezolva ceva probleme personale. Copilul a fost găsit căzut pe podea, cu cablul unui prelungitor lângă el, de către unul dintre frați, care a sunat imediat la 112, însă din păcate cadrele medicale sosite la fața locului nu au mai putut face nimic pentru cel mic.
„Din primele cercetări efectuate de polițișți la făța locului s-a stabilit că minorul se află la acel moment în locuință, împreună cu frații lui. Tatăl era la serviciu, iar mama plecase în Zalău, pentru a rezolva unele probleme personale. La un moment dat, acesta a fost găsit căzut pe podea de unul dintre frați. Cadrele medicale prezente la fața locului au constatat decesul”, a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj, potrivit libertatea.ro.
Cazul se află acum în atenția Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj, iar autoritățile au deschis un dosar penal pe numele părinților copilului pentru infracțiunea de ucidere din culpă.
Citește și: 7 semne care îți spun că poți să lași copilul singur acasă pentru câteva ore
Reguli pentru siguranța copilului singur acasă
Una dintre probele de foc ale creșterii și maturizării copilului este, fără doar și poate, momentul când îl lași pentru prima dată singur acasă timp de câteva ore. Să-ți lași copilul singur acasă, chiar și pentru puțin timp, face parte dintre cele mai dificile decizii pe care un părinte trebuie să le ia. De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă și ce măsuri de siguranță trebuie să iei pentru a-l ști în siguranță?
Nu există o vârstă exactă de la care să îți lași copilul singur acasă, însă psihologii spun că micuții sub 12 ani nu ar trebui lăsați sub nicio formă singuri în casă, nici măcar pentru câteva minute, chiar dacă ar dormi în intervalul respectiv. Asta pentru că până la această vârstă ei nu prea știu ce să facă într-o situație de urgență. Mai există și cazuri în care copii mai mari nu se simt deloc în largul lor atunci când nu se află în preajma unui adult, deci nu trebuie lăsați singuri în casă.
Ce poți să faci este să evaluezi nivelul de maturitate al copilului tău înainte să îl lași singur acasă. Trebuie să iei în considerare bunăstarea copilului pe plan fizic, mental, emoțional și de dezvoltare, precum și disponibilitatea lui sau a ei de a stă singur acasă. Cum răspunde copilul tău în făța unor situațîi nefamiliare sau stresante? Se simte copilul confortabil sau temător să fie lăsat singur acasă?
Pe lângă vârstă și maturitate, copilul tău trebuie să stăpânească câteva abilități specifice înainte de putea rămâne singur în casă. Trebuie să știe ce să facă și pe cine să contacteze în caz de urgență, iar această informație trebuie notată și amplasată într-un loc accesibil.
Citește și: Tabel: vârsta de la care poți să îți lași singur copilul în casă şi reguli de siguranță
Pentru a-ți pregăti copilul să rămână singur acasă, fă o plecare de încercare. Lasă copilul singur pentru un interval timp de scurt, mențînând o distanță scurtă de casă. Învață-l câteva reguli legate de situațiile de urgență. Asigură-te că:
- micuțul tău știe că nu trebuie să umble la prize, la gaze sau la alte dispozitive periculoase;
- știe să apeleze numărul de urgență și să știe ce să spună când dispecerul îi răspunde. Afișează la vedere numărul de urgență 112 și instruiește copilul în legătură cu situațiile în care trebuie să apeleze acel număr: accidentare, incendiu, instrusi care încearcă să între în casă. Avertizează copilul că acela nu este un număr pe care să îl folosească pentru a face farse, deoarece la acel număr sună oamenii care au probleme serioase;
- copilul își cunoaște numele complet, numele voastre complete și adresa exactă unde locuiți. Acestea sunt informații vitale în cazurile nefericite când ar fi nevoit să apeleze numărul de urgență 112;
- știe cum funcționează sistemul de siguranță al casei (de pildă, alarma);
- știe să deschidă ușile și ferestrele;
- are un telefon pe care știe să îl folosească și pe care știe să îți apeleze numărul de telefon în caz de urgență;
- știe că trebuie să încuie ușa după plecarea voastră și să nu deschidă străinilor, indiferent că este vorba de un curier care va livrează un pachet important sau că este vorba de un polițist, medic, etc.
Citește și: Pot sa las copilul singur acasa?
Surse: hotnews.ro, digi24.ro, stiripesurse.ro
Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com