Care sunt cauzele stresului din timpul sarcinii?
Odata cu bucuria, orice sarcina aduce cu sine si o multitudine de schimbari fizice si psihice la care organismul viitoarei mamici este supus. Din pacate, de cele mai multe ori aceste modificari care au loc in corpul unei gravide nu sunt dintre cele mai prietenoase sau mai usor de suportat. De la greturile de dimineata, pana la kilogramele in plus si complicatiile care pot aparea pe parcursul celor noua luni, toate au un impact considerabil asupra starii emotionale a femeii insarcinate. Pe langa acestea, stresul din timpul sarcinii este cauzat si de factori precum:
- Schimbarile hormonale care au loc in organism odata cu instalarea sarcinii se numara printre principalele surse de stres. Acestea cauzeaza stari de spirit contradictorii, conduc la reactii care nu sunt firesti pentru modul tau de a fi, fapt ce influenteaza semnificativ starea de incordare.
- Teama de a nu avea o sarcina cu probleme se manifesta in cazul tuturor femeilor insarcinate, care din dorinta de a avea o sarcina usoara si un copil sanatos ajung sa se ingrijoreze nejustificat in legatura cu evolutia normala a fatului. Nu uita ca precautia si preventia sunt importante, dar pana si aici trebuie pastrata o anumita limita.
- Schimbarile fizice sunt, de asemenea, o sursa semnificativa de stres in timpul sarcinii, mai ales daca obisnuiesti sa acorzi o atentie sporita siluetei tale. Fii linistita, este firesc sa acumulezi cateva kilograme in timpul sarcinii, pe care imediat ce vei naste le vei putea pierde, cu ajutorul dietei si al activitatii fizice.
- Responsabilitatile pe care le presupune aducerea pe lume a unui bebelus contribuie semnificativ la accentuare tensiunii si a starii de incordare a gravidei.
- Gijile legate de resursele financiare necesare nasterii si cresterii unui copil influenteaza considerabil stresul resimtit de femeia insarcinata si persista pe toata perioada celor noua luni.
Care sunt efectele negative ale stresului in timpul sarcinii?
Pe termen scurt, existenta anumitor momente in care stresul pune presiune asupra starii tale de spirit nu este periculoasa pentru dezvoltarea normala a fatului. Insa, in momentul in care aceasta stare de incordare devine cronica, evolutia fireasca a sarcinii va fi afectata semnificativ. Printre cele mai des intalnite consecinte legate de existenta stresului in timpul sarcinii se numara riscul crescut de avort spontan sau nastere prematura, aparitia preeclampsiei, a anxietatii cronice sau a insomniei. In acelasi timp, consecintele stresului din timpul sarcinii afecteaza si sanatatea fatului, care la nastere poate fi subponderal, iar mai tarziu se poate confrunta el insusi cu probleme emotionale. De aceea, este deosebit de important sa gasesti o modalitate prin care sa scapi de aceasta stare de incordare emotionala, astfel incat sa ii oferi copilului tau mediul optim de dezvoltare intrauterina. In plus, este bine sa stii ca stresul emotional din timpul sarcinii te poate afecta si dupa nastere, fapt ce in majoritatea cazurilor conduce la stari accentuate de depresie postnatala.
Cum pot reduce stresul in timpul sarcinii?
Chiar daca sarcina este o perioada in care starea ta emotionala este destul e labila si esti mult mai sensibila la factorii externi, fapt ce implicit face ca si stresul sa fie mai accentuat, exista modalitati simple si la indemana, prin care te poti relaxa. Nu uita ca lupta in doi mereu e mai usoara, de aceea trebuie sa il lasi pe partenerul tau de viata sa iti fie alaturi, sa ii vorbesti despre lucrurile care te framanta, astfel incat sa gasiti rezolvari impreuna. Iata ce poti face ca sa reduci stresul din timpul sarcinii.
- Odihneste-te. Cel putin opt ore de somn pe noapte si doua, trei ore de odihna in timpul zilei vor face minuni pentru starea ta de spirit. In cazul in care stresul iti provoaca insomnii, bea inainte de culcare ceai de tei cu busuioc, mananca cu cel putin doua ore inainte de culcare si evita sursele de zgomot si lumina cu o ora inainte de a adormi.
- Mananca sanatos. In timpul sarcinii, un regim alimentar echilibrat, bazat pe fructe si legume proaspete, lactate, peste si carne alba iti va oferi nutrientii de care atat tu, cat si copilul tau aveti nevoie, energie, iar organismul tau va avea o stare generala de bine.
- Exercitiile fizice regulate sunt, de asemenea, o modalitate excelenta prin care organismul tau se poate relaxa, scapand astfel de energiile negative. In plus, exercitiile fizice constante iti vor antrena organismul pentru efort fizic, astfel incat travaliul nu iti va mai parea un chin. Alege sa faci miscare in aer liber, deoarece in acest mod muschii si creierul se vor oxigena mai usor, iar tu te vei simti plina de energie si buna dispozitie.
- Evita situatiile si oamenii care au tendinta sa iti provoace stari de incordare.
- Masajul si baile cu uleiuri esentiale sunt la fel de indicate in combaterea stresului din timpul sarcinii. Apeleaza la acestea de fiecare data cand simti nevoia si vei observa o ameliorare semnificativa a starii de incordare.
- Evita tigarile, alcoolul si cafeaua, deoarece acestea nu vor face decat sa amplifice starea generala de agitatie si vor afecta atat sanatatea ta, cat si pe cea a fatului.
- Petrece timp cu cei dragi, discuta cu ei despre ce ti se intampla, despre nelinistile tale legate de sarcina, deoarece astfel tensiunea emotionala pe care o resimti se va diminua considerabil, iar tu nu te vei simti singura in aceasta situatie delicata.
- Pastreaza o atitudine pozitiva si incearca sa intelegi ca ingrijorarea excesiva nu va rezolva problemele care te nelinistesc, dimpotriva, le va accentua. In loc sa iti faci griji, citeste o carte, documenteaza-te despre ce inseamna sa fii mamica, mergi la cumparaturi, fa-ti timp pentru lucrurile pe care in mod normal le neglijezi, din cauza lipsei de timp.
Stresul in sarcina prezinta destul de multe riscuri si de aceea este indicat sa il diminuezi pe cat posibil, chiar daca nu vei reusi sa scapi definitiv de el. Invata sa privesti lucrurile cu calm si optimism si daca simti nevoia, nu ezita sa apelezi si la un terapeut.