Infecția urinară: informații generale
Infecția de tract urinar în sarcină este o infecție care poate apărea în orice parte a sistemului urinar, și anume în rinichi, uretere, vezică sau uretră. Majoritatea infecțiilor sunt localizate în tractul urinar inferior, adică în vezica urinară și uretră. În cazurile în care afectează tractul superior, există șanse mai mari de urosepsis, o afecțiune în care infecția poate trece de la rinichi la sânge. Acest lucru poate provoca scăderea bruscă a tensiunii arteriale și, în timp, chiar moartea. Statisticile arată că peste 50% dintre femei se confruntă cu o infecție de tract urinar cel puțin o dată în viață și aproape 30-40% din aceste infecții recidivează în șase luni.
Infecțiile de tract urinar poartă mai multe denumiri, în funcție de zona în care apar. La femei, apropierea uretrei de anus facilitează trecerea ușoară a bacteriilor în tractul urinar și de aceea femeile se confruntă atât de des cu o astfel de infecție. Aproximativ 75-90% din infecțiile vezicii urinare apar la femeile tinere și active sexual. De obicei, femeile însărcinate au o șansă mai mare de a contracta o infecție de tract urinar în sarcină.
Infecția de tract urinar în sarcină: cauze
Statisticile indică faptul că aproximativ 10% dintre femei au o infecție urinară la un moment dat în timpul sarcinii. Printre cauze se numără modificările fizice și hormonale datorate extinderii tractului urinar și prezenței hormonilor în urină. Aceștia fac urina mai concentrată și determină tractul urinar să fie mai susceptibil la creșterea bacteriilor, provocând în cele din urmă infecția urinară. Majoritatea infecțiilor tractului urinar sunt cauzate de bacterii care se găsesc în mod normal în intestine, cum ar fi bacteri E-coli. Alte bacterii care pot provoca astfel de infecții sunt: stafilococ, proteus, clebsiella, enterococ și pseudomonas.
Deoarece apariția infecției de tract urinar în sarcină este foarte frecventă, femeile trebuie să fie mult mai atente în această perioadă să nu se infecteze. În sarcină, nivelurile ridicate de progesteron scad tonusul muscular al ureterelor și vezicii urinare, fenomen ce poate declanșa refluxul de urină, care curge înapoi către uretere și spre rinichi. O astfel de infecție poate crește complicații și poate duce chiar la naștere prematură.
Infecția de tract urinar în sarcină: simptome
Cele mai cunoscute simptome ale infecției de tract urinar în sarcină includ:
- dorință puternică de a urina în mod frecvent
- senzația de arsură în timpul urinării
- urină tulbure
- sânge în urină
- urină cu miros puternic neplăcut
- durere pelvină
Netratate, infecțiile urinare se pot extinde și pot afecta rinichii. În acest caz, simptomele includ:
- durere într-o parte sau în partea de jos a spatelui
- febră și frisoane
- senzație de greață și vomă
Diagnostic și tratament
Deși arsura în timpul urinării este un semn al unei infecții urinare, ea poate fi și un simptom al mai multor alte probleme, cum ar fi o infecție vaginală, cistită interstițială sau anumite boli cu transmitere sexuală, precum clamidia, gonoreea și tricomoniaza. Pentru a pune un diagnostic corect, medicul va recomanda diverse teste simple de laborator, precum analiza de urină și cultura de urină. Acestea identifică eventualele bacterii precum și un număr anormal de globule albe sau roșii.
În funcție de tipul de infecție (bacterian, fungic sau viral), infecția urinară este tratată cu antibiotice sau alte medicamente. Antibioticele sunt prescrise în funcție de ce parte a tractului urinar este afectat. Dacă este afectat tractul superior, se administrează o doză de antibiotice introdusă direct în venă. Doza orală simplă este sugerată pentru infecția tractului inferior. Cu toate acestea, având în vedere starea de sănătate a mamei și a copilului, antibioticele trebuie prescrise rațional și numai atunci când este necesar.
Măsuri de prevenire a infecției urinare în sarcină
Deoarece o infecție urinară în sarcină poate fi extrem de neplăcută, dureroasă ș periculoasă în același timp, este important să știm să ne protejăm și să prevenim apariția ei. Iată câteva metode de prevenție:
- Menține o igienă personală corespunzătoare după urinare sau defecare. Ștergeți scaunul de toaletă într-o toaletă publică înainte de utilizare.
- Poartă lenjerie de bumbac curată pentru a preveni șansele de a contracta o infecție urinară.
- Păstrează-ți zona genitală curată. Evită să folosești săpunuri sau spălări corporale în zonă, deoarece acestea pot provoca mâncărime și iritații. Poți opta pentru o spălare neutră de pH pentru zona genitală.
- Consumul de suc de afine poate ajuta la scăderea infecțiilor frecvente. Afinele au în compoziția lor substanțe care ajută la prevenirea lipirii bacteriilor cauzatoare de infecție pe pereții tractului urinar.
- Asigură-te că ești hidratată adecvat. Acest lucru însemană să bei cel puțin șapte până la opt pahare de apă pe zi.
- Fă duș în loc de baie cu multă apă în cadă.
Consultă imediat un medic în caz de infecție sau în cazul în care prezinți simptomele menționate. Infecția de tract urinar în sarcină poate avea complicații și poate declanșa chiar nașterea prematură.
Sursa: newsdog.today , webmd.com
Surse foto: Pixabay, Unsplash