Evolutia bebelusului in prima luna (4-5 saptamani)
Tot in aceasta perioada, se formeaza sistemul circulator si incepe sa ii bata inimioara.
|
Evolutia bebelusului in a doua luna (8-10 saptamani)
Corpul bebelusului incepe sa ia tot mai mult forma de fiinta umana. I se definesc mainile, degetele, nasul, gura, ochii si lobii urechilor, desi are doar marimea unui bob de strugure!
De la 10 saptamani procesul dezvoltarii fetusului intra in etapa fetala. In aceasta etapa, trasaturile fetei ii sunt definite si se formeaza radacinile dintilor. Incep sa se dezvolte tesuturile si organele, muschii si reflexele. In aceasta perioada va incepe sa se miste, sa dea din picioruse. Prin pielea translucida, i se pot vedea de-acum creierul in curs de dezvoltare, sistemul nervos, intestinele si ficatul care va incepe sa fabrice celulele rosii.
Evolutia bebelusului in a treia luna (12 saptamani)
In jurul celei de-a 12-a saptamani rinichii incep sa produca urina, pe care bebele o va excreta in lichidul amniotic, care va fi inghitit, dupa care procesul va incepe din nou. Bebele incepe deja „sa functioneze", isi poate misca capul, poate sa faca diferite grimase si sa se incrunte.
Incepe cel de-al doilea trimestru de sarcina, despre care multe femei spun ca este "luna de miere" a sarcinii.
Evolutia bebelusului in a 4-a si a 5-a luna (16-20 saptamani)
In aceasta etapa de dezvoltare, bebele atinge marimea unei banane. Nervii conecteaza creierul de restul corpului si intregul sistem nervos incepe sa se dezvolte rapid. Scheletul bebelusului de asemenea se schimba. Cartilajul moale incepe sa se intareasca in os - fenomen care se intampla mai intai in brate si in picioare.
In aceasta perioada se dezvolta si simturile, tactil, olfactiv, vizual, auditiv. De aceea, el te poate auzi foarte bine. Asa ca poti sa ii vorbesti, canti, sau sa iti mangai burtica - el te va simti si vei reusi sa creezi inca din aceasta etapa legatura unica dintre tine si copilul tau. Tot in aceasta perioada pregateste-te de lovituri serioase in burta, pentru ca bebele se va misca foarte mult!
Intre 6-7 luni, i se dezvolta amprentele unice. Isi poate simti fata si cam toate organele pe care le poate atinge usor, inclusiv cordonul ombilical. In aceasta etapa, copilul tau poate inghiti, si din cand in cand ii vei simti sau auzi chiar sughiturile. Bebele este deja capabil sa respire, inhaland si mutand particule mici de lichid amniotic inauntru si in afara plamanilor. Deja in aceasta etapa se nasc multi copii prematur. De aceea, bebele este capabil sa supravietuiasca in afara, dar cu ajutor medical. Are buzele deja formate, iar pleoapele se deschid din cand in cand, desi nu poate vedea inca.
Si-a format deja un strat de grasime in jur, pentru a se proteja in mediul din afara uterului. In aceasta etapa are o marime de trei ori mai mare decat greutatea.
Evolutia bebelusului in a 8-a si 9-a luna
La 37 de saptamani, pielea micutului tau este foarte moale si roz. Arata mai putin a „extraterestru" si mai mult a copil. In aceasta etapa, cei mai multi copii isi intorc instinctiv capul in jos, spre uter, indreptat spre zona pelviana, unde va astepta momentul „iesirii lui in lume".
|
Tu cum ai trecut prin evolutia sarcinii luna de luna?