Ce este cervixul/colul uterin?
Cervixul sau colul uterin este reprezentat de zona stramta, tubulara, din partea de jos a uterului. Practic cervixul este canalul de trecere intre vagin si uter. Cuvantul ,,cervix" vine din latina si inseamna ,,gat".
Cand femeia nu este insarcinata, canalul cervical ramane cu o mica deschizatura care sa-i permita spermei sa intre in uter in timpul actului sexual si care sa-i permita sangelui menstrual sa iasa in timpul ciclului.
Odata ramasa insarcinata, secretiile uterului umplu canalul si formeaza o bariera protectoare denumita dop. Intr-o sarcina care se desfasoara in mod normal, colul uterin ar trebui sa fie ferm, lung si inchis, pana spre finalul celui de-al treilea trimestru. Spre sfarsitul sarcinii, colul uterin incepe sa se inmoaie, sa se scurteze si sa se dilateze, pregatindu-se pentru nastere.
Ce inseamna sa ai insuficienta cervicala?
Daca colul uterin al femeii este prea moale sau prea slab fata de cum ar trebui sa fie in mod normal, ori o alta posibilitate este sa fie prea scurt, atunci acesta s-ar putea dilata fara contractii in trimestrul al doilea ori in prima parte a trimestrului al treilea. Greutatea bebelusului ar putea pune o presiune mare asupra cervixului si daca acesta este slab, ar putea ceda, provocand astfel nasterea.
Aceasta ,,defectiune" a functionarii organismului este cunoscuta sub denumirea de insuficienta cervicala sau ,,cervix incompetent". Urmarile acestei dereglari pot fi destul de grave si pot rezulta pierderi de sarcina in trimestrul al doilea de sarcina. O alta posibilitate ar fi ruperea membranelor practic ,, ruperea apei" inainte ca sarcina sa ajunga la termen sau ca femeia sa intre in travaliu. O alta consecinta, la fel de grava, ar putea fi nasterea prematura, inainte ca sarcina sa implineasca 37 de saptamani.
Cum voi sti ca sufar de insuficienta cervicala?
In primul rand, expuse acestui tip de afectiune sunt femeile care au mai suferit de insuficienta cervicala in trecut. Daca aceasta insuficienta cervicala a dus la pierdere de sarcina sau nastere prematura, atunci cu atat mai mult medicul ar putea sa recomande pacientei sa faca ecografie transvaginala in mod regulat, de obicei incepand cu saptamana a saisprezecea de sarcina.
Daca se constata nereguli la ecografie, este posibil ca femeia in cauza sa intre in categoria de risc in ceea ce priveste pierderea sarcinii. Cu cat colul uterin este mai scurt, cu atat riscul este mai mare.
Diagnosticul de insuficienta cervicala este destul de greu de pus. Lumea medicala se afla inca in dezbatere in ceea ce priveste tratamentul potrivit acestei dereglari. Unul dintre beneficiile aflarii faptului ca cervixul a suferit anumite schimbari este si posibilitatea de a lua corticosteroizi, tratament ce ajuta la minimizarea riscului de imbonavire in cazul bebelusilor nascuti prematur. Corticosteroizii asigura maturarea plamanului, favorizand practica necesarul de surfactant pentru a asigura respiratia bebelusului cu proprii plamani dupa nastere.
Simptomele insuficientei cervicale
Simptomele sunt destul de simplu de observat si se aseamana intrucatva cu cele din timpul menstruatiei. Acestea sunt:
- Secretii vaginale abundente
- Sangerare la nivelul vaginului
- Crampe abdominale asemantoare celor avute la menstruatie
- Presiunea pelvica sau senzatie de greutate in acea zona.
Daca aceste simptome isi fac simtita prezenta, trebuie consultat medicul urgent pentru ca o eventuala pierdere a sarcinii sau nastere prematura s-ar putea produce.
Ce pot face in cazul in care sufar de insuficienta cervicala?
In cazul in care canalul cervical este suficient de larg incat sa puna in pericol sarcina, medicul ar putea recomanda femeii sa faca o operatie de cerclaj. Cerclajului sau traheloplastia este o procedura chirurgicala deosebit de simpla care consta in coaserea colului uterin cu un fir de ata ce va mentine canalul cervical inchis in perioada sarcinii.
Dupa operatie, pacienta este monitorizata intre 12 si 48 de ore la spital, dupa care este externata. Ii va fi recomandata odihna la pat, reducerea activitatii fizice si abstinenta de la sex.
Desi este cunoscuta drept o procedura lipsita de complicatii, acestea pot totusi aparea in anumite cazuri. De regula, fie sunt probleme cu anestezicul, fie femeia intra in travaliu prematur, fie se va produce o ruptura de membrane sau, si mai grav, o infectie cervicala sau a sacului amiotic.
Din pacate, insuficienta cervicala nu este o afectiune care poate fi prevenita. Cel mai bun lucru pe care l-ar putea face o femeie insarcinata ar fi vizitele dese la medic si verificarea acestei posibilitati. Daca insuficienta cervicala exista, o atitudine calma si comunicarea cu partenerul si cu medicul sunt cele mai importante pentru salvarea sarcinii si a bebelusului. Operatia de cerclaj este, pana la urma, una dintre optiunile cel mai la indemana in momentul de fata.