- Ce este sifilisul?
- Cum se transmite sifilisul?
- Simptomele sifilisului
- Daca am sifilis, voi putea duce sarcina la bun sfarsit?
- Care sunt urmarile daca am sifilis in sarcina?
- Tratamentul sifilisului
- Daca tratamentul impotriva sifilisului da rezultate, care sunt riscurile la nastere?
- Cum putem evita contactarea sifilisului?
Ce este sifilisul?
Sifilisul este o boala venerica, infectioasa si contagioasa. Este una dintre cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala. Sifilisul nu trebuie neglijat deloc, fiindca are consecinte grave asupra intregului organism, mai ales asupra sistemului nervos.
Cum se transmite sifilisul?
Sifilisul se poate transmite prin contact sexual neprotejat, pe cale sangvina (transfuzii sau folosirea de instrumente contaminate), pe cale transplacentara in timpul sarcinii de la mama la fat sau prin atingerea unor obiecte contaminate (de exemplu personalul medical dintr un laborator care ia contact direct cu leziunile sifilitice, cu aparitia leziunii la nivelul degetelor).
Bacteria patrunde in organis, prin membranele mucoase, fara membrane, cel mai frecvent prin cele din jurul organelor genitale si cailor urinare. In cazul femeilor gravide si infectate cu sifilis, bacteria poate traversa placenta si infecta fatul in orice moment al sarcinii sau al nasterii.
Simptomele sifilisului
Primul semn al sifilisului este o ulceratie nedureroasa in locul in care germenul a patruns in organism. Bacteria patrunde prin piele si mucoase si ajunge in sange si limfa, iar de aici parcurge cateva etape in evolutia sa:
Sifilisul primar: Semnele acestui tip de sifilis apar abia la trei saptamani de la contaminare.
Daca semnele apar, vei observa o leziune mica, rosie, intarita, rigida si nedureroasa la atingere. Aceasta ulceratie se gaseste la nivelul vaginului sau in partea inferioara a uterului (cervix). Sunt insa posibile si alte localizari: amigdale, buze, limba. Leziunile mici dureaza intre 28 si 42 de zile, dupa care se vindeca fara tratament, lasand o cicatrice subtire, insa aceasta vindecare nu te scapa de sifilis. In tot acest timp poti transmite si altei persoane sifilis.
Sifilisul secundar - La patru-zece saptamani de la aparitia sancrului (leziunea descrisa mai sus) vei observa eruptii multiple pe piele sau pe restul mucoaselor: pete mici de culoare roz pe piele si rosu-maroniu pe mucoasele anusului, glandului, faringelui, limbii sau ale buzelor.
Nu au mai mult de doi cm diametru si de cele mai multe ori pot fi confundate cu alte tipuri de leziuni tegumentare. Aceste leziuni se pot vedea si pe palme sau talpi, dar si pe abdomen sau spate.
Semnele vizibile pot disparea si fara tratament in doua-douasprezece saptamani, insa sifilisul ramane in organism si poate fi transmis mai departe.
Sifilisul latent - In acest stadiu ajung persoanele infectate cu sifilis, dar care nu au urmat nici un fel de tratament. De regula aceasta perioada tine aproximativ un an.
O femeie insarcinata care se gaseste in stadiul latent poate transmite boala fatului - sifilis congenital, poate avea un avort sau poate naste un copil mort. Este o perioada asimptomatica care de obicei este descoperita cu ocazia unui examen serologic de rutina.
Sifilisul tertiar: Este stadiul cel mai grav al sifilisului care poate fi fatal. Pot aparea arsuri gastrice, poate atinge inima sau aortele ducand la o insuficienta cardiaca care poate fi mortala, poate produce tulburari mentale, afectiuni ale sistemului nervos si chiar decesul. In faza tertiara, sifilisul detemina atingeri cardiace - cu risc de insuficienta cardiaca a valvei aortice si a aortei - aortita luetica si insuficienta aortica, afectare de sistem nervos central, cu modificari ireversibile, daca nu se instutie rapid tratament. De asemenea, sifilisul tertiar mareste in mod ingrijorator riscul transmiterii virusului HIV si da complicatii la persoanele seropozitive din cauza slabirii sistemului de aparare al organismului; printr-o evolutie mult mai rapida si complicatii neurologice frecvente.
Una dintre complicatiile acestui stadiu este neurosifilisul. Fara tratament, intre 8 si 10% dintre persoanele afectate pot avea tulburari neurologice importante pana la 20 ani dupa debutul infectiei. Un sfert dintre persoanele care nu au fost tratate sunt victime ale meningo-encefalitei.
Daca am sifilis, voi putea duce sarcina la bun sfarsit?
O femeie insarcinata care a fost infectata cu sifilis poate transmite infectia fatului, bacteria responsabila putand traversa bariera placentara in orice stadiu al sarcinii.
Cu cat contaminarea materna survine mai tarziu in evolutia sarcinii, cu atat este mai mare riscul ca nou-nascutul sa fie infectat. Tratamentul inainte de cea de-a patra luna de sarcina poate ajuta la evitarea tuturor riscurilor de imbolnavire fetala.
Contaminarea cu sifilis poate duce la avort tardiv in al doilea semestru, nastere prematura, mortalitate perinatala in 20% dintre cazuri.
Care sunt urmarile daca am sifilis in sarcina?
Daca ai sifilis in timpul sarcinii poti transmite boala copilului tau. Este vorba despre sifilisul congenital. Acest stadiu vizeaza viitoarele mamici care au datoria de a-si face testul pentru sifilis de indata ce afla ca au ramas insarcinate (VDRL).
Daca viitoarea mamica prezinta un sifilis primar sau secundar, poate afecta bebelusul in trimestrul doi sau trei de sarcina. Asadar, pot aparea malformatii serioase congenitale dupa nastere sau fatul poate muri.
Simptomele sifilisului congenital sunt rinoreea (scurgeri de secretii din cavitatea nazala), eruptia contagioasa la nivelul plantelor sau a palmelor, anemia, respectiv retardul in crestere si dezvoltare.
Bacteria care cauzeaza sifilisul nu atinge placenta decat dupa luna a patra de sarcina, insa odata ce a trecut de bariera placentara, poate da leziuni la nivelul venei ombilicale si in ficatul fatului. Daca ficatul este atins de infectie, poate aparea septicemia sifilitica ce poate duce la moartea fatului in uter.
Tratamentul sifilisului
Este important sa se actioneze promt si fara intreruperi ale tratamentului pentru a obtine vindecarea completa a sifilisului.
Tratamentul consta in administrarea de antibiotice. Tratamentul antibiotic prompt scade rata aparitiei complicatiilor si previne raspandirea infectiei. Dupa ce acesta a fost complet administrat se vor face teste pentru a verifica daca tratamentul a avut succes sau nu. Daca boala a ajuns in stadiul de sifilis secundar, tratamentul antibiotic va preveni complicatiile ulterioare, insa nu va vindeca leziunile care au aparut deja.
Daca tratamentul impotriva sifilisului da rezultate, care sunt riscurile la nastere?
Nasterea la femeile infectate cu sifilis decurge normal. In cazul unor leziuni vulvare extinse pot aparea complicatii hemoragice. De asemenea, este posibil ca pe parcursul sarcinii sa survina moartea fatului in uter sau avortul, desi in prezent avem un procentaj de un caz de avort din 50. Este de preferat astfel nasterea prin cezariana, evitandu-se astfel contaminarea cu secretiile mamei in timpul travaliului/nasterii.
Cum putem evita contactarea sifilisului?
Persoanele cel mai expuse sifilisului sunt cele care au contacte sexuale neprotejate, cele care au mai multe contacte sexuale neprotejate cu persoane infectate sau cu diversi parteneri, prostituatele, cei care sunt infectati cu virusul HIV sau au un contact sexual cu persoane infectate cu HIV. Ca si in celelalte boli cu transmitere sexuala, protejarea in timpul contactelor sexuale are un rol extrem de important. Asadar, se recomanda in primul rand protejarea in timpul contactului sexual.