- Cauze si simptome ale racelii in sarcina
- Ma confrunt cu infectie in gat in sarcina. Ce trebuie sa fac?
- Racesc mai des decat inainte, acum ca sunt insarcinata. De ce?
- Ce medicamente de raceala pot lua in timpul sarcinii?
- Am fost diagnosticata cu sinuzita si medicul mi-a prescris antibiotic. Este sigur sa il iau, atunci cand sunt insarcinata?
- Ce pot face pentru a preveni raceala in timpul sarcinii?
- Ce trebuie sa faci daca te confrunti cu o raceala in timpul sarcinii
Cauze si simptome ale racelii in sarcina
"Raceala" este o infectie virala care se poate transmite prin contact cu o persoana infectata si, desi te poate face sa te simti destul de ingrozitor timp de cateva saptamani poti fi sigura ca nu va provoca afectiuni majore nici pentru tine si nici pentru copilul tau.
Raceala in sarcina este cauza gatului inflamat si aceasta la randul sau produce simptome tipice de gripa:
- nas infundat sau rinoree,
- o durere in gat mai puternica, |
- durere de urechi usoare,
- stranut si tuse,
- dureri de cap,
- oboseala,
- temperatura a corpului ridicata.
Ele pot dura pana la doua saptamani, dar de obicei te simti cel mai rau in timpul primelor zile. Cu toate acestea, daca prezinti febra cu valori ridicate sau simptome severe, persistente trebuie faci o vizita medicului pentru a te asigura ca raceala ta nu s-a dezvoltat intr-o infectie mai grava.
Ma confrunt cu infectie in gat in sarcina. Ce trebuie sa fac?
In cazul in care ai facut infectie in gat sau rosu in gat, trebuie sa urmaresti evolutia simptomelor. Daca incepi sa faci febra, nu mai poti manca sau respira, mergi de urgenta la medic. Pentru forme usoare de rosu in gat iti poate prescrie medicamente sau spray-uri pe baza de plante, insa, daca febra este persistenta, in urma unor analize este posibil sa primesti chiar si antibiotic.
Racesc mai des decat inainte, acum ca sunt insarcinata. De ce?
In timpul sarcinii, femeile tind sa raceasca mai des decat de obicei. Acest lucru este cauzat de faptul ca sistemul imunitar este mai putin eficace in timpul sarcinii. Organismul depune mai mult efort pentru a se adapta cu noile schimbari realizate de conceptie si din pacate, acest lucru duce la o sensibilitate mai aprofundata a femeilor gravide la boli decat in mod obisnuit.
Ce medicamente de raceala pot lua in timpul sarcinii?
Daca esti insarcinata si ai prins o raceala, nu iti administra medicamentele pe care le foloseai inainte de a ramane gravida si nu-ti aplica un tratament pe baza de analgezice, antibiotice pana nu discuti cu medicul care-ti supravegheaza sarcina. Cele mai multe antihistaminice, decongestionantele si siropurile de tuse nu ar trebui sa fie luate atunci cand o femeie este insarcinata, cu exceptia cazului in care acestea au fost prescrise de medic. De obicei, nu au fost testate reactiile la femei gravide si pot avea efecte secundare, periculoase pentru copil. In cele mai multe cazuri, este bine sa iei preventiv paracetamol (acetaminofen) pentru dureri minore. Dar viitoarele mamici trebuie sa evite ibuprofenul si aspirina. Acestea au fost testate si au prezentat efecte negative pentru sistemul nervos al bebelusului.
Am fost diagnosticata cu sinuzita si medicul mi-a prescris antibiotic. Este sigur sa il iau, atunci cand sunt insarcinata?
Multe antibiotice sunt sigure in timpul sarcinii, dar, de asemenea, unele nu sunt. Daca nu esti sigura, discuta cu medicul si asigura-te ca faci ceea ce este bine pentru sanatatea ta, dar si a fatului. Cel mai important lucru de facut este sa urmezi instructiunile pentru administrarea medicamentului.
Este sigur sa iei paracetamol in timpul sarcinii (asigurandu-te ca urmezi instructiunile de pe ambalaj), iar acest lucru poate ajuta la ameliorarea simptomelor, cu toate acestea trebuie sa eviti aspirina, codeina, ibruprofenul si alte combinatii de substante folosite pentru durere.
Ce pot face pentru a preveni raceala in timpul sarcinii?
Lucrurile pe care trebuie sa le faci pentru a evita raceala si gripa in timpul sarcinii nu sunt deloc diferite fata de ce faceai inainte sa ramai gravida. O dieta echilibrata, exercitii fizice regulate si spalatul frecvent si corect pe maini sunt cele mai bune metode de a minimaliza sansele de a coopta o forma de raceala sau gripa. Majoritatea medicilor recomanda vitaminele prenatale pentru femeile insarcinate, tocmai pentru a ajuta la intarirea sistemului imunitar.
Daca ai fost sau, mai grav, inca mai esti fumatoare ar trebui sa renunti. Fumatul nu este bun pentru organismul tau in mod normal, dar acum cand esti gravida este de-a dreptul interzis si daca mai ai probleme si cu simptomele de raceala (cai nazale infundate, senzatia de ace in gat, respiratie greoaie) tutunul este un factor care sporeste disconfortul fizic.
Ce trebuie sa faci daca te confrunti cu o raceala in timpul sarcinii
Nu este posibil sa eviti orice forma de raceala sau gripa, deoarece acestea sunt specifice sezonului rece. Daca, totusi te confrunti cu una dintre aceste boli, iti pot fi utile unele dintre sfaturile de mai jos:
* Odihna. Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru corpul tau (si pentru copilul tau), atunci cand esti racita este de a te odihni cat mai mult posibil. Organismul tau poate lupta impotriva infectiilor mai bine atunci cand este odihnit.
* Alimentatia. O dieta echilibrata bogata in continut de fructe si legume nu va ajuta doar la a te proteja de orice infectie, dar te va ajuta, de asemenea, sa-ti recuperezi silueta, mai repede, dupa nastere. Daca simti ca nu ai pofta de mancare incearca sa consumi cinci sau sase mese mici pe parcursul zilei incepand cu alimente simple, cum ar fi paine integrala, sucuri stoarse si supe preparate in casa.
* Hidratarea. Este cel mai important sa fii hidratata atunci cand esti racita, astfel scopul de a bea cel putin 8 pahare de apa, suc de fructe fara zahar sau ceai de plante pe zi (indulcit cu miere fierbinte) si lamaie este de asemenea si pentru calmarea unei dureri in gat.
* Ceaiuri naturale pentru raceala in sarcina. Pentru a ajuta la desfundarea sinusurilor congestionate ai putea incerca un tratament naturist: pui cateva picaturi de arbore de ceai, menta sau ulei de eucalipt esential intr-un bol cu apa foarte fierbinte, te asezi cu fata deasupra vasului si te acoperi cu un prosop pe cap.
* Gargara cu sare. Daca te confrunti cu dureri sacaitoare in gat, gargara cu apa sarata iti poate fi de folos. Dizolva o lingurita de sare, in cateva picaturi de apa calda si fa gargara, dar ai grija sa nu inghiti amestecul!
Tu cum te feresti de raceala in sarcina?