Ce este constipatia
Medicii dau diagnosticul de constipatie atunci cand o persoana are mai putin de 3 scaune pe saptamana. Odata cu instalarea constipatiei te simti balonata, ai usoare dureri abdominale si atunci cand iesi afara simti dureri la nivelul rectului.
Cauzele constipatiei in sarcina
Constipatia in timpul sarcinii este o problema foarte frecventa la femei. Daca mama are o epiziotomie (repararea tesuturilor rectale rupte), eliberarea fecalelor poate fi foarte dureroasa si ea poate opri inconstient eliberarea scaunului ei. De asemenea, dupa o nastere prin cezariana, intestinul poate fi temporar paralizat. Aceasta afectiune se numeste ileus.
Tratamentul constipatiei in sarcina si dupa nastere
Exista unele lucruri foarte simple pe care le poti face pentru atenuarea constipatiei in timpul sarcinii si in perioada post-partum.
- Exercitiu: este foarte util pentru a preveni constipatia. Chiar si mersul pe jos te ajuta sa te simti mai putin balonata.
- Lichide: In timpul sarcinii, cantitatea de apa care este absorbita de intestine creste in sange. Acum vei avea nevoie sa bei apa, chiar mai mult decat de obicei pentru a pastra si intestinul copilului sanatos. Consuma cel putin opt-zece pahare de apa pe zi. Daca esti gravida in timpul verii si afara este cald, ai nevoie de apa, chiar mai mult de 10 pahare. Bea mai multa apa in timpul sarcinii si vei preveni constipatia.
- Aportul de calciu si de suplimente de vitamine: vitaminele esentiale pentru dezvoltarea bebelusului tau, pot provoca balonare si constipatie. Cele mai bune suplimente de calciu sunt cele care se pot dizolva in pH-ul de otet (denumit si acid acetic), acestea fiind digerate cu usurinta.
- Vitamine prenatale, care sunt special concepute pentru femeile gravide, sunt cel mai bine digerate. Aceste vitamine sunt bio-disponibile, ceea ce inseamna ca sunt bine absorbite de intestin si provoaca mai putin greata si balonare. Vitaminele prenatale contin fier suplimentar, acid folic si vitamina B de care ai nevoie atunci cand esti insarcinata. Nu uita, daca este posibil, ar trebui sa incepi o cura de acid folic -1 mg cu 6 luni inainte de a ramane gravida!
- Dedurizarea scaunului: in unele cazuri, o inmuiere este necesara pentru a calma constipatia.
- Alternativ cald - rece: Consumul de lichide reci, apoi lichide calde, cum ar fi ceai decafeinizat, ajuta la stimularea intestinului, si, de asemenea, ajuta la eliminarea de gaze.
- Spirometru de stimulare: Daca ai nevoie de repaus la pat in timpul sarcinii, un spirometru stimulent (un dispozitiv in care poti inspira profund) este esential pentru a mentine intestinele in miscare. Spirometrul nu poate fi supra-folosit. La fiecare zece minute este perfect.
- Alaptatul: Dupa ce copilul se naste, alaptatul te poate ajuta de fapt, pentru a atenua constipatia. Stimularea rezulta din suptul copilului, deoarece uterul se contracta si atunci intestinele se pun in miscare.
- Clisma este o modalitate eficienta de a detoxifia colonul. Este, totusi, o masura destul de invaziva si poate fi incomoda pentru femeile care au nascut prin cezariana sau au suferit epiziotomie.
Daca prezinti disconfort abdominal si constipatie severa in timpul sau dupa sarcina trebuie sa consulti medicul. Uneori, cauza acesteia poate fi de fapt o problema medicala mai serioasa, de exemplu tiroida (hipotiroidism).