Diabetul (gestational) in sarcina - simptome si tratament

Diabetul (gestational) in sarcina - simptome si tratament

Carmen Rotaru

Diabetul in sarcina mai este denumit si diabet gestational. Descopera in ce mod poate diabetul gestational sa te afecteze pe tine sau pe fat, ce trebuie sa faci daca suferi de diabet in timpul sarcinii alaturi de informatii din partea specialistului.

Ce este diabetul in sarcina?

Diabetul gestational este diabetul pe care unele femei il capata in timpul sarcinii. Intre doua si zece la suta dintre mame sufera de acest tip de afectiune, facand-o una dintre cele mai raspandite si comune afectiuni din aceasta perioada. Diabetul gestational apare la femei in timpul sarcinii din cauza faptului ca organismul nu reuseste sa secrete destula insulina incat sa mentina nivelul glicemiei la o valoare normala. Glicemia se ridica si depaseste cotele obisnuite undeva intre saptamanile 24 si 28 ale sarcinii.

Diabetul gestational difera de celelalte tipuri de diabet, tipul I si tipul II, prin faptul ca se mentine doar pe parcursul sarcinii. Celelalte doua tipuri, odata dezvoltate, se mentin pe intreaga durata a vietii persoanei afectate. Prin urmare, marea majoritate a femeilor care au dezvoltat acest tip de afectiune pe durata sarcinii, scapa de ea o data cu nasterea. Problema ar fi ca se afla in pericol de a avea din nou diabet la o urmatoare sarcina sau, si mai grav, de a dezvolta aceasta forma de afectiune intr-unul dintre tipurile de diabet care se mentin pe intreaga durata a vietii.

Domnul doctor Catalin Bosoanca, medic Obstetrica-Ginecologie in cadrul Metropolitan Hospital  ne-a oferit urmatoarele informatii despre diabetul gestational:

"Este acea forma de diabet zaharat ce apare strict in timpul sarcinii, de obicei intre saptamana 24-28 de sarcina. Aafecteaza cca 3-7% din totalul femeilor insarcinate si se caracterizeaza prin valori crescute ale glicemiei deoarece pancreasul nu poate sa produca suficienta insulina si, astfel, glucoza din sange va creste, rezultatul fiind aparitia doctordiabetului gestational. Valorile constant crescute ale glicemiei pot afecta cresterea si dezvoltarea bebelusului. Alte tipuri de diabet, tipul I si tipul II, se mentin pe tot parcursul vietii. 

Acest tip de diabet este factor de risc pentru aparitia hipertensiunii in timpul sarcinii. Copilul poate avea greutate crescuta la nastere, lucru care complica nasterea naturala. Femeile care au avut diabet gestational in timpul unei sarcini au risc crescut de a face diabet si la sarcinile urmatoare, si au risc mare de a dezvolta diabet de tip II pe parcursul vietii.

Este o afectiune asimptomatica, iar daca simptomele se manifesta sunt usoare si nu pun in pericol viata gravidei. Acestea pot fi: oboseala, infectii frecvente ale vezicii biliare, vaginului sau pielii, stari de greata si voma, sete permanenta, urinare frecventa, pierderea apetitului."

Simptomele diabetului gestational

De obicei diabetul in sarcina nu are simptome evidente. Majoritatii femeilor insarcinate li se testeaza glicemia intre saptamanile 24 si 28 de sarcina. Daca doctorul nu pomeneste de vreun astfel de examen al glucozei din sange, atunci este bine sa cereti voi unul, tocmai pentru a stabili prezenta diabetului gestational.

Pe de alta parte, riscul de a te imbolnavi de diabet poate fi foarte mare si atunci doctorul va cere un astfel de test mult mai devreme. Semne ale diabetului gestational pot fi gasite si in urina in care se poate observa prezenta zaharului.

Exista totusi si alte mici simptome care iti pot da de inteles ca te-ai imbolnavit sau ca riscul este destul de crescut. Important de stiut este ca aceste simptome nu apar in toate cazurile de diabet gestational. Acestea pot fi: setea, urinari frecvente, senzatie de foame si vedere incetosata. Simptomele enumerate mai pot indica faptul ca instalarea diabetului s-a produs inainte de sarcina si atunci deja nu mai este vorba despre diabet gestational, ci de diabet de tip I sau II, boala permanenta.

 

Cum imi voi da seama ca ma aflu in categoria de femei cu risc crescut de diabet gestational?

Femeile care sunt incluse in categoria de risc pentru diabet in timpul sarcinii indeplinesc urmatoarele conditii:

  1. Sunt obeze (indexul de masa corporala depaseste limita de 30)
  2. Au avut diabet gestational intr-o sarcina anterioara
  3. Au zahar in urina
  4. Diabetul se poate transmite si genetic de la mama la copil si nu numai.

Unii doctori vor dori ca femeia insarcinata sa faca mult mai devreme un test al glicemiei in urmatoarele cazuri:

  1. Femeia a dat nastere la un copil mare (obez) la una dintre sarcinile anterioare.
  2. Ultima sarcina s-a soldat cu nasterea unui copil mort.
  3. Ultima sarcina s-a soldat cu nasterea unui bebelus cu malformatii.
  4. Femeia are tensiunea foarte mare.
  5. Femeia insarcinata are peste 35 de ani.

Cum poate diabetul gestational sa ma afecteze pe mine sau pe bebelusul meu?

Majoritatea femeilor care dezvolta acest tip de afectiune ajung sa aiba pana la urma bebelusi sanatosi. O dieta echilibrata, saraca in dulciuri si exercitiile fizice pot fi solutia de care este nevoie in acest caz. Exista, insa, si cazuri de femei care trebuie sa urmeze un tratament medicamentos pentru a tine boala sub control.

Diabetul gestational poate duce la ceea ce doctorii numesc macrosomie. Bebelusul afectat de boala este prea mare pentru a putea trece prin canalul de nastere. Capul bebelusului ar putea trece, insa el ramane blocat la umeri. In aceasta situatie, doctorul va fi nevoit sa foloseasca manevre speciale pentru ca nasterea sa fie dusa la bun sfarsit fara niciun risc.

Nasterea poate duce la oase fracturate sau nervi afectati. In acest caz, desi rareori s-a intamplat, copilul este in pericol de a se sufoca sau de a avea creierul afectat dupa procedura speciala de nastere. Fiindca bebelusul ar putea fi prea mare, zona vaginala ar putea fi ranita si chiar, in aceasta situatia doctorul ar trebui sa fie nevoit sa iti faca o operatie de epiziotomie. De aceea, in cazul diabetului gestational, de cele mai multe ori se prefera nasterea prin cezariana si nu nasterea naturala.

La scurt timp dupa nastere, bebelusul tau ar putea sa sufere de hipoglicemie. De aceea este perfect daca ai putea sa il alaptezi cat mai repede, deoarece laptele matern restabileste echilibrul de care micutul are nevoie. Alte riscuri legate de sanatatea bebelusului, ar fi: probleme cu respiratia, policitemie (un numar prea mare de cellule rosii in sange), hipocalcemie (cantitati prea mici de calciu in sange) si functiile inimii pot fi de asemenea afectate.

diabet gestational

Tratamentul diabetului in sarcina

Important este sa stii mereu care sunt valorile glicemiei tale. Nu este nevoie sa mergi la doctor de fiecare data pentru a le testa. Se gasesc in farmacii aparate pentru testarea glucozei din sange care te pot ajuta sa monitorizezi nivelul glicemiei chiar la tine acasa. Pentru a mentine glicemia la un nivel la care sa nu pui in pericol sanatatea ta si a bebelusului, ar trebui sa:

  1. Sa tii o dieta bine planificata, saraca in dulciuri, echilibrata in ceea ce priveste proteinele si carbohidratii.
  2. Sa faci exercitii fizice. Sportul este recomandat in primul rand pentru sanatate, iar in acest caz te va ajuta sa tii glicemia la cote acceptabile. 30 de minute de aerobic zilnic ar trebui sa fie reteta perfecta pentru tine, dar este bine sa consulti si medicul in aceasta privinta.
  3. Ia insulina doar daca este necesar si medicul ti-a recomandat acest lucru.

Domnul doctor Catalin Bosoanca, medic Obstetrica-Ginecologie in cadrul Metropolitan Hospital  ne-a oferit urmatoarele informatii

"Tratamentul diabetului gestational include mentinerea normala a nivelului glucozei din sange pe timpul sarcinii si asigurarea dezvoltarii sanatoase a bebelusului. Diabetologul si obstetricianul ar trebui sa urmareasca indeaproape starea de sanatate dar si cea a bebelusului in timpul sarcinii. Monitorizarea fetala include ecografii seriate si testul non stres sau cardiotocograma.  Cardiotocograma presupune plasarea pe abdomenul gravidei a unor transductori care afiseaza si doctorinregistreaza bataile cordului fetal. Cu ajutorul acestui dispozitiv se poate evalua starea de bine fetala.

Urmatoarele masuri terapeutice pot fi necesare:
- Monitorizarea glicemiilor - presupune utilizarea unui aparat numit glucometru, utilizand o picatura de sange obtinuta prin inteparea pulpei degetului. Uneori sunt necesare, mai ales in cazul tratamentului cu insulina, cel putin 3 testari pe zi.
- Dieta va fi prescrisa de medicul diabetolog. De preferat sunt alimentele bogate in fibre: paine integrala, cereale integrale, paste, orez, fructe si legume si o buna hidratare. Este necesar un aport optim de vitamine si minerale.
- Exercitiile fizice: sportul practicat regulat (in lipsa complicatiilor obstetricale ale sarcinii) imbunatateste valorile glicemice, creste sensibilitatea la insulina, ajuta la prevenirea unor disconforturi datorate sarcinii ca durerile de spate, crampele musculare, constipatia, insomniile. La indicatia medicului, exercitiile aerobice usoare, plimbarile, mersul pe jos, pe bicicleta, aquagym pot fi alegeri bune in timpul sarcinii.
- Medicatia - daca dieta si exercitiile fizice nu sunt suficiente pentru controlul glicemiilor, medicul diabetolog va prescrie tratament antidiabetic - insulina injectabila. Esentiala pentru corectarea valorilor glicemice, terapia cu insulina presupune cunoasterea de catre pacienta a simptomatologiei din contextul unei hipoglicemii (valoarea scazuta a glicemiei in sange, sub 60 mg/dl): ameteli, confuzie, tremuraturi, transpiratii, dureri de cap, vedere incetosata, senzatia de foame. Daca exista o astfel de simptomatologie trebuie consumate alimente ce contin glucoza: paine, lapte, compot, bomboane, miere, zahar.

Posibile complicatii la nastere legate de greutatea bebelusului, imbolnavirea de diabet pe parcursul vietii, cresterea riscului de deces al bebelusului sau chiar niveluri scazute ale glucozei din sangele bebelusului pot fi complicatii ale diabetului gestational."

Voi avea diabet si dupa nastere?

Raspunsul cel mai frecvent ar fi nu. Majoritatea femeilor care au suferit de diabet gestational nu mai au aceasta boala dupa nastere. Exista insa cazuri cand lucrurile nu stau chiar asa. O treime dintre femeile care au avut diabet gestational vor continua sa il aiba si dupa nastere. De aceea este importanta testarea glicemiei la aproximativ 12 sapatamani dupa nastere. diabet gestationalDe asemenea, in cazul femeilor care au suferit de diabet gestational, testele se vor face o data la trei ani tocmai pentru a descoperi o eventuala revenire a bolii.

Daca am avut diabet gestational, este posibil sa ma imbolnavesc de diabet de tip I sau II in viitor?

Raspunsul, de cele mai multe ori este da. O treime dintre femeile cu diabet gestational il vor avea din nou la o sarcina ulterioara. Jumatate dintre femeile care au suferit de aceasta boala o vor avea, permanent, de aceasta data, dupa o anumita varsta. Femeile care se afla intr-o categorie de risc mai mare in ceea ce priveste diabetul sunt:

  1. Obeze, sau au avut probleme cu greutatea, mai ales in preajma sarcinii.
  2. Au avut nevoie de medicatie pe parcursul sarcinii pentru diabetul gestational.
  3. Diabetul a fost depistat in primele saptamani de sarcina.
  4. Rezultatele de la testele de glicemie dupa nastere s-au aflat la limita normalului.

Ce pot face pentru a minimaliza riscul ca bebelusul meu sa aiba diabet?

Unul dintre primii pasi este acela de a-ti verifica periodic glucoza din sange in timpul sarcinii. Dupa nastere, alapteaza-ti cat mai mult copilul. Este demonstrat stiintific ca alaptarea in aceste cazuri scade riscul de diabet atat la mama, cat si la bebelus. O dieta echilibrata pentru copilul tau si macar jumatate de ora de exercitii fizice pe parcursul unei zile sunt alte doua metode indicate pentru a tine glicemia sub control. Importanta este si comunicarea cu medicul. Asigura-te ca pediatrul copilului tau stie ca ai suferit de diabet gestational pe parcursul sarcinii, deoarece numai asa va aplica un tratament corect si copilului, in caz de necesitate.

In cele din urma, ajungem la doua concluzii pe care le-am mai auzit in ceea ce priveste sanatatea: dieta echilibrata si sportul. Acestea doua pot ajuta nu doar la atingerea unei siluete de invidiat, dar sunt si inamicii unei glicemii marite. Daca un stil de viata sanatos nu a fost atuul tau pe parcursul anilor, invata-ti copilul sa manance sanatos si sa faca sport, tocmai pentru a evita doua dintre afectiunile ultimilor ani: diabetul si obezitatea.

Domnul doctor Catalin Bosoanca, medic Obstetrica-Ginecologie in cadrul Metropolitan Hospital  ne-a oferit urmatoarele informatii cu privire la modalitatile de prevenire:

"Preventia presupune vizite regulate la medic pentru a putea monitoriza starea de sanatate a bebelusului si a mamei deoarece diabetul gestational incadreaza sarcina intr-una cu risc obstetrical crescut. Cunoasterea factorilor de risc pentru diabetul gestational si screening-ul prenatal in saptamanile 24-28 de sarcina sunt utile pentru doctordiagnosticarea precoce a diabetului gestational.
- Adoptarea unui stil de viata sanatos inainte de conceperea unui bebelus scade mult riscul de dezvoltare a diabetului gestational pe perioada unei viitoare sarcini:
- Mese regulate. Nu trebuie sarit peste micul dejun
- Portii moderate din toate grupele alimentare: fructe, legume, cereale, carne, lactate.
- Reduceti dulciurile rafinate
- Consumati alimente sanatoase, cu continut scazut de grasimi si calorii (fructe, legume, cereale integrale)
- Consumati alimente ce contin fibre
- Hidratare minim 2 litri de lichid/zi
- Reduceti aportul de sare
- Activitate fizica, minim 20 -30 minute zilnic."

Urmariti un interviu video cu medicul nutritionist Mihaela Bilic.

 

 

Multumim domnului doctor Catalin Bosoanca pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Articolul urmator
Câte săptămâni are o sarcină: întrebarea de pe buzele tuturor gravidelor
Câte săptămâni are o sarcină: întrebarea de pe buzele tuturor gravidelor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Alergia la apă: simptome si tratament
    Alergia la apă: simptome si tratament

    Alergia la apă se manifestă sub formă de urticarie, adică prin apariția unei iritații cutanate, fie sub formă de bubițe, fie de pete, de culoare roșie și cu aspect inflamat, care...

    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament
    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament

    Sindromul antifosfolipidic este o afecțiune autoimună caracterizată prin producția de anticorpi împotriva fosfolipidelor, cu potențialul de a provoca cheaguri de sânge și...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Bromhidroza: cauze, simptome și tratament
    Bromhidroza: cauze, simptome și tratament

    Bromhidroza este o afecțiune care cauzează numeroase simptome neplăcute și poate afecta în mod considerabil calitatea vieții pacientului. Află, mai jos, ce este bromhidroza, care...

    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament
    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament

    Copilul tău suferă de oboseală sau lipsă de energie de când s-a schimbat anotimpul? S-ar putea să fie vorba despre astenia de toamnă. Află mai multe despre această afecțiune,...

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    © 2024 Qbebe