Esti in saptamana 25 de sarcina si ai ajuns sa fii enervata de apa pe care o retii. Mainile iti sunt umflate, nu mai poti purta nici verigheta, nici vreun inel, iar incaltamintea a devenit inconfortabila. Observi ca de la 37 cat purtai, te simti bine in 39. Nu te speria, nu iti creste piciorul, doar se umfla, asa ca se va simti mai bine in incaltaminte mai lata si mai moale.
Incep sa apara si carceii la picioare, din cauza greutatii pe care trebuie sa o sustina. Suplimenteaza-ti dieta cu mai mult magneziu si calciu. Tot acum, daca medicul iti recomanda, vei face si testul de toleranta la glucoza, pentru a afla daca ai diabet gestational.
Te gandesti : “De ce nu imi mai vine nicio pereche de pantofi? Sunt insarcinata si la picioare?”
Bebelusul tau este cat o radacina de telina si cantareste aproximativ 660 de grame! |
Ce se intampla cu BEBELUSUL TAU in saptamana 25 de sarcina
Felicitari! In saptamana 25 de sarcina, cel mic masoara aproape 35 de centimetri si cantareste 680 de grame ! De acum incolo, doar factorul genetic este cel care decide cat sa cantareasca fiecare bebelus la nastere, unii oprind acul cantarului la 3.200 g, iar altii la peste 4.500 g, ca niste adevarati campioni ai dezvoltarii intrauterine ! In aceasta saptamana, se formeaza coloana vertebrala a celui mic si restul componentelor sistemului nervos periferic (reteaua de nervi spinali si nu numai), plamanii si narile.
Ce se intampla cu CORPUL TAU in saptamana 25 de sarcina
Ai jucat vreodata volei? Nu? Pacat, pentru ca burta ta este cat o minge de volei in saptamana 25 de sarcina. Vei resimti dureri acute la nivelul picioarelor si al zonei coxale, datorita presiunii exercitate de sarcina asupra sistemului tau osos. In unele cazuri, atunci cand cel mic apasa pe pelvis si implicit pe nervii pelvieni ai mamei, aceasta poate suferi de sciatica. Astfel, ea va suferi de fiecare data cand va pune piciorul in pamant.
Nu exista niciun fel de tratament pentru aceasta problema, insa totul o sa dispara imediat dupa ce bebelusul vine pe lume. Daca ti se pare ca durerea e insuportabila, incearca sa aplici gheata pe zona afectata, dormi pe o saltea rigida, evita efortul si nu merge pe jos mai mult decat e cazul. Tot in aceasta perioada s-ar putea sa observe cateva scurgeri vaginale, dureri de spate, crampe abdominale si contractii nedureroase.
Sfaturi de sanatate pentru sarcina
- Pana in saptamana 28 de sarcina, este recomandat sa mergi la un specialist in vederea stabilirii nivelului de glucoza. Scopul este acela de a determina daca ai diabet gestational : o complicatie destul de grava a sarcinii ce consta in cresterea exagerata a nivelului de zahar din sange, ceea ce inseamna ca glucoza aflata in exces va ajunge in corpul copilului si-i va afecta ficatul. Netratata, aceasta complicatie poate face ca bebelusul tau sa se ingrase prea mult si sa aiba traume la nastere. Din fericire, totul se poate rezolva, existand tratamente speciale pentru perioada sarcinii.
- Adu-ti aminte sa manaci sanatos si sa faci miscare. - Ai grija de corpul tau si nu neglija nici aspectul fizic.