Pot sa las copilul singur acasa?

Pot sa las copilul singur acasa?

Louise Tanase - Contributor

Fiecare parinte incearca sa faca tot posibilul ca micutul sau sa fie in siguranta, ocrotit, bine ingrijit si hranit, sa primeasca cea mai buna educatie, si, mai presus de orice, sa se simta iubit. Sunt momente insa cand, din diverse motive, desi indeplinim toate aceste obiective, suntem nevoiti sa acceptam ca nu le putem face pe toate in acelasi timp. Si, in aceste momente, ne intrebam: cat de mare a crescut micutul nostru?

Una dintre probele de foc ale cresterii si maturizarii copilului este, fara doar si poate, momentul cand il lasi pentru prima data singur acasa timp de cateva ore. Desigur ca voi, parintii, veti sta cu sufletul la gura si nu va veti dezlipi de telefon. Pentru copil insa, poate fi un moment minunat, in care ii demonstrati ca este mare, de incredere si, de ce sa nu recunoastem, in care are toata casa la dispozitie doar pentru el si poate face orice.

 

 

 

Pregatirea copilului

Momentul despre care vorbim nu poate veni mai curand de varsta de 10 ani. Pana la aceasta varsta copilul poate fi pregatit pentru diverse situatii, cum ar fi petrecerea catorva ore acasa, nesupravegheat. El trebuie instruit cu grija asupra potentialelor pericole, apoi toate lucrurile pe care presupuneti ca le-a invatat trebuie verificate. De asemenea, este importanta si pregatirea psihica, emotionala a copilului. El trebuie sa inteleaga ca plecarea voastra de acasa este doar temporara, ca asa cum plecati cateva ore si va intoarceti atunci cand el este supravegheat de cineva, la fel se va intampla si acum.

 

Ce masuri de siguranta trebuie sa luati?

In general, presupunem ca locuinta noastra este un mediu sigur pentru copilul nostru, insa, atunci cand il lasam singur pentru prima data, este bine sa verificam din nou.
• In primul rand, asigurati-va ca micutul vostru stie ca nu trebuie sa umble la prize, la gaze sau la alte dispozitive periculoase.
• Instruiti copilul cu privire la incalzirea mancarii pe care o lasati pentru masa, daca veti lipsi la ora respectiva.
• Invatati copilul sa incuie usa dupa plecarea voastra si sa nu deschida strainilor, indiferent ca este vorba de un curier care va livreaza un pachet important sau ca este vorba de un politist, medic, etc.
• Lasati la vedere numarul de telefon unde puteti fi contactati, fie ca este vorba de numerele voastre mobile sau de cel al locatiei unde puteti fi gasiti usor.
• Afisati la vedere numarul de urgenta 112 si instruiti copilul in legatura cu situatiile in care trebuie sa apeleze acel numar: accidentare, incendiu, instrusi care incearca sa intre in casa. Avertizati copilul ca acela nu este un numar pe care sa il foloseasca pentru a face farse, deoarece la acel numar suna oamenii care au probleme serioase.
Nu lasati la indemana copilului arme, alcool, tigari sau medicamente.

 

Ce face un copil singur acasa?


Cel mai bine este sa ii lasati copilului un program bine stabilit pe care sa il urmeze in orele cand va fi singur acasa. In felul acesta va asigurati ca nu se plictiseste, ca nu se simte singur, si ca, poate, limitati numarul nazdravaniilor.
• Faceti o lista cu ce are de facut, incluzand sarcinile lui zilnice, cum ar fi: lectii, ordine in camera, hranit animale de companie, etc.
Lasati-i mancarea portionata pentru fiecare masa, cu orele la care trebuie sa manance, daca este cazul.
• Lasati-i timp si de joaca sau privit la televizor.
• Faceti o lista cu interdictii clare, de exemplu: nu are voie sa vorbeasca la telefon mai mult de 10 minute cu prietenii, nu are voie sa iasa afara, nu are voie sa se joace cu mingea in casa.

 

Sfaturi

Nu lasati copilul singur acasa perioade lungi de timp. Plecarile voastre de acasa trebuie sa fie de durata mica la inceput, apoi cresteti durata pe masura ce vedeti ca micutul se obisnuieste.
Vorbiti des cu micutul la telefon si aveti grija sa ii raspundeti de fiecare data cand va suna, fara sa ii spuneti ca va deranjeaza. Ganditi-va ca ar putea sa apara o situatie de urgenta si el nu va putea sa ia legatura cu voi sau ii va fi teama sa nu il certati ca va suna iarasi.
• Stabiliti foarte clar in ce masura are voie sa primeasca vizite in absenta voastra. Ideal ar fi ca, pana la o anumita varsta sau un anume grad de maturitate, copilul sa nu primeasca vizita prietenilor in lipsa voastra.
• Asigurati-va ca micutul isi cunoaste numele complet, numele voastre complete si adresa exacta unde locuiti. Acestea sunt informatii vitale in cazurile nefericite cand ar fi nevoit sa apeleze numarul de urgenta 112.

Articolul urmator
5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Pot să-mi las copilul de 2 ani singur în cameră?
    Pot să-mi las copilul de 2 ani singur în cameră?

    Să fii mamă de doi copii mici este o adevărată provocare, mai ales dacă unul dintre ei are sub 1 an. Într-o asemenea situație se regăsește și o mamă de peste hotare, al...

    Mi-am adus copilul la nunta vărului meu chiar dacă el m-a rugat să-l las acasă
    Mi-am adus copilul la nunta vărului meu chiar dacă el m-a rugat să-l las acasă

    Pentru a avea parte de nunta de vis, mirii sunt foarte atenți când vine vorba despre lista invitaților. În unele cazuri, aceștia pot ajunge la concluzia că nu este cazul ca...

    Am mers cu copilul la nunta prietenei mele care mi-a spus să-l las acasă. Uite de ce
    Am mers cu copilul la nunta prietenei mele care mi-a spus să-l las acasă. Uite de ce

    O mamă de peste hotare povestește că și-a adus bebelușul de 8 luni la nunta prietenei sale, deși aceasta a rugat-o să-l lase acasă, cu 2 săptămâni înainte de nuntă....

    Copilul meu înjură doar când este acasă. Să-l las?
    Copilul meu înjură doar când este acasă. Să-l las?

    Copiii încep să folosească cuvinte urâte de la vârste fragede, conștient sau nu, imitând mai degrabă pe cei din jur. Tu știi cum trebuie să reacționezi...

    De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă?
    De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă?

    Una dintre cele mai importante dovezi ale faptului că micuțul tău a dobândit mai multă independență este să constați că îl poți lăsa singur acasă. Înainte de a...

    De ce îmi las copilul să poarte haine murdare sau pătate la grădiniță
    De ce îmi las copilul să poarte haine murdare sau pătate la grădiniță

    Îmi las copiii să poarte haine murdare la grădiniță. Da, știu că sună rău. Și sunt sigură că acest lucru nu ar fi fost „acceptabil” când eu eram copil....

    Sunt judecată pentru faptul că-mi las copilul de 11 ani să bea cafea
    Sunt judecată pentru faptul că-mi las copilul de 11 ani să bea cafea

    O mămică de peste hotare a povestit pe internet că îi dă cafea fiului ei în vârstă de 11 ani. Mulți oameni au fost scandalizați la citirea spuselor femeii,...

    Prefer să-mi las copilul cu soacra mea și mi-e teamă să-i spun asta mamei mele
    Prefer să-mi las copilul cu soacra mea și mi-e teamă să-i spun asta mamei mele

    „Prefer să-mi las copilul cu soacra. Cum să-i spun asta mamei mele, fără să o supăr?”, se întreabă o proaspătă mămică din Australia. Care sunt motivele pentru...

    © 2025 Qbebe