Complicatii ale sarcinii cauzate de gripa
Inainte de a vorbi mai departe despre vaccinul antigripal in timpul sarcinii, este important sa amintim complicatiile care pot aparea in sarcina din cauza gripei. Aceasta boala nu este de neglijat mai ales pe parcursul celor noua luni delicate din cauza efectelor negative pe care le poate avea asupra fatului. Complicatiile pe care gripa le-ar putea produce sunt:
- Fatul se poate naste cu malformatii grave.
- Fatul s-ar putea naste mort.
- Daca gripa apare in timpul primului trimestru de sarcina, copilul s-ar putea naste cu schizofrenie.
- Daca gripa apare dupa primul trimestru de sarcina, copilul s-ar putea naste prematur.
Vaccinul antigripal in sarcina si in timpul alaptarii
Vaccinarea anti-gripala este tratamentul care te poate feri atat pe tine, cat si pe bebelusul tau de aceasta boala si de complicatiile pe care le poate produce. In Romania se foloseste vaccinul cu virus inactivat, prin urmare este recomandat ca vaccinarea sa se faca dupa primul trimestru de sarcina. Administrarea vaccinului in trimestrul al treilea permite transferul anticorpilor de la mama, prin placenta, la fat pentru ca nou-nascutul sa fie si el protejat impotriva gripei.
Vaccinul anti-gripal nu este contraindicat nci pentru mamele care alapteaza. Partea buna a administrarii acestui vaccin in perioada alaptarii sunt anticorpii care sunt creati ca raspuns la vaccin. Acesti anticorpi vor fi transmisi, prin lapte catre bebelus, protejandu-l astfel si pe el impotriva unei eventuale raceli sau gripe.
Precautii care trebuie luate pentru vaccinarea antigripala in timpul sarcinii
Un alt aspect deosebit de important este perioada in care te hotarasti sa faci vaccinul. Indiferent ca esti sau nu insarcinata, este bine sa faci vaccinul in luna septembrie, adica exact la debutul sezonului in care incepe expunerea la o potentiala imbolnavire de gripa. Daca totusi nu ai reusit sa faci vaccinul in timpul toamnei, este bine sa il faci oricum, pentru ca sezonul gripei se poate intinde pana spre luna mai.
Ca orice alt medicament, si vaccinul antigripal are anumite efecte adverse de care trebuie sa tii seama, mai ales in timpul sarcinii. Acestea sunt:
- Daca te simti bolnava si ai febra, este bine sa asteptati ca simptomele sa dispara inainte de a fi vaccinate.
- Nu fa deloc vaccinul daca esti alergica la oua (virusul utilizat pentru prepararea vaccinului este obtinut pe culturi de oua de gaina embrionate) sau daca ai mai avut reactii alergice de orice fel, in trecut, in urma unui vaccin.
- Daca ai suferit de sindromul Guillain-Barré in trecut, medicul care se ocupa de tine ar trebui instiintat pentru a hotari eficienta vaccinului anti-gripal in aces caz si daca mai este sau nu indicat sa il faci.
Prin urmare, vaccinarea antigripala in sarcina este solutia cea mai la indemana pentru a preveni gripa atat in mod normal, cand sezonul gripei incepe, cat si pe pe parcursul sarcinii. Gripa este o boala care poate fi dusa pe picioare, nu insa si in cazul gravidelor. Pentru a evita complicatiile sarcinii, care pot aparea din cauza gripei, este recomandat sa nu consideri boala o bagatela si sa iti iei cea mai simpla metoda de precautie: vaccinul antigripal.