Top 5 mituri despre avortul spontan daramate

Top 5 mituri despre avortul spontan daramate

Louise Tanase - Contributor

Avortul constituie o experienta traumatizanta pentru orice femeie, mai ales daca avortul a fost unul spontan, atunci cand sarcina era dorita sau chiar planificata. Trebuie sa stii insa ca nu trebuie sa te simti vinovata, deoarece exista foarte putine lucruri pe care le-ai fi putut face care sa provoace cu adevarat un avort spontan. Qbebe iti dezvaluie 5 mituri despre avortul spontan.

Din pacate, avortul spontan este un mod nefericit si foarte frecvent prin care o sarcina se poate incheia. In cazul in care esti insarcinata si esti ingrijorata ca una dintre actiunile tale sa fie responsabile pentru un avort spontan sau ca avortul spontan pe care l-ai suferit candva a constituit un semn ca asa se va intampla ori de cate ori vei incerca sa ai un copil, trebuie sa te linistesti si sa uiti toate miturile pe care le-ai auzit.

Statisticile arata ca aproximativ 60% dintre avorturile spontane au cauze genetice, cum ar fi anomaliile cromozomiale, iar majoritatea femeilor care sufera un avort spontan nu repeta experienta la alte sarcini.

 Femeie si test de sarcina

Tu ce mituri ai aflat despre avortul spontan sau urmarile acestuia?

Mit: Daca ai suferit un avort spontan, probabil ca vei mai suferi si altele

Realitatea este ca daca ai pierdut o sarcina sansele ca la urmatoarea sarcina sa suferi un nou avort spontan nu sunt mai mari decat daca nu ai fi suferit niciodata un avort spontan, spun medicii. Totusi, trebuie sa stii ca dupa doua avorturi spontane, riscul sa mai pierzi o sarcina creste la 20%. Dupa 3 avorturi spontane, riscul creste la 30% si dupa 4 avorturi spontane riscurile ca urmatoarea sarcina sa se incheie la fel este de 40%.

Tine minte un lucru important si fii optimista: chiar si dupa 4 avorturi spontane, mai ai 60% sanse pentru a duce o sarcina la termen. Specialistii spun ca atunci cand o femeie sufera avorturi spontane recurente (repetitive) - adica pierde 3 sau mai multe sarcini consecutiv - este foarte important sa mearga la un medic endocrinolog specializat in reproducere pentru a afla care este cauza avorturilor spontane.

Din fericire, multe cauze ale avorturilor spontane (precum dezechilibrele hormonale, bolile autoimune sau sindromul antifosfolipidic) pot fi tratate cu succes cu ajutorul terapiilor hormonale sau chiar a unor medicamente banale (cum ar fi aspirina). In cazul in care exista probleme fiziologice sau anatomice ale uterului sau cervixului (colului uterin) exista posibilitatea corectarii chirurgicale a acestora.

 Doctor si pacienta

Mit: Petele de sange sau crampele inseamna ca avortul spontan este iminent

Este de inteles ca te ingrijorezi daca in timpul sarcinii elimini cateva picaturi de sange sau ai crampe abdominale, insa trebuie sa stii ca acestea sunt simptome normale in prima parte a sarcinii si in general nu reprezinta un semnal de alarma.

Medicii obstetricieni spun ca in aproape 40% dintre sarcini apare o usoara sangerare in primul trimestru, iar crampele moderate reprezinta un simptom pe care il experimenteaza majoritatea femeilor insarcinate deoarece uterul se mareste.

Totusi, in cazul in care unul dintre aceste simptome apare este important sa anunti medicul care iti urmareste sarcina pentru a verifica daca exista motive de ingrijorare in evolutia sarcinii. De asemenea, trebuie sa stii ca in cazul in care simti dureri severe - mai ales in partile laterale ale pelvisului/bazinului in primul trimestru al sarcinii trebuie mergi imediat la medic, deoarece poate fi un simptom al unei sarcini extrauterine.

 Medic si cuplu

Mit: Daca te imbolnavesti in primul trimestru de sarcina creste riscul unui avort spontan

O raceala mai serioasa, o infectie a sinusurilor sau chir un virus stomacal nu pot afecta evolutia sarcinii. Totusi, trebuie sa stii ca temperatura mai mare de 38,8°C reprezinta un semn de ingrijorare, deoarece medicii spun ca o temperatura ridicata a corpului mamei in primele 8 saptamani de sarcina poate ucide fatul.

In cazul in care te imbolnavesti si faci temperatura mare suna medicul de familie sau medicul care iti urmareste sarcina si intreaba ce medicamente poti folosi pentru scaderea temperaturii. Daca ai o infectie bacteriana, precum o infectie streptococica a sinusurilor sau a gatului, trebuie sa te tratezi sub supravegherea medicului - anumite antibiotice sunt sigure pentru fat.

Infectiile dobandite pe cale alimentara, cum este infectia cu Listeria (de care te poti contamina consumand lapte nepasteurizat si branzeturi, crenvusti, mezeluri si carnea insuficient preparata termic) pot fi cauza unui avort spontan. Simptomele listeriozei sunt asemanatoare cu ale gripei, prin urmare daca ai febra si frisoane mergi urgent la medic.

 Medic cu laptop

Mit: Daca ai facut un avort / chiuretaj ai putine sanse sa duci o sarcina la termen

In cazul in care ai facut un avort / chiuretaj in trecut, asigura-te ca medicul obstetrician care iti urmareste sarcina stie acest lucru, desi una sau doua interventii de acest fel nu ar trebui sa iti afecteze capacitatea de a duce o sarcina la termen.

De asemenea, nu conteaza daca ai facut un avort medicamentos, cu vacuum sau chiuretaj, insa medicii spun ca dupa 3 sau mai multe avorturi, integritatea colului uterin poate fi compromisa. Nu uita ca riscul unui avort spontan creste in cazul in care conceptia are loc la mai putin de 3 luni de la un avort indus.

 Tanara privind o clepsidra

Mit: Sportul in timpul sarcinii creste riscul unui avort spontan

Realitatea este ca nu sunt studii sau statistici care sa ateste ca daca faci exercitii fizice moderate ca intensitate creste riscul de a suferi un avort spontan. Potrivit medicilor, cele mai multe exercitii fizice sunt sigure pentru sarcina - exceptand desigur sporturile in care exista risc crescut de lovituri severe (fotbal, rugby, baschet, box, etc.) sau de cazaturi (schiatul sau echitatia).

In timpul sarcinii trebuie sa fii prudenta atunci cand practici un sport: ai grija sa bei suficienta apa si sa nu te incalzesti foarte tare. Trebuie sa stii ca sportul este chiar recomandat femeilor insarcinate: cercetatorii au descoperit ca femeile care au practicat sporturi in mod regulat in timpul sarcinii au avut un risc mai mic cu 40% de a suferi un avort spontan.

De asemenea, sportul aduce si alte beneficii femeilor insarcinate: previne acumularea de kilograme in exces si le creste rezistenta fizica, iar travaliul este suportat mai usor.

 Gravida pe plaja facand yoga
Articolul urmator
Am pierdut două sarcini la 20 de săptămâni. La a treia sarcină mi-au cusut cervixul
Am pierdut două sarcini la 20 de săptămâni. La a treia sarcină mi-au cusut cervixul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce i-am spus fiicei mele de 10 ani despre avortul meu
    De ce i-am spus fiicei mele de 10 ani despre avortul meu

    Printre subiectele delicate pe care trebuie să le abordezi la un moment dat cu fiica ta se află și avortul. Cu atât mai dificil este să recunoști, în fața ei, că și tu ai...

    6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi
    6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi

    Nu este musai să-ți placă de bebelușul tău din primele momente de după naștere, și nu ești un părinte rău dacă ai nevoie de câteva minute numai pentru tine. Ce alte mituri...

    Un pastor și soția lui nu au acceptat avortul și au adus pe lume gemene siameze. "Am crezut în puterea lui Dumnezeu"
    Un pastor și soția lui nu au acceptat avortul și au adus pe lume gemene siameze. "Am crezut în puterea lui Dumnezeu"

    În ultimul an viața a fost un adevărat haos pentru, Dwight și Stephanie Castle, un cuplu din Alabama. În urmă cu un an, soția pastorului din Birmingham a adus pe lume gemene...

    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

    Molifta de după naștere este o slujbă specială de purificare, ce conține rugăciuni atât pentru mamă, cât și pentru copil și se săvârșește în prima, a opta...

    7 mituri despre oliță care chiar sunt adevărate
    7 mituri despre oliță care chiar sunt adevărate

    Să îți vezi copilul folosind olița este o mare bucurie, în condițiile în care îți dai seama că a mai făcut un pas important pentru evoluția sa și pentru...

    Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban
    Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban

    Copilul răcește dacă îl trage curentul. Cu cât este mai înfofolit, cu atât este mai protejat de răceli. Consumul de înghețată provocă roșu în...

    Top 10 lucruri neștiute despre Dragobete ❤️
    Top 10 lucruri neștiute despre Dragobete ❤️

    Dragostea este cea mai puternică și mai populară emoție a sufletului universal. Ea a construit și a destrămat, a scris istorie, a iscat războaie și a adus pace. În conștientul...

    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă
    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă

    Le admiri pentru forță, pentru tenacitate, pentru creativitate și nu în ultimul rând pentru pasiunea de care dau dovadă în tot ceea ce fac. S-au remarcat în cele...

    © 2025 Qbebe