De acum tot ce poti face este sa astepti, sa te relaxezi si sa te bucuri de statutul tau, sa te alinti si sa profiti de atentie. Chiar daca energia este la cote maxime, nu inseamna ca trebuie sa incepi sa colinzi iar cluburile. Bebelusul tau are nevoie ca tu sa dormi si el sa se dezvolte. Daca burtica incepe sa te incomodeze in timpul somnului, inconjoara-te de perne.
Si temperatura din camera te poate afecta, asa ca incearca sa mentii un nivel cat mai scazut. Este normal sa iti fie foarte cald, la viteza cu care sangele tau circula. Nu exista o pozitie de somn perfecta pentru o femeie gravida, pozitia care iti este tie cea mai confortabila, aceea este si cea potrivita.
Te gandesti: “De ce mi se pare ca trece totul asa de repede si totusi ataaat de incet?”
Bebelusul tau este cat un mar! |
Ce se intampla cu BEBELUSUL TAU in saptamana 15 de sarcina
In saptamana 15 de sarcina, ritmul de crestere al bebelusului este unul alert, asa cum o demonstreaza si vasele de sange tot mai intens ramificate ce sunt desenate pe pielea lui inca transparenta. Sistemul lui osos este din ce in ce mai puternic, iar corpul micutului este acoperit de un strat de puf ce dispare pana in luna a opta, numit lanugo. Tot acum, el incepe sa isi suga degetul. Plamanii lor vor fi destul de suportati pentru a putea incepe sa respire lichid amniotic, fapt ce va face ca intregul lui sistem respirator sa se intareasca.
Ce se intampla cu CORPUL TAU in saptamana 15 de sarcina
Ei bine, draga noastra, burtica ta incepe sa fie din ce in ce mai proeminenta, iar in saptamana 15 de sarcina, iar uterul tau sa va deplasa la aproape 8 cm sub buric. Tot in aceasta saptamana, specialistul va incepe sa iti masoare talia si distanta de la uter la osul pubial, pentru a aproxima cat mai bine data nasterii bebelusului. De cele mai multe ori, s-ar putea sa constati ca numaratoarea facuta de tine si aproximarea specialistului nu sunt unul si acelasi lucru si este posibil sa devii mamica mult mai devreme decat te-ai fi asteptat!
Principalele neplaceri din aceasta saptamana sunt anumite infectii ale tractului urinar datorate frecventelor urinari si salivarea din abundenta, care nu este periculoasa, ci doar sacaitoare. Iata ce s-ar putea sa experimentezi: urinare deficitara, constand intr-o senzatie de arsura sau mancarime, dureri abdominale in zona subabdominala si chiar sange in urina.
Poti preveni aceste probleme printr-un consum mare de apa. E la fel de important sa mergi la toaleta chiar in momentul in care ai aceasta senzatie si sa nu lasi pe mai tarziu. Poti bea diferite ceaiuri pentru a scapa de senzatiile acestea neplacute, caz in care nu e deloc o idee rea sa ai la indemana musetel, coacaze negre sau menta.
Sfaturi si trucuri pentru saptamana 15 de sarcina
- Mentine un stil de viata alert si sanatos si evita sedentarismul. E adevarat ca esti insarcinata, insa acest lucru nu inseamna ca poti sa mananci tot ce vrei si sa nu te ridici aproape deloc de pe canapea.
- Consuma cat mai multa apa, pentru a evita constipatia si infectiile urinare.
- Nu lua niciun fel de medicamente, decat daca este ceva urgent si doar sub atenta supraveghere a unui medic.
- Elimina orice urma de alcool, tutun sau mancaruri si bauturi acidulate din rutina ta zilnica.
- Ai grija de corpul, de parul si de pielea ta pentru ca recuperarea post-natala sa fie una cat mai usoara si mai armonioasa.