Iată o cifră rotundă: ai ajuns deja în săptămâna 30 de sarcină? Când a trecut timpul? Este cazul să te concentrezi pe naștere și să te informezi atent și detaliat asupra modalităților de naștere, asupra modurilor prin care poți ușura o naștere naturală, asupra a ceea ce se întâmpă cu tine și cu bebe în momentul nașterii. Nu merge pe principiul „ceea ce nu știi, nu-ți poate face rău”, pentru că în acest caz, ceea ce nu știi chiar îți poate face rău.
Știm că îți place la nebunie faptul că iei în greutate și te umfli, și te simți ca un luptător de sumo, însă trebuie sa fii atentă la orice simptom, orice semn care te neliniștește și să anunți medicul. Te poți confrunta cu preeclampsie, urmărește orice simptom extrem: umflături, dureri de cap, creștere rapidă în greutate. Tot acum hemoroizii pot să îți creeze probleme. Dacă îi aveai sau nu, acum devin mai umflați. Folosește remedii naturale precum baie în ceai de mușetel și cremă de gălbenele.
Te gândești: “Poftim? Ceva de mărimea a ce va ieși prin ceva de mărimea a ce??? Nu, nu, cred că e o glumă!”
Bebelușul tău este cât o varză și cântărește aproximativ 1300 de grame! |
Ce se întâmplă cu BEBELUȘUL TĂU în săptămâna 30 de sarcină
În săptămâna 30 de sarcină, bebelușul tău cântărește 1300 g și are o lungime de 40 de cm, aflându-se încă în plin proces de dezvoltare. De fapt, până în acest moment s-a dezvoltat atât de mult, încât aproape ca a ocupat uterul în întregime. Uneori se întâmplă chiar să observi cum o mânuță se perindă pe peretele interior al abdomenului tău, semn că cel sau cea mică încearcă să găsească o poziție cât mai confortabilă.
Ce se întâmplă cu CORPUL TĂU în săptămâna 30 de sarcină
Nici nu îți vine să crezi că ești deja în săptămâna 30 de sarcină, iar uterul tau s-a deplasat la 10 centimetri de buric. Deși pare că ai deja un abdomen uriaș, el o sa continue să se extindă, deoarece bebelușul se îngrașă pe zi ce trece. O să te simți foarte obosită, poate și datorită faptului că nivelul de progesteron crește și face ca somnul tău din timpul nopții să fie unul destul de zbuciunat.
O să revii la schimbările de dispoziție care au debutat în prima săptămână din al doilea trimestru și, dacă nu ai cumpărat deja o pernă specială pentru gravide, e cazul sa o faci. Nivelul hormonilor va crește și el pe nesimțite, făcând să nu mai încapi în pantofi: dacă purtai mărimea 36, acum o să te simți confortabil în 39 ! Unele femei revin la mărimea inițială, în timp ce altele suferă transformări ale articulațiilor ce adaugă cel mult un număr la măsura pantofilor.
Sfaturi de sănătate pentru sarcină
E momentul să te informezi în legatură cu durerile din timpul travaliului și să alegi cea mai bună metodă de combatere a lor. Iată ce opțiuni ai:
- Poți să naști pe cale naturală – ceea ce înseamnă că nu vei primi analgezice. Multe mămici aleg meditația sau diferite exerciții de respirație pentru a trece cu bine peste durere. Cu toate acestea, multe dintre ele se dau bătute și aleg analgezicele pe ultima sută de metri, lucru deloc de condamnat, având în vedere că întregul proces este extrem de dureros.
- Analgezice – îți sunt injectate în stratul muscular sau în fese, iar efectul lor poate dura chiar și 6 ore. Din păcate, trebuie să te decizi din timp dacă vrei să apelezi sau nu la ele, deoarece ele nu pot fi administrate daca ești într-un stadiu avansat al travaliului, când cel mic este foarte vulnerabil și aceste medicamente i-ar fi transmise și lui.
- Anestezie epidurală – aceasta este cea mai populară metodă de eliminare a durerilor și constă în administrarea unui analgezic special în timpul travaliului sau al operației de cezariană. Narcoticul îi este injectat gravidei în zona lombară, partea de jos a spatelui, efectul durează câteva ore și poate declanșa o ușoară hipotensiune.
Informează-te din timp cu privire la metoda care ți se potrivește cel mai bine și discută cu specialistul înainte de a lua o decizie finală.
Saptamâna 30 de sarcină câte luni
Dacă nu ai aflat despre săptămâna 30 de sarcină ce lună este de fapt, atunci trebuie să te gândești, în primă fază, că te afli în ultimul trimestru de sarcină. Dacă ai o sarcină în 30 de săptămâni atunci mai ai doar câteva zile până să intri în luna a 7-a. Contardicțiile referitoare la împărțirea săptămânilor de sarcină în trimestre a exista întotdeauna, din mai multe motive ce țin de calendarul pe care-l folosim zilnic. În fiecare lună avem mai multe sau mai puține zile, ținând cont și de anii bisecți, astfel se ajunge la un decalaj de aproape patru săptămâni în delimitarea sarcinii. Așa că a 40-a săptămână de sarcină este, de fapt, o trecere cu șapte zile peste cele nouă luni obișnuite. Pentru a face totul mai ușor de înțeles, medicii au stabilit un calendar universal, luând în considerare și decalajele ce apar în funcție de fiecare gravidă. Mai jos găsești sarcina pe săptămâni, luni, dar și cum este ea împărțită pe trimestre.
Trimestrul I
- Cuprinde săptămânile 1 – 13
- Săptămâna 4: prima lună de sarcină
- Săptămâna 9: a doua lună de sarcină
- Săptămâna 13: a treia lună de sarcină
Trimestrul II
- Cuprinde săptămânile 14 – 26
- Săptămâna 17: a patra lună de sarcină
- Săptămâna 22: a cincea lună de sarcină
- Săptămâna 26: a șasea lună de sarcină
Ultimul trimestru
- Curpinde săptămânile 27 – 40
- Săptămâna 31: a șaptea lună de sarcină
- Săptămâna 35: a opta lună de sarcină
- Săptămâna 39: a noua lună de sarcină
- Săptămâna 40: nouă luni și o săptămână de sarcină (momentul nașterii)
În săptămâna 30 de sarcină bebelușul tău începe să-și dezvolte cele mai importante părți ale corpului. Creierul se dezvoltă cel mai mult în acest timp, iar suprafața la început netedă prinde striațiile pe care deja le știm. De asemenea, trebuie să știi că bebelușul tău are ochii formați și îi poate ține deschiși pentru perioade mai lungi de timp. El poate vedea ce este în interiorul uterului la distanțe de maxim 30 de cm.
Lichidul amniotic din jurul lui bebe începe să scadă treptat, deoarece el ocupă deja aproape întreaga suprafață a uterului. Cu fiecare zi bebelușul crește tot mai mult, iar uterul apasă pe vezica urinară, tractul digestiv și diafragma mamei. O să-l simți deseori pe bebe că se mișcă în burtică, iar totul despre săptămâna 30 de sarcină și câte luni mai sunt, nu mai reprezintă o curiozitate, ci se transformă în nerăbdarea de a-ți cunoaște, în sfârșit, puiul.
Ultimul trimestru de sarcină vine cu balonare, retenție de apă și dificultăți în respirație. O parte semnificativă dintre gravide se confruntă adesea cu insomnia, mai ales în ultima perioadă a sarcinii. Acest lucru este de înțeles, deoarece o poziție inconfortabilă poate cauza mari dureri de spate, iar unele mișcări ale bebelușului te pot trezi brusc din somn. Orele de somn sunt vitale pentru funcționarea normală a întregului organism. Dacă nu te odihnești suficient, acest lucru îl poate afecta și pe bebe. Discută cu medicul tău despre insomnie, iar el îți poate recomanda unele somnifere din plante.
Săptămâna 30 de sarcină forum
În cele nouă luni de sarcină, femeile trec prin numeroase schimbări, dar emoțiile cresc odată cu intrarea în ultimul trimestru. De asemenea, gravidele experimentează tot felul de disconforturi. Mai jos găsești confesiuni despre săptămâna 30 de sarcină forum, ale unor viitoare mămici care sunt nerăbdătoare să-și cunaoscă bebelușii.
„Am ajuns și la săptămâna 30 de sarcină. Cam repejor, dar asta este. Se apropie și marele eveniment. Pulsul meu este în continuare mărit, fapt pentru care am și fost la un cardiolog. Încă merg la servici. Sunt bucuroasă și abia aștept să-mi strâng în brațe băiatul.” – romedic.ro forum
„Eu am 30 de săptămâni și mă simt foarte bine, nu am pofte, nu îmi este rău. Toată sarcina a fost așa. M-am îngrășat ce-i drept și mă mișc mai greu, dar în rest mă simt bine.” – forum.7p.ro
„Sunt în săptămâna 30 de sarcină și mă simt bine. Mă mai doare spatele, după ce fac curat prin casă, dar cam atât. Am trei copii și nu știu dacă faptul că trebuie să țin pasul cu ei mi-a menținut nivelul de energie. Asta este cea mai ușoară sarcină dintre cele patru.” – community.whattoexpect.com forum
„Mă îngraș din ce în ce mai mult. Sunt în săptămâna 30 de sarcină, iar așezarea și ridicatul lucrurilor de pe podea este o corvoadă. Cel mai greu îmi este cu munca la birou, de pe scaun. Nu pot sta dreaptă pentru că am o presiune pe plămâni și nu pot respira. În rest, nivelul de energie încă este bun.” – community.whattoexpect.com
„Sinceră să fiu, mă simt mai bine ca niciodată. Nu am avut până acum vreunul dintre simptomele neplăcute ale sarcinii. Recent, am avut contracțiile „Braxton-Hicks” și simt un mic disconfort atunci când stau mult în picioare. Am o problemă sanguină de mai mulți ani, iar de când sunt însărcinată medicul mi-a dat să iau o doză mai mare de acid folic, decât cea pe care o luam în mod normal. Sunt în săptămâna 30 de sarcină și sunt la fel de activă ca înainte.” – babyandbump.momtastic.com forum
Contracții 30 săptămâni
Contracțiile „Braxton-Hicks” sunt o parte esențială din pregătirea corpului pentru naștere. În termeni cunoscuți, aceste contracții se traduc prin travaliu fals. Femeile însărcinate în a 37-a săptămână, trebuie să se aștepte la anumite contracții neregulate, care apar și dispar în mod imprevizibil. Rolul acestor contracții „Braxton-Hicks” este de a pregăti colul uterin pentru naștere, tocmai ca acesta să se poată dilata mai ușor. Travaliul fals este deseori confundat cu cel real, având aceleași simptome. Pentru a face diferența corectă între taravliul real și cel fals, trebuie să măsori frecvența contracțiilor. Dacă nu sunt foarte dureroase, nu sunt mai mult de 3 – 4 pe oră și nu durează mai mult de 30 – 60 de secunde, atunci momentul nașterii se mai lasă puțin așteptat.
Contracțiile „Braxton-Hicks” pot să mai apară și din cauza dereglărilor hormonale din organism, anume creșterea nivelului de progesteron. Acest progesteron este secretat de către placentă, iar odată ajuns în restul corpului el se transformă în estrogen, hormon feminin. Contracțiile „Braxton-Hicks” apar în primă fază doar în partea de jos a abdomenului, iar odată cu apropierea nașterii ele cuprind partea lombară și coapsele.
Dacă vrei să-ți ameliorezi disconfortul produs de contracțiile „Braxton-Hicks” trebuie să:
- îți schimbi poziția corpului cât mai des
- faci masaje de relaxare
- respiri adânc
- bei ceaiuri calde pentru a te liniști
Pentru toate viitoarele mămici, ultimul trimestru de sarcină vine cu un amestec de emoții și incertitudini despre ce va urma. Bebelușul tău cântărește deja 1300 de grame, se dezvoltă mai mult pe zi ce trece și aproape ocupă întreg uterul. Nu doar la bebe se văd schimbările, ci și la tine. Obosești mai repede, sânii te dor, iar greutatea uterului apasă pe stomac și plămâni. Unele femei nici nu știu în săptămâna 30 de sarcină ce lună este, deși mai au doar 10 săptămâni până își vor cunoaște puiul. În săptămâna 30 de sarcină, înseamnă că deja ai intrat în luna a 7-a, iar în curând vor apărea și contracțiile „Braxton-Hicks” care îți vor pregăti colul uterin pentru naștere. Informează-te din timp despre săptămâna 30 de sarcină și câte luni sunt până la final. Totodată, este momentul să alegi și metoda prin care vei naște. Îniante de a lua decizia finală în privința nașterii, trebuie să discuți cu medicul tău.
Surse: whattoexpect.com, baby.unica.ro, suntmamica.ro, verywellfamily.com, reginamaria.ro, nastenatural.ro
Surse foto: istockphoto.com