Este adevarat ca unele femei au sangerari vaginale in timpul sarcinii. Unele dintre ele chiar au raportat sangerari intermitente care seamana cu o menstruatie normala. Trebuie sa stii insa ca sangerarea vaginala in timpul sarcinii nu este acelasi lucru cu menstruatia. In momentul in care in corpul femeii are loc conceptia, organismul acesteia incepe sa produca un hormon numit hCG si ciclul menstrual se opreste. Acest lucru nu inseamna totusi ca o femeie nu poate avea sangerari vaginale care sa semene cu menstruatia cand este insarcinata, insa acea sangerare nu este menstruatie.
Care este diferenta intre menstruatie si sangerarea in sarcina?
Menstruatia apare numai in lipsa sarcinii. In fiecare luna uterul tau se captuseste cu un tesut special creat pentru a permite unui embrion sa se ataseze de el. Daca fecundarea nu se produce si nu ramai insarcinata, stratul creat se distruge si este eliminat impreuna cu sangele la menstruatie.
In cazul in care un embrion se ataseaza de peretele uterin astfel captusit, hormonii "avertizeaza" acest tesut sa ramana in starea in care este, sa nu se mai distruga, pentru a sustine bebelusul in formare. In acest caz, corpul tau nu il va mai elimina si nu vei mai avea menstruatie pana cand sarcina nu se incheie.
Sangerarea in timpul sarcinii nu elimina stratul protector al uterului, nu dureaza cat o menstruatie normala, iar sangele eliminat este mai redus cantitativ.
Care sunt cauzele sangerarii in sarcina (menstruatiei in sarcina)?
In timpul primelor saptamani de sarcina nu este neobisnuit ca o femeie sa sangereze, fie si numai cateva picaturi. Aceasta sangerare poate fi uneori confundata cu o menstruatie. Trebuie sa stii ca in jur de 20-25% dintre femei au o sangerare vaginala in timpul sarcinii. De obicei, sangerarea in timpul sarcinii nu este egal cantitativ precum o menstruatie normala. In orice caz, daca femeia nu stie ca este insarcinata, poate confunda acea sangerare cu o menstruatie mai usoara, mai ales daca tinem cont de faptul ca sangerarea in prima parte a sarcinii are loc, de obicei, in jurul datei la care femeia stie ca va avea loc menstruatia, ceea ce poate crea confuzie. Cauzele sangerarii in timpul sarcinii includ:
• Sangerarea de implantare - aceasta are loc atunci cand ovulul fecundat se ataseaza de uter. Pe masura ce embrionul se implanteaza in mucoasa uterului, uneori poate provoca mici sangerari. Daca acesta este cazul, femeia poate observa o sangerare foarte usoara cu o saptamana sau numai cateva zile inainte de data la care ar fi trebuit sa aiba loc menstruatia. Sangerarea de implantare este, de obicei, de culoare maro deschis, roz sau chiar sub forma catorva pete de sange rosu aprins, insa nu poate fi asemanator cantitativ cu o menstruatie normala (de obicei apar numai cateva picaturi). Datorita faptului ca perioada in care aceasta sangerare apare coincide aproximativ cu data menstruatiei femeia poate crede ca este vorba despre o menstruatie usoara.
• Sangerarea dupa pilulele contraceptive - Aceasta apare deoarece femeile au uneori cicluri neregulate dupa ce opresc administrarea pilulelor contraceptive. In cazul in care ai incetat recent sa mai iei pilule contraceptive si esti insarcinata, atunci ai putea sa observi aparitia unei sangerari usoare din cand in cand din cauza schimbarilor hormonale prin care trece corpul tau. Daca ai ramas insarcinata la foarte putin timp dupa ce ai incetat sa iei pilulele contraceptive iti va fi foarte greu sa faci diferenta intre o sangerare intermitenta ocazionala si menstruatia propriu-zisa. In acest caz ar putea exista 2 posibilitati: ori nu esti foarte sigura asupra datei la care a avut loc ultima data menstruatia, ori ai putea fi insarcinata si sa ai sangerari ocazionale.
• Sarcina ectopica - Simptomele sarcinii ectopice includ si sangerarea vaginala. O sarcina ectopica poate provoca o sangerare vaginala asemanatoare cu o menstruatie. Trebuie sa stii ca, in afara de sangerarea vaginala, alte simptome ale unei sarcini ectopice pot fi durerea abdominala (care apare de obicei intr-o parte a abdomenului), presiunea rectala, greata, ameteala si durere de umar.
• Avortul spontan - Din pacate, aproximativ 20-30% dintre sarcini se termina cu un avort spontan. Sangerarea vaginala sau aparitia unor picaturi de sange pot fi un simptom timpuriu de avort spontan. Trebuie sa stii insa ca sangerarea vaginala sau aparitia unor picaturi de sange in timpul sarcinii nu inseamna intotdeauna ca sarcina nu va ajunge pana la termen si bebelusul nu se va dezvolta sanatos, insa de obicei este motiv de ingrijorare. Avortul spontan incepe adesea cu o sangerare foarte usoara (pot fi numai cateva picaturi de sange) care se transforma la un moment dat intr-o hemoragie puternica.
Motive de ingrijorare
Trebuie sa stii ca, indiferent de cantitatea de sange eliminat sau de numarul de zile in care este prezenta, sangerarea in timpul sarcinii nu este un simptom normal. Indiferent daca tu crezi ca te simti bine, daca ai mai sangerat si in timpul unei sarcini anterioare sau nu, sangerarea in sarcina trebuie sa te faca sa ceri de urgenta un consult medicului care iti urmareste sarcina.
Sfaturi Qbebe
• In cazul in care observi ca sangerezi in timpul sarcinii, suna medicul care iti urmareste sarcina si povesteste-i, chiar daca sangerarea s-a oprit deja. Multe femei care sangereaza in timpul sarcinii au o nastere lipsita de complicatii, insa medicul tau ar trebui sa te consulte pentru evaluarea situatiei tale.
• In cazul in care sangerezi continuu si/sau ai dureri abdominale severe contacteaza medicul care iti urmareste sarcina si mergi de urgenta la spital.