Informații despre virusul Zika
Există anumite specii de țânțari care sunt purtătorii acestui virus și îl transmit oamenilor. Boala Zika în sine nu prezintă de obicei probleme adulților, însă experții sunt îngrijorați cu privire la modul în care afectează gravidele. Principala preocupare a cercetătorilor implicați în studiul virusului este reprezentată de apariția unui defect grav la naștere denumit microcefalie-capul copilului este mai mic ținând cont de vârsta și sexul său, iar creierul nu este dezvoltat corespunzător conducând la probleme precum convulsii și întârziere în dezvoltare (au mai fost observate și alte probleme precum structuri absente sau slab dezvoltate ale creierului, defecte ale ochilor, deficiențe de auz și creștere întârziată). Se pare că microcefalia apare îndeosebi dacă expunerea la virus are loc în primul trimestru de sarcină (în primele 13 săptămâni gestaționale), fiind identificată mai exact la un procent de 1% din gravide.
Zonele de pe Glob unde au fost semnalate epidemii cu virusul Zika sunt: Africa, SE Asiei, Insulele din Pacific și America; deoarece țânțarii se găsesc pretutindeni în lume, este posibil ca virusul să se răspândească și în alte locuri. Iată exact statele unde a fost localizat virusul in luna martie 2016, conform estimărilor Centrului de Control al Bolilor: Samoa Americană, Aruba, Barbados, Bolivia, Bonaire, Brazilia, Republica Capului Verde, Columbia, Comunitatea Puerto Rico, Costa Rica, Cuba, Curacao, Dominica, Republica Dominicana, Ecuador, El Salvador, Guyana Franceză, Guadalupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Jamaica, Insulele Marshall, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Nicaragua, Panama, Paraguay, Insulele Sf. Martin, Sf. Vincent și Grenadine, Samoa, Surinam, Tonga, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine SUA, Venezuela.
Centrul de Contol al Bolilor din SUA recomandă precauție deosebită următoarelor categorii de persoane:
- Femeile gravide (în orice trimestru): trebuie să amâne călătoriile în zonele unde se poate transmite virusul, iar dacă sunt absolut necesare, trebuie respectate întocmai recomandările medicului pentru a preveni ciupiturile de țânțari
- Cuplurile care încearcă să conceapă un copil: înainte de a călători trebuie să discute cu medicul despre posibilitatea infectării, să urmeze recomandările specifice pentru a preveni ciupiturile
- Bărbații cu partenere însărcinate: virusul Zika poate fi transmis pe cale sexuală, prin urmare cei care au călătorit în zonele expuse riscului trebuie să nu aibă niciun fel de contact sexual sau să folosească prezervativ pe întreaga durată a sarcinii și eventual timp de 6 luni după recuperare dacă a existat infecție
Simptome ale virusului Zika în sarcină
Majoritatea celor care contactează virusul nu prezintă niciun fel de simptom. Când totuși există manifestări clinice (la 3-12 zile după ciupitura de țânțar și persistă între 2-7 zile), includ de obicei o iritație de culoare roșie care se răspândește de la față la corp, febră (temperatură corporală ușor crescută), durere articulară, înroșirea ochilor și durere în spatele globilor oculari (conjunctivită). Mai puțin frecvente sunt: durere musculară și vărsături. Conform statisticilor, doar 1 din 4 persoane infectate cu virusul Zika vor experimenta simptomele menționate.
Tratamentul virusului Zika în sarcină
Nu există niciun fel de medicament pentru a trata virusul Zika. Medicul va sugera probabil să gestionați boala în următoarele modalități: odihnă din plin, un aport suplimentar de apă pentru a preveni deshidratarea, paracetamol pentru a ameliora febra și durerea (nu trebuie administrate ibuprofen sau aspirină).
De asemenea, nu există niciun fel de vaccin pentru a beneficia de imunizare împotriva Zika (în prezent Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase lucrează la crearea unuia), prin urmare în cazul în care călătoriți în țări unde este răspândit virusul trebuie să țineți cont de următoarele: folosiți un repelent pentru insecte, purtați bluze și pantaloni lungi de culoare deschisă și pălării de protecție, stați în locuri cu aer condiționat sau care au la ferestre și la uși plase pentru insecte, nu ieșiți afară dimineața devreme sau seara târziu, îndepărtați sursele de apă stătută (pentru a preveni proliferarea țânțarilor). Odată ce v-ați revenit complet după simptomele virusului Zika, nu există nicio dovadă științifică în sensul unui risc pentru afectarea sarcinilor viitoare.
Gravidele care au vizitat o zonă unde a circulat virusul dar nu prezintă simptome sunt sfătuite să efectueze ecografii lunare pentru a verifica modul de creștere al capului copilului (deoarece majoritatea celor infectați nu prezintă simptome). Alți medici sunt de părere ca gravida să fie testată, iar daca rezultatul este pozitiv sau neconcludent, să se efectueze o amniocenteză (pentru a căuta semne de infecție). De asemenea, femeilor însărcinate li se vor efectua ecografii la interval de 3-4 săptămâni pe durata rămasă din sarcină pentru a căuta semne de microcefalie și depozite neobișnuite de calciu în craniu. Dacă testul este negativ, medicul va efectua de asemenea o ecografie fetală, iar dacă nu sunt observate niciun fel de probleme la copil, veți beneficia de îngrijire prenatală standard; când există motive de îngrijorare, medicul va reface testul pentru Zika și va administra posibil un test de amniocenteză pentru bebeluș. De cele mai multe ori este indicat ca și în momentul nașterii copilul să fie testat pentru prezența virusului în organism deoarece sunt situații în care ecografiile nu sunt concludente întotdeauna.
Surse:
www.medicinesinpregnancy.org; www.babycenter.com; www.cdc.gov; www.parents.com; www.whattoexpect.com