Mesterul Petru Mates din judetul Huneodara va prezenta etapele realizarii unui fluier, uneltele si materialele folosite, secretele procesului de fabricatie ale unui instrument muzical care sa sune bine. Doritorii isi vor putea incerca aptitudinile de lucru, sub supravegherea mesterului, acesta din urma propunand, desigur, si secvente de muzica romaneasca autentica. Mesterul fluierar va organiza ateliere in fata Bisericii din Dretea, sambata si duminica, intre orele 10-14 si 15-18.
Fieraria traditionala va continua sa functioneze sambata si duminica, intre orele 10-13 si 15-18. Mesterul va pune din nou foalele in functiune pentru topirea metalului si va lucra potcoave, cuie, balamale, sageti si altele.
Momente de muzica si joc popular vor fi prezentate sambata si duminica, in urmatoarele puncte: Hanul din Tulghes (13,30), Carciuma din Batrani (ora 14,30), Gospodaria de olari din Horezu (ora 15,30), Amfiteatru (16,30). Vor evolua membrii ansamblului Ciuleandra din Targoviste.
Ghidaje tematice vor fi realizate in zonele de Olarit - plecare de la Gospodaria din Corund (orele 12,30, 13,30, 14,30, 15,30) si Prelucrarea textilelor - plecare de la Troita din Sibiel: (12,45, 13,45, 14,45, 15,45).
Animalele si pasarile domestice vor putea fi gasite la gospodariile din sectorul Olarit (oi si magar) si la Gospodaria din Balanesti (curci, gaini, rate, gaste si bibilici).
Nedeia de Sfantul Ilie
Editia a VI-a
14 - 15 iulie 2012
Nedeia (sl. ned?lja - duminica, sarbatoare) este un vechi obicei pastoral, specific unei regiuni muntoase, de întalnire, petrecere si targ la date fixe legate de calendarul vietii pastorale. Nedeile - se pare ca au legaturi cu celebrarea unei sarbatori precrestine, dedicate zeului focului si al soarelui. Prima atestare documentara a unei nedei pastoresti este din anul 1373. În timp, nedeile au asimilat si alte functii: socio-economice - schimbul de produse, matrimoniale - hora si „prima scoatere la hora a fetelor", istorico-culturale reunind romanii de pe versantele carpatice.
Complexul National Muzeal ASTRA, prin Muzeul Civilizatiei Transilvane ASTRA ?i Galeriile de Arta Populara, organizeaza în acest sfar?it de saptamana, 14-15 iulie 2012, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului traditionala Nedeie de Sfantul Ilie.
Încercand sa iasa putin din tiparele editiilor anterioare, în acest an nedeia se va orienta mai mult spre conceptul de animatie culturala. Clasicul targ va fi transformat în spatiu de interactiune mester - public si de promovare a mestesugurilor artistice traditionale prin demonstrarea utilitatii lor actuale.
Astfel, olaritul, privit de consumatorul de arta populara sau de vanatorii de hand made strict din prisma decorativului, îsi va descoperi latura practica, trainica a vaselor de lut confectionate de mesterii Les Gavril din Baia Mare si Farcas Gabor din Ungaria care, prin atelierul culinar desfasurat în cele doua zile de targ, vor demonstra tehnica gatitului pe foc deschis prin prepararea traditionalului gulyas unguresc.
În atelierul sau demonstrativ, Zsuzsana Varga, venita de la Odorheiul Secuiesc, va ornamenta "pe viu" zeci de turtite în forma de inimioara, cu sau fara oglinda în mijloc. Sunt ca niste jucarii si, vazandu-le, nu poti sa nu-ti doresti una, pentru tine sau pentru aleasa inimii tale, deoarece turtitele cu oglinjoara erau oferite, pe vremuri, de baieti fetelor frumoase. Daca fata accepta sa ia turta dulce insemna ca-l vrea pe baiat de prieten.
Tot în acest context, vor mai conduce ateliere demonstrative Rodica Berghezan, iconar din Sibiu, pictarea icoanelor pe sticla cu tema Sfantul Ilie, Florin Poptean din Bucure?ti - atelier demonstrativ decorarea obiectelor de lemn ?i Maria Badalan, rudar din Babeni, judetul Valcea.
Nedeile nu au tinut cont de hotare, unele numindu-se chiar „targ de doua tari". Întalnirea dintre doua tari, dupa traditia nedeilor din zona Muntilor Retezat, Sureanu sau Parang, cand pastorii de pe cei doi versanti se întalneau, la mijloc, pe culme, pentru a celebra atat miezul verii, cat si mijlocul sezonului pastoral - reconstituita ad-hoc prin cele doua evenimente gazduite de muzeu în ziua de duminica, de peste munti - Ansamblul Folcloric „Ciuleandra" al Centrului Judetean de Cultura Dambovita din Targoviste venind sa întampine corul de mineri din Corna, prezenti la vernisarea gospodariei din localitatea omonima.
În încercarea de a reconstitui datinile si obiceiurile traditionale ce se mai pastreaza în comunitatile traditionale - Nedeia din acest an se va transforma într-o veritabila serbare campeneasca, dupa tot tipicul acestora, cu targ, mancare pregatita în aer liber ?i joc ?i voie buna, desfa?urate în poienita dintre Complexele de Industrii textile ?i hidraulice de la Rucar ?i Polovragi, în apropierea scenei de pe lac. Tot acest tablou va fi animat, în cele doua zile, în diverse locatii de pe întreg cuprinsul muzeului în aer liber, de un spectacole folclorice sustinut de Ansamblul "Ciuleandra" al Centrului Judetean de Cultura din Targoviste, judetul Dambovita, condus de maestrul coregraf Gheorghe Vaduva.