Evenimentele fac parte din Campania Omul din spatele autismului, care are ca scop strangerea de fonduri pentru constructia unui centru rezidential si de lucru pentru adolescenti si adulti cu autism. Proiectul isi propune promovarea talentelor artistice ale persoanelor cu autism care au beneficiat in ultimii ani de programe terapeutice si de socializare in cadrul ANCAAR. In deschidere va vorbi Georgeta Crisu, presedintele ANCAAR.
Andrei are 11 ani, este elev in clasa a IV-a la o scoala normala din Bucuresti si a fost diagnosticat cu autism la varsta de 5 ani. Progresul educational s-a inregistrat in urma terapiei specifice, efectuata atat in privat, cat si la scoala, cu invatatorul care a adaptat metoda sa nevoilor educationale ale elevului. Andrei a inceput din 2006 sa invete sa picteze alaturi de un profesionist, dupa descoperirea talentului sau artistic deosebit prin usurinta cu care participa la orele de pictura.
Asculta-l pe Victor
Victor are 16 ani, este elev in clasa a X-a la o şcoala speciala din Bucuresti si a primit diagnosticul de autism la varsta de 3 ani. Progresul educational s-a inregistrat in urma terapiei specifice, efectuata exclusiv in plan privat, in urma crearii unui program individualizat pe baza abilitatilor, competentelor si talentelor sale. Victor se afla in clasa a X-a la o scoala speciala pentru ca nu i-a fost permisa inscrierea in clasa a IX-a la un liceu de muzica, in ciuda talentului sau. Victor a inceput sa cante la pian in 2007, cand pus in fata claviaturii a cantat dupa ureche melodia pe care o fredona, fara sa cunoasca notele si clapele. Asa cum a invatat sa scrie si sa citeasca, respecand pas cu pas metoda, Victor a inceput sa cunoasca tainele muzicii alaturi de un profesor de specialitate. Astazi canta dupa partitura melodii de o complexitate foarte mare. Victor este un pasionat ascultator de muzica simfonica şi de camera.
Documentarul Omul din spatele autismului, realizat de ANCAAR, sustine campania nationala si prezinta situatia reala a catorva adolescenti si adulti cu autism, cazuri tipice pentru categoriile care exista in Romania: este vorba despre persoane care au un parcurs educational, care si-au dezvoltat abilitati si si-au cultivat talentele, dar care nu sunt integrate in colectivitati specifice de munca, fiind marginalizate pe plan social. Prin povestea lui Dragos, a lui Stefan, a Cameliei, a lui Catalin si Silviu, a lui Madalin, Bogdan, Carmen, Mihai si a familiilor lor, ANCAAR doreste sa traga un semnal de alarma: masura in care persoanele cu autism se pot integra pe piata muncii nu depinde de inteligenta, aptitudinile sau posibilitatile lor de comunicare, ci de toleranta noastra. Accepta Omul din spatele Autismului!
Participarea este gratuita, dar este nevoie de rezervare, locurile fiind limitate (100 de persoane). Rezerva aici http://autismancaar.ro/campanie/evenimentele-campaniei/artistul-din-spatele-autismului/
|